logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT166C/58 - Brak OSD po burzy, uszkodzenie procesora TMP47C163N-RA07?

Krzychu_S 02 Sie 2005 13:42 1266 5
REKLAMA
  • #1 1700104
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam.
    Telewizorek po burzy. Wszystko już zaczęło działać tylko brak jest OSD. Czy możliwe jest uszkodzenie w tym przypadku czegoś innego niż procesor (TMP47C163N-RA07). Chassis Anubis AA5. Dodam, że uszkodzona była także pamięć i próbowałem z różnymi binami (na jednych jest TXT, abrak programowania, na innych na odwrót)
    Pozdrawiam
    Krzysiek
  • REKLAMA
  • #2 1700288
    jurekatd
    Poziom 14  
    Witam
    dostał od zasilacz czy głowicy mozesz napisać co było uszkodzone
  • REKLAMA
  • #3 1700383
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    Wygląda na to, że od strony sieci. Uszkodzone były zasilania (5V, 8V) i pamięć. Teraz dopiero podłączyłem głośnik i widzę, że uszkodzona jest też końcówka mocy audio.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1701635
    jurekatd
    Poziom 14  
    Może być uszkodzony pion tda 3654q ale stawiałbym na TMP pamięć może być czysta nie ma to znaczenia. Jeżeli masz schemat to sprawdz aplikację tmp i impulsy v

Dodano po 3 [minuty]:

Jeżeli chodzi o txt i systemy jest to wszystko do ustawienia w trybie serwisowym
  • REKLAMA
  • #5 1701678
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Często ulega uszkodzeniu generator OSD w procesorze(wtedy proc.do wymiany)

Sprawdź, czy na dławiku osd przy procesorze występują impulsy, oraz czy port osd je wysyła.Pinów nie pamietam, ale po schemacie dojdziesz co i jak.
  • #6 1703471
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    Jurekatd, gratuluję trafienia w dziesiątkę. Przyczyną braku grafiki okazał się TDA3654. Dotarł do mnie właśnie taki sam telewizor i mogłem podstawić procka (okazał się 100% sprawny). Mam jeszcze problem z końcówką audio. Wymieniłem TDA7056 i dalej brak dźwięku. Zasilanie jest ok, sygnał dochodzi także, a na wyjściu mam kolejno pin6 - 10,5V , pin8 - 1V. Uszkodzona nowa końcówka?

Dodano po 15 [minuty]:

Już wszystko się wyjaśniło. Niepotrzebnie pisałem zanim sprawdziłem. Nowy TDA7056 okazał się wadliwy. Wstawiłem następny i chodzi. Raz jeszcze się potwierdza, że nie zawsze NOWY=SPRAWNY.
    I tym niezbyt optymistycznym akcentem temat można już zakończyć.
    Dziękuję wszystkim za włączenie się do dyskusji i pozdrawiam.
    Krzysiek
REKLAMA