logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Integra 128 WRL - Jak zaprogramować sterowanie bramą przez telefon?

Loozak12 31 Lip 2017 13:09 1653 6
REKLAMA
  • #1 16617844
    Loozak12
    Poziom 5  
    Ocena: 15
    Witam
    Chcę zaprogramować centralę Integra 128WRL do sterowania bramą. Brama ma sterownie przyciskiem dzwonkowym
    Założenie jest następujące:
    Do wyjścia OUT4 wpięty przekaźnik. Dzwonię z telefonu który jest zaprogramowany jako dozwolony numer, po np. dwóch sygnałach centrala odbiera tel. i daje sygnał na wyjście OUT4 które otwiera bramę. Odczekuje 1 minutę i daje drugi sygnał do zamknięcia bramy (takie zabezpieczenie np. przed przypadkowym otwarciem na całą noc)

Czy jest możliwe otwarcie bez podawania hasła, tylko na podstawie identyfikacji numeru?
    Jak zrobić drugi sygnał do zamknięcia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16617917
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Loozak12 napisał:
    Dzwonię z telefonu który jest zaprogramowany jako dozwolony numer, po np. dwóch sygnałach centrala odbiera tel. i daje sygnał na wyjście OUT4

Na jakiej podstawie tak się dzieje? Centrala odbiera połączenie, należy wpisać "hasło telefoniczne" i wstukać 2#, żeby przejść do sterowania wyjściami typu "Przekaźnik telefoniczny". Dopiero potem wpisać właściwy numer wyjścia, czyli tego przekaźnika telefonicznego.
    (źródło: oficjalna dokumentacja).

Prawdopodobnie szybciej będzie użyć sterowania poprzez SMS. Jeżeli chodzi o impuls "zamykający", który pokaże się jedną minutę po pierwszym impulsie, to polecam zainteresować się wyjściem typu: "83. Koniec sygnalizacja wyjść".
  • REKLAMA
  • #3 16618072
    Loozak12
    Poziom 5  
    dariusz.bembenek napisał:
    Loozak12 napisał:
    Dzwonię z telefonu który jest zaprogramowany jako dozwolony numer, po np. dwóch sygnałach centrala odbiera tel. i daje sygnał na wyjście OUT4

Na jakiej podstawie tak się dzieje? Centrala odbiera połączenie, należy wpisać "hasło telefoniczne" i wstukać 2#, żeby przejść do sterowania wyjściami typu "Przekaźnik telefoniczny". Dopiero potem wpisać właściwy numer wyjścia, czyli tego przekaźnika telefonicznego.

Trochę źle sformułowałem posta.
    To są na razie założenia. Jeszcze nic nie programowałem, nie wiem jak będzie działać cały system
    Chcę wiedzieć na chwilę obecną czy mogę otworzyć bramę tylko dzwoniąc, bez wpisywania "hasła telefonicznego"

Ostatecznie mogę zastosować SMSa, ale chcę się upewnić "że się nie da"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16618080
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    To w takim razie ja jeszcze raz przywołam instrukcję, z której jasno wynika, że tego typu zabieg nie jest możliwy.
    Trzeba będzie wpisywać hasło telefoniczne. Niestety (albo stety), Integra 128-WRL nie obsługuje takiego mechanizmu jak np. moduł GPRS-T4. Tam faktycznie wystarczy się wdzwonić do modułu aby ten załączył swoje wyjście.

Jednak szybciej będzie stosować to sms'y.
  • #5 16628611
    Loozak12
    Poziom 5  
    A czy sterowanie telefoniczne może odbywać się tylko za pomocą linii telefonicznej czy można sterować poprzez moduł GSM dzwoniąc na numer karty SIM?
  • REKLAMA
  • #7 18342557
    Loozak12
    Poziom 5  
    Nie ma sterowania CLIP, taką czynność 128WRL nie obsłuży

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zaprogramowania centrali Integra 128 WRL do otwierania bramy za pomocą telefonu bez konieczności wpisywania hasła telefonicznego. Odpowiedzi wskazują, że zgodnie z dokumentacją, otwarcie bramy wymaga podania hasła telefonicznego, a alternatywą może być sterowanie przez SMS. Użytkownik dopytuje o możliwość sterowania przez moduł GSM, jednak odpowiedzi potwierdzają, że Integra 128 WRL nie obsługuje sterowania CLIP, co oznacza, że jedyną opcją pozostaje SMS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA