logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung R522 zawiesza się po załadowaniu systemu Vista - co sprawdzić?

hadede 05 Sie 2017 14:20 1311 9
REKLAMA
  • #1 16626358
    hadede
    Poziom 7  
    Dzień dobry
    Mam problem z laptopem marki Samsung model R522
    procesor intel core duo 2 2,1ghz GHz
    3gb GB ram RAM
    dysk 320gb GB Hitachi
    system Vista home premium
    W zeszłym roku wyłączał się niespodziewanie, po kupnie nowego zasilacza usterka ustała. Ostatnio natomiast w trakcie pracy całkowicie się zawiesił jedynie kursorem można było poruszyć. Brak możliwości wyłączenia. ALT+CTRL+DLT ,ALT+F4, brak reakcji. System bardzo mozolnie ale się wgrywa natomiast po załadowaniu nie można już nic zrobić. Przeskanowałem go Nortonem po podpięciu do innego komputera, wirusów nie ma. Memtest86 Ram RAM sprawny. Wyczyściłem rejestr CCleanerem. Co może być przyczyną dysk, system czy może płyta główna albo zasilacz? Proszę o poradę.
    W załączniku obraz z programu CrystalDiskInfo.
    Załączniki:
    • Samsung R522 zawiesza się po załadowaniu systemu Vista - co sprawdzić? cristaldisc obraz.jpg (1.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16626380
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    SMART dysku wskazuje na pewne problemy, jednak chyba to nie jest problemem, ale należy przeprowadzić procedurę naprawczą dysku. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    Podejżewam, że ten SMART wykonałeś na innym sprzęcie.
    Jakie są temperatury podczas obciążenia tego laptopa, podaj je z HWMONITOR, zakładka "sensor"
  • #3 16626395
    hadede
    Poziom 7  
    kokapetyl napisał:
    Podejżewam, że ten SMART wykonałeś na innym sprzęcie

Tak, był podpiety do innego komputera.
    kokapetyl napisał:
    Jakie są temperatury podczas obciążenia tego laptopa, podaj je z HWMONITOR, zakładka "sensor"

Jak to zrobić kiedy po załadowaniu systemu praktycznie nic nie można otworzyć (nawet konsoli poleceń)? Ewentualnie w trybie awaryjnym. Nie wiem natomiast czy to możliwe i czy te wyniki są miarodajne?

Dodano po 4 [minuty]:

Próbowałem także sprawdzić dysk w programie MHDD ale program go nie odnajduje. Zworki w tym dysku nie widzę. Po ustawieniu bootowania dysku jako drugiego po USB z Hirens Boot także go nie znajduje.

EDIT
    Udało się zrobić Smart dysku w MHDD.
    Niestety po włączeniu HWmonitor zanim zdążę go obciążyć już nie mogę nic zrobić .

Scaliłem. RADU23
  • REKLAMA
  • #4 16628556
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    197 i 198 - sektor czeka na remap, 2 sektory zostały relokowane.
    Przeprowadź procedurę, jak napisał @kokapetyl . Przy remapie, albo przez skan powierzchni zamieść zestawienie dostępu do sektorów dysku:
    http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html
    @kokapetyl Już dawno nie używamy HWm, przestawiliśmy się na HWiNfo.
    @hadede 72stC na CPU - sporo.
  • #5 16628593
    hadede
    Poziom 7  
    Wywaliłem antywirusa i laptop przestał się zawieszać. Odpaliłem HWmonitor i parę filmów.Momentami temperatura Cpu#0, cpu#1 sięga 100procent. Jak można zmniejszyć temperatury? Sprzęt jest czysty.Pasta wymieniana rok temu.
    Załączniki:
    • Samsung R522 zawiesza się po załadowaniu systemu Vista - co sprawdzić? 20170806_210807.jpg (688.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung R522 zawiesza się po załadowaniu systemu Vista - co sprawdzić? 20170806_210857.jpg (715.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 16628681
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    hadede napisał:
    Wywaliłem antywirusa i laptop przestał się zawieszać.

Nie zmienia faktu, że dyskiem trzeba się zająć.
    hadede napisał:
    Momentami temperatura Cpu#0, cpu#1 sięga 100procent.

Masz rację, dla tego T6500 72 stopnie, to chłodno. T-junction dla niego wynasi 105stC:
    https://ark.intel.com/pl/products/39311/Intel...Processor-T6500-2M-Cache-2_10-GHz-800-MHz-FSB
    Po prostu jest to CPU grzejące się.
    hadede napisał:
    Jak można zmniejszyć temperatury? Sprzęt jest czysty.Pasta wymieniana rok temu.

Rok to długo dla pasty (jakiej?). Sprawdź czy w ogóle kręci się wentylator.
  • REKLAMA
  • #8 16630093
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    safbot1st napisał:
    @kokapetyl Już dawno nie używamy HWm, przestawiliśmy się na HWiNfo.

Nie wiem czemu z tym programem wyskoczyłem, sam już też od "dawna" używam HWinfo.
  • #10 16638980
    hadede
    Poziom 7  
    Wykonałem kopie posektorową partycji C z dysku na dysk.Dysk miał trzy partycje tzn recovery ,C i D. Co powinienem zrobić żeby wgrana kopia na zewnętrznym dysku mogła mi chwilowo posłużyć zastępczo? Gdy w Biosie ustawiam dysk zewnętrzny jako pierwszy Windows nie wgrywa się.Wyświetla się tylko czarny ekran. Jak go ustwić jako startowy?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Samsung R522, który zawiesza się po załadowaniu systemu Windows Vista. Po wcześniejszych problemach z zasilaczem, laptop zaczął się zawieszać, a użytkownik nie może nic zrobić, nawet po użyciu kombinacji klawiszy. Przeprowadzono skanowanie dysku i pamięci RAM, które nie wykazały wirusów ani uszkodzeń. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu dysku twardego za pomocą SMART oraz MHDD, co ujawniło problemy z sektorami. Użytkownik zauważył wysokie temperatury procesora, co może być przyczyną zawieszania się systemu. Po usunięciu oprogramowania antywirusowego laptop przestał się zawieszać, ale nadal wymaga dalszej diagnostyki dysku i chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA