logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić adres MAC w Lenovo, aby początek zaczynał się od: ''b0''?

kilerdiler 05 Sie 2017 17:48 795 7
REKLAMA
  • #1 16626640
    kilerdiler
    Poziom 2  
    Witam, mam taki problem, że muszę zmienić adres MAC na laptopie Lenovo z Win 7 i kartą Broadcom 802.11n. Robiłem to na wszystkie sposoby, ale żaden nie pozwala na zmianę żeby rozpoczynało się na b0.
    Czy ktoś ma jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 16626767
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Cytując wikipedię: "Pierwsze 24 bity oznaczają producenta karty sieciowej", więc pewnie możesz tylko zmienić identyfikator urządzenia.
  • REKLAMA
  • #3 16627231
    kilerdiler
    Poziom 2  
    To nie znaczy że się nie da się tego zmienić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16627653
    kilerdiler
    Poziom 2  
    Wypróbowałem wszystkie 3. W menadżerze i rejestrach jak zmienię i nie dam początku 02 to niby się zmienia ale w ipconfig nadal wyświetla oryginalny który zaczyna się na 68. A program od razu wyświetla że musi być początek 02. Gdzieś doczytałem że trzeba coś ze sterownikami poczarować, tylko nie wiem w jaki sposób w przypadku mojej karty sieciowej. Gdzieś coś czytałem jeszcze o wirtualnej maszynie z Linuxem. Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Bo mam internet tylko na jeden adres MAC a chciałbym używać go też na laptopie
  • #6 16627758
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    kilerdiler napisał:
    ...Bo mam internet tylko na jeden adres MAC a chciałbym używać go też na laptopie

Czyli chcesz oszukać dostawcę internetu. Jakbyś chciał legalnie, negocjować, to zwykle są elastyczni
  • #7 16627763
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Nadal nie rozumiem dlaczego chcesz zmienić ten adres MAC.
  • #8 16627909
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    kilerdiler napisał:
    Bo mam internet tylko na jeden adres MAC a chciałbym używać go też na laptopie

No to router z opcją klonowania danego adresu MAC i tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zmianą adresu MAC na laptopie Lenovo z systemem Windows 7 i kartą Broadcom 802.11n, aby zaczynał się od "b0". Pomimo prób zmiany adresu w menedżerze urządzeń i rejestrach, oryginalny adres MAC pozostaje widoczny w ipconfig. Użytkownik rozważa różne metody, w tym manipulację sterownikami oraz użycie wirtualnej maszyny z Linuxem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują klonowanie adresu MAC na routerze oraz zwracają uwagę na możliwość oszustwa dostawcy internetu, co może być nielegalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA