safbot1st napisał: Uruchom bootowalny linux i zobacz, czy coś się zmieni.
Puchaczo napisał: stałem się szczęśliwym posiadaczem Kiano 14.2
Używany? Może to nie wina anteny, to długie wczytywanie.
W jaki sposób mam uruchomić ten bootowalny linux?
Tak, laptop ma miesiąc podobno włączony 3 razy od zakupu, dostałem go nie sfromatowanego, przed formatem i po formacie internet chodzi tak samo.
Cytat: Zamieść SMART dysku z programu CrystalDiskInfo
.
Po pobraniu CrystalDiskInfo nie wykrywa dysku.
Cytat: Wyłącz w opcjach zasilania oszczędzanie energii dla karty wi-fi.
Niestety nie wygooglowałem takiej możliwości w Win10
Cytat: Ja nie wiem, czy skoro wszystko w tym KIANO jest takie "slim", nie nadrukowano anteny na PCB i tyle. Stąd problemy.
10 metrów to dla wi-fi często za dużo, zwłaszcza jak jest ściana po drodze.
Wykonałem przed chwilą test w odległości nie większej niż 4m od routera (nie było po drodze żadnej ściany). Wygląda on następująco, na stronce speedtest.net na starym laptopie pokazuje 45mb pobierania i 8m przesyłania natomiast kilka sekund po zakończeniu testu na starym laptopie wykonałem na Kiano i pokazuje 7m pobierania i 8mb przesyłania.
Drugi test jakoś 7-8m od routera (ściana po drodze), stary laptop elegancko pokonuje test na speednet 13mb pobierania 6 przesyłania a na Kiano nawet nie chce się odpalić stronka speedtestu (laptopy cały czas były koło siebie dokładnie w tej samej odległości do routera). Posta musiałem pisać na starym laptopie bo na nowym i elektroda nie chce się załadować.
Cytat: Model routera podaj.
Router to Orange FunBox 2.0
Prosiłbym o pomoc ponieważ nie wiem czy oddawać/sprzedawać to dziadostwo czy jeszcze są jakieś szanse. Nie chce dokładać żadnych zewnętrznych kart sieciowych bo już miałem kiedyś w innym laptopie i nie zdała egzaminu pozatym jedynym moim wymaganiem było WiFi które jest tragedia.