logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak włączyć emisję SSB w Winradio 1000i i zlokalizować BFO?

Piter K. 02 Sie 2005 19:41 2361 7
REKLAMA
  • #1 1701070
    Piter K.
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    dostalem takowy odbiornik lecz jest on w oplakanym stanie. totalnie rozstroione posrednie, pokruszone kaptury od filtrow 455KHz(zolte), lecz nie to jest najpowaznieszym problemem.
    moze bedzie to idiotyczne pytanie...
    nie potrafie wlaczyc emisji SSB, poprostu nic nie slychac, podejzewam ze nie ma sygnalu z BFO(jesli jest detekcja stosunkowa bez tego sygnalu nic nie bedzie slychac), czy ktos wie gdzie moge odnalesc BFO w tym odbiorniku(mniej wiecej gdzie go szukac...)
    BFO jest przestrajany, nie wiem ale obawiam sie ze jest to synteza(byc moze sie myle...)
    a drugie idiotyczne pytanie czy ktos moze mi pomoc zidentyfikowac obwody wejsciowe...
    kompletnego schematu oczywiscie nie posiadam
    zdjecia i inne posiadane przezemnie materialy dotyczonce winradio moge przeslac na maila( w sumie 14MB)
    jesli bedzie zainteresowanie tematem podziele sie tez zdobytym oprogramowaniem.
    pozdrawiam Piter
  • REKLAMA
  • #2 1709582
    wkd
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Odbiornik ten jest mi nieznany, ale spróbuję coś pomóc...
    Przede wszystkim musisz ustalić, czy p.cz. jest sprawna.To warunek abyś mógł cokolwiek usłyszeć. Sygnał BFO powinien być podany na detektor (mieszacz) i tam tego sygnału należy szukać. Sprawdź jego częstotliwość. Powinna być większa lub mniejsza od pośredniej (o częstotliwość akustyczną).Zrób taką próbę: podaj sygnał z generatora na wejście (pierwszy stopień) p.cz. i odstrajaj go nieznacznie. Powinieneś usłyszeć charakterystyczny gwizd fali nośnej. Wtedy będziesz wiedzieć,że p.cz. i BFO działa.
    O jaką identyfikacje obwodów wejściowych chodzi? Gdzie są zlokalizowane to chyba wiadomo... a jeśli chodzi o zakres (pasmo) to spróbuj pomierzyć omomierzem : obwód-przeł.zakresów.
    Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #3 1709760
    Piter K.
    Poziom 23  
    WinRadio to odbiornik do PC tak jak Icom pcr 1000, moj jest karta isa, co zatym idzie nie ma w nim przelacznika zakresow...wiem ze sa trzy przemiany 58MHz, 10,7MHz i 455KHz, zauwazylem ze od strony wejscia(za obwodami) jest konwerter, ktory zamienia 58MHz na 455KHz(ne612ad i zolte filtry z potluczonymi kapturami), dalej jest uklad motoroli mc3371 odpowiadajacy za NFM(trzy cewki i dwa nie zidentyfikowane kwarce plus dwa filtry piezo na 10,7MHz). dodatkowo jest uklad ta7640ap odpowiadajacy prawdopodobnie za AM i WFM.
    odbiornik pracuje od 500KHz do 1300MHz, "jakos" pracuje, cos na nim slychac, jest do zestrojenia...
    jednak po wlaczeniu SSB nic nie slychac jest poprostu glucho, tak jakby zostal wylaczony dlatego podejzewam ze nie ma detekcji z powodu braku BFO, jednak bardzo mozliwym jest to ze obwod 455KHz jest odstrojony...
    to tyle ile pamietalem reszte dopisze jak sciagne dekielek z karty, jesli trzeba wykonam zdjecie ukladu w.cz. i wysle wszystkie posiadane PDF ( schematy...ale nie kompletne) mam tez duzo softu do tej karty radiowej( emisje cyfrowe itd.) oczywiscie na maila lub moge zamiescic na elektrodzie.

pozdrawiam Piotrek
  • #4 1709761
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć !

wkd napisał:
    Odbiornik ten jest mi nieznany, ale spróbuję coś pomóc...
    Przede wszystkim musisz ustalić, czy p.cz. jest sprawna.To warunek abyś mógł cokolwiek usłyszeć. Sygnał BFO powinien być podany na detektor (mieszacz) i tam tego sygnału należy szukać. Sprawdź jego częstotliwość. Powinna być większa lub mniejsza od pośredniej (o częstotliwość akustyczną).Zrób taką próbę: podaj sygnał z generatora na wejście (pierwszy stopień) p.cz. i odstrajaj go nieznacznie. Powinieneś usłyszeć charakterystyczny gwizd fali nośnej. Wtedy będziesz wiedzieć,że p.cz. i BFO działa.
    O jaką identyfikacje obwodów wejściowych chodzi? Gdzie są zlokalizowane to chyba wiadomo... a jeśli chodzi o zakres (pasmo) to spróbuj pomierzyć omomierzem : obwód-przeł.zakresów.
    Pozdrawiam...

Pomagasz trochę w ciemno ... :)
    Poczytaj o tej karcie do kompa :

http://www.thiecom.de/winradio/1000i.htm
  • #5 1709960
    wkd
    Poziom 18  
    Poczytałem i dziękuję za link do WinRadio. Trzeba było tak odrazu ...hi
    Ale nie ma tam niestety schematów. Jest tylko instrukcja obsługi.
    Ponawiam to, co napisałem w poprzednio:
    Zrób taką próbę: podaj sygnał z generatora (455kHz) na wejście trzeciej p.cz. i odstrajaj go nieznacznie. Powinieneś usłyszeć charakterystyczny gwizd fali nośnej. Wtedy będziesz wiedzieć,że p.cz. i BFO działa.
  • REKLAMA
  • #6 1710418
    Piter K.
    Poziom 23  
    no i tu jest problem... bo ten obwod jest rozwalony... powiem tylko tyle ze to normaly odbiornik, naprawde normaly tylko synteza jest sterowana koputerem, i synteze zostawiam w spokoju dlatego chcialbym udostepnic materialy, ktore posiadam ale sa duze objetosciowo wiec moge je przeslac na maila :) jesli chodzi o uzywanie karty bez SSB(tu bez wytlumiena wstegi), tez bedzie fajnie ale najpierw bede musial wymienic kaptury, a przynajmniej kaptur(jeden da sie skleic) na 455KHz...
  • Pomocny post
    #7 1711059
    wkd
    Poziom 18  
    Jeśli pisząc "kaptur" masz na myśli metalowy ekran od cewki , no to już wiem dlaczego nie odbierasz SSB ... Otóż bez ekranu cewka ma inną indukcyjnośc jak z ekranem i BFO , zbudowane na układzie NE612 pracuje na niewłaściwej częstotliwości .
    Pozdr...
  • REKLAMA
  • #8 1711421
    Piter K.
    Poziom 23  
    piszac kaptur mam namysli "rdzen", ktory przykrywa cewke, ale w sumie na jedno wychodzi...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z odbiornikiem WinRadio 1000i, który jest w złym stanie technicznym, m.in. z rozstrojonym obwodem pośredniej częstotliwości (455 kHz) oraz uszkodzonymi kapturami filtrów. Głównym problemem jest brak słyszalnej emisji SSB, co sugeruje brak sygnału z BFO. BFO powinno być podane na detektor (mieszacz) i pracować na częstotliwości przesuniętej względem pośredniej o wartość akustyczną. Zalecane jest podanie sygnału z generatora na wejście trzeciej pośredniej i delikatne odstrojenie, aby sprawdzić obecność charakterystycznego gwizdu, co potwierdzi działanie BFO i p.cz. W odbiorniku WinRadio 1000i stosowana jest synteza sterowana komputerem, a zakres pracy to 500 kHz do 1300 MHz. Uszkodzone kaptury (metalowe osłony cewek) wpływają na indukcyjność i częstotliwość pracy BFO, co może być przyczyną braku detekcji SSB. Wymiana lub naprawa kapturów jest konieczna do prawidłowego działania. Dodatkowo omówiono układy scalone obecne w odbiorniku: NE612AD (konwerter 58 MHz do 455 kHz), MC3371 (NFM), TA7640AP (AM i WFM). Brak pełnego schematu utrudnia identyfikację obwodów wejściowych, jednak autor dyskusji posiada materiały i oprogramowanie, które może udostępnić.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA