logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zewnętrzną lampkę w instalacji puszkowej w nowym domu?

Tommi3737 30 Lip 2017 23:27 1602 5
  • #1 16617216
    Tommi3737
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Witam
    W nowym domu instalacja zostala wykonana przez elektryka puszkowo. Niestety to całe podejscie puszkowe przysparza mi wiele problemów bo tak naprawde nigdy nie wiem co jak podlaczyc poniewaz ciezko zlokalizowac kable. Aktualnie problem mam z podłaczeniem jednej z lampek zewnętrznych.
    Na zewnątrz mam wyjscie kabla i podłączyłem to standardowo do żarówki (faza, neutralny i uziemienie)

Natomiast w domu tam gdzie jest włacznik też mam przewód 3 żyłowy ale tak:
    -próbowałem zewrzeć niebieski z brazowym-w wiekszosci śwateł w domu takie połączenie powoduje zapalenie lampki-tutaj to nei dziala
    -podłączylem tylko brązowy do fazy -na żarówce na obu stykach pojawia sie faza (żarówka zaczyna się tlić-led)
    -podłączyłem tylko niebieski do fazy-ta sama sytuacja j.w.:na żarówce na obu stykach pojawia sie faza(żarówka zaczyna się tlić-led)
    -podłączenie niebieskiego do neutralnego i brązowego do fazy spowodowało iskrzenie więc odsunąłem kabel który przyłożyłem na próbe (Być moze to jest dobre połaczenie ale wydaje mi sie ze podłączenie 3w żarówki led nie powinno dawac takiego efektu:ewentualnie jak to mozna bezpiecznie sprawdzic?

Podsumowując czy ktos wie jak to połączyć po stronie domu/włącznika?
  • #2 16617397
    lord232!
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Kolego, bez obrazy wezwij fachowca. Tak na odległość to nikt nie pomoże bo nie wiadomo jak masz wykonaną instalację. Pozd.
  • #3 16617398
    Przemek2011
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Czy w puszcze w domu jest jakieś napięcie ? Były wykonywane jakieś pomiary ? Na jakie napięcie jest ta żarówka led ?
  • #4 16617414
    dragunoov
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Dlaczego nie wezwiesz osoby która układała Ci te przewody w nowej instalacji. Jak można doradzić skoro nie wie nikt jaka jest trasa tych przewodów gdzie jest miejsce zejścia się przewodów od wyłącznika, zasilania i lampy? Może masz gdzieś puszkę przy suficie i tam czegoś brakuje. Często jet tak, że montuje Ci taki instalator wyłącznik podwójny a przewód jest tylko 3 żyłowy N L PE. Wtedy nagle kolorystyka idzie w łeb bo do przełącznika dochodzi faza żyłą brązową a do lamp żyłami niebieską i żółto zielona. Skoro już jest taki przewód to powinien mieć chociaż koszulki termokurczliwe na żyłach nieprawidłowej kolorystyce w każdym punkcie podziału tego przewodu. Tak jak mówiłem zaproś tego co Ci to zakładał. będzie wiedzieć gdzie jest koniec tych przewodów, może po prostu jest gdzieś przerwa w obwodzie. Pozdrawiam Przemysław.
  • #5 16617489
    Tommi3737
    Poziom 12  
    W domu mieszkam juz od 1.5 roku i do tej pory wszystkie włączniki i inne sam zamontowałem (w tym schodowe/czujnik zmierzchu)-elektryk wykonał tylko instalacje/bezpieczniki. Generalnie znam podstawy mam miernik, próbówke i szukacz par przewodów.
    Co do puszki to jest nad włącznikiem puszka ale tak jak dobrze kolega zauważylem tam czasami żółty łączy sie z niebieskim.
    Co do tras przewodów to miałem nadzieje ze jest to jakis standardowy sposób łączenia przewodów z tym że ja tego poprostu nie ogarniam.
    Co do zapraszania eletryka który to montował to on nie jest chętny na takie szybkie proste prace. Jakby trzeba było położyć jeszcze raz instalalacje w domu to on bardzo chetnie to zrobi.
    Żarówka jest na 240v. W tej puszce gdzie są włączniki jest doprowadzone sporo kabli np kabel do światel z podbitki. Lampy w podbitce zasilam podając fazę na niebieski ale niestety to sie nei sprawdza w przypadku tego kabla do lamp na podwórku.

Dodano po 50 [minuty]:

Dodam że standardowo w domu faza to brązowy, niebieski to neutralny a zielonożółty do uziemienie. Jednak przez tą instalacje puszkową wszystko jest pomieszane na końcówkach.
  • #6 16619228
    Tommi3737
    Poziom 12  
    Okazało się że akurat na ten kabel należało podac fazę i neutralny z innego źródła. Iskrzyło jak dotykałem na próbe ale to chyba normalne. Po podłączeniu na stałe wszystko jest OK.Dzieki za pomoc wszystkim a zwlaszcza piotrek22101.
REKLAMA