logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 nie widzi zaszyfrowanej partycji TrueCrypt po reinstalacji systemu

michalszym 03 Sie 2017 20:47 1053 4
REKLAMA
  • #1 16623865
    michalszym
    Poziom 2  
    Hej,

mam laptopa z dyskiem ssd i drugim hdd w dodatkowej zatoce. Na dysku ssd miałem windowsa 10 a na dysku hdd miałem zaszyfrowaną partycję, która montuje się automatycznie (po wpisaniu hasła) po zalogowaniu się do windowsa jako partycja E: (Dane). Na partycji Dane mam kontener truecrypta, który montuje w razie konieczności pod literką P:.
    Wszystko było ok do czasu aż zachciało mi się zabawy. Na dysku ssd był windows 10, ale nie byłą to czysta instalacja tylko win7 aktualizowany do 8.1 a następnie do 10. Kupiłem nowy dysk ssd z zamiarem zainstalowania czystego windowsa 10 i konfiguracji wszystkiego od zera.

Wyjąłem stary dysk ssd, włożyłem nowy, odpaliłem instalator windowsa z pendrive i system się zainstalował. Problem polega na tym, że windows 10 nie widzi dysku hdd a właściwe nie widzi go eksplorator. Gdy wejdę w Zarządzanie dyskami to widzi pustą partycję NFS. Kiedy to zobaczyłem, wyłączyłem komputer i włożyłem stary dysk ssd. Przez przypadek wcześniej zamiast wyłączyć starego windowsa zahibernowałem go z podmontowaną partycją E: i P:.
    Stary Windows (ten zahibernowany) widzi w eksploratorze dysk hdd (pod partycją W mającą 0 bajtów, ale tak było zawsze). eklorator widzi również partycję E: ale przy próbie jej otwarcia pojawia się komunikat:
    Cytat:
    E:\ nie jest dostępny. Plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny.

Do tego momentu byłem załamany, ale okazało się że bez problemu mogę odtworzyć partycję P: która powstaje po podmontowaniu kontenera znajdującego się na zaszyfrowanej partycji E:, która nie daje się odczytać.
    Czy myślicie, że to instalator windowsa coś "zmajstrował" z dyskiem, na którym windows się nie instalował? Może coś z bootsectorem albo czymś takim (nie znam się na tym kompletnie wybaczcie jeśli głupoty piszę)?
    Skoro udało mi się zgrać wszystkie dane (10GB) z odszyfrowanego kontenera znajdującego się na zaszyfrowanej partycji, do której się dostać nie mogę (a windows twierdzi, że cała partycja jest pusta), to może jest szansa żeby przywrócić "do życia" całą zaszyfrowaną partycję?
    Bardzo proszę o radę co mogę zrobić.
    Poniżej screeny co widać na starym windowsie.
    Windows 10 nie widzi zaszyfrowanej partycji TrueCrypt po reinstalacji systemuWindows 10 nie widzi zaszyfrowanej partycji TrueCrypt po reinstalacji systemu
  • REKLAMA
  • #2 16624191
    kewin111
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Spróbuj odmontować dysk, wył. Komp, wyjmij dysk, wł. komp, wył. komp, włóż dysk i dalej będziesz wiedział co robić.
  • REKLAMA
  • #3 16624453
    michalszym
    Poziom 2  
    Zrobiłem tak jak pisałeś i niestety nie wiem co dalej robić. Kiedy windows się uruchomił pojawiło się standardowo okienko do wpisania hasła aby odszyfrować partycję na dysku hdd jednak pojawił się komunikat, że hasło jest nieprawidłowe lub nie jest to partycja truecrypt. Po chwili spróbowałem jeszcze raz i wtedy pojawił się komunikat, że należy odtworzyć nagłówek wolumenu. Zgodnie z instrukcjami TC odtworzyłem nagłówek wolumenu z wbudowanej kopii. Po odtworzeniu nagłówka podmontowałem partycję, ale pojawił się komunikat:
    Cytat:
    Przed użyciem dysku znajdującego się w stacji dysków E: musisz go sformatować. Czy chcesz wykonać formatowanie?

Wiadomo, że nie sformatuję, ale co teraz mam zrobić? Jak kliknę nie to pojawia się kolejny komunikat:
    Cytat:
    E:\ nie jest dostępny. Wolumin nie zawiera rozpoznawanego formatu plików. Sprawdź, czy załadowano wszystkie wymagane sterowniki systemu plików i czy wolumin nie jest uszkodzony.

Dyski i partycje wyglądają teraz tak:
    Windows 10 nie widzi zaszyfrowanej partycji TrueCrypt po reinstalacji systemuWindows 10 nie widzi zaszyfrowanej partycji TrueCrypt po reinstalacji systemu[/code]

Edit: Kiedy próbuję uruchomić komputer z podłączonym tylko nowym dyskiem ssd otrzymuję informację, że nie ma urządzenia bootowalnego. Wygląda na to, że z niewiadomych mi powodów instalator Windowsa 10 zainstalował system na dysku ssd, ale postanowił, że będzie bootował z dysku HDD. Czy w takiej sytuacji mam szansę na odzyskanie danych z partycji zaszyfrowanej?
    Większość istotnych plików mam gdzieś zbackupowanych, ale mimo wszystko wolałbym odzyskać dostęp do zaszyfrowanej partycji.
  • REKLAMA
  • #4 16624840
    kewin111
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Jeżeli nawet bootloader jest na zaszyfrowanej partycji dane da się odzyskać, o ile ona nie została zformatowana.

Na tym moja wiedza się wyczerpała.
    Tak właśnie jest kiedy się kombinuje dyskiem z ważnymi danymi.

Niech ktoś inny się tu wypowie.
  • #5 16625139
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Po odszyfrowaniu partycji zobacz, co widzi DMDE po jej wybraniu z dysków logicznych.
REKLAMA