logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AD633 jako modulator - duży pobór prądu, co może być przyczyną?

tomaszdko 05 Sie 2017 21:00 1800 6
REKLAMA
  • #1 16626873
    tomaszdko
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam.

Problem tak żenujący, że aż wstyd pytać. Ręce mi opadają! Chodzi mi o scalak AD633 jako modulator, po podłączeniu zasilania symetrycznego na dzień dobry pobór prądu dochodzi do 320mA! ...to już trzeci scalak, próbowałem na dzielniku z kondensatorów + normalne zasilanie jak i z dwóch baterii (dalej to samo :/).
    Myślałem że coś może z tym zasilaniem, więc zrobiłem wzmacniacz na TL072 + symetryczne ale jednak chodzi i jest ok... czy ma ktoś jakiś pomysł?

A to przykładowy schemat na AD633:
    AD633 jako modulator - duży pobór prądu, co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16626922
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    Kondensatorowy dzielnik napięcia stałego? Nie działa.
  • #4 16627056
    tomaszdko
    Poziom 12  
    mam układ AD633JN i robie jak na tym schemacie ... NIE OGARNIAM tego , co może być nie tak w tym prostym układzie . Wykluczam by była to trefna seria scalaków . Miałem jeden kupiony rok wcześniej i też się zjarał. Ja rozumiem jeśli można się pomylić przy ATmega2560 , nie ta nóżka ....no ale to ?!!! masakra ...może ma ktoś złożony na płytce uniwersalnej i podłączony ten scalak ? dzięki chłopaki za odpowiedzi.

Dodano po 15 [godziny] 5 [minuty]:

Temat zamykam

Dzięki kriss51 , dałeś mi kierunek tym pdf-em . Problem polegał na tym że scalaki , które kupiłem są źle oznaczone AD633JN a powinny być AD633JR lub AD633AR...niestety to tak jest jak się kupuje najtańsze z ebay od Chińczyka
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 18241663
    tomaszdko
    Poziom 12  
    niestety nie przetrwał tego :/ , z tego co sobie przypominam to szybko był gorący . Projekt po tym zawiesiłem .
  • #7 18241862
    petrus28
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Ok. Dzięki za info. Ja włożyłem dwa i żaden nie zadziałał. A układ sprawdzałem kilka razy i nie znalazłem błędów. Więc ogarnęło mnie zniechęcenie i projekt również zawiesiłem na kółku, do czasu kiedy trafiłem na twojego posta. Pojawiła się nadzieja że się ICki nie uszkodził i może uda się na próbę do nużek dolutować 0,5 mm druciki i zamienić pinout, zwłaszcza że moje scalaczki pochodziły z krainy "majfriendu". No ale warunkiem jest że się nie usmarzyły a ty jednak zabiłeś nadzieję.... Choć twoje się grzał i to dość mocno z tego co piszesz.... Tak sobie myślę że moje się chyba nie grzał.... Chyba jednak sprawdzę... Pamiętam że dziwne napięcia miałem na wejściach i wyjściu ale... Postaram się to sprawdzić w najbliższym czasie i dam znać.
    A powiedz: jak się zorientowałeś że problem jest z opisem układu scalonego?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z dużym poborem prądu (320mA) przy użyciu scalaka AD633 jako modulatora. Po podłączeniu zasilania symetrycznego, pomimo prób z różnymi konfiguracjami, problem nie ustępował. Użytkownik wykluczył uszkodzenie scalaka, jednak po konsultacji z innymi uczestnikami dyskusji okazało się, że zakupione scalaki były błędnie oznaczone jako AD633JN, podczas gdy powinny być AD633JR lub AD633AR. Użytkownik podziękował za pomoc i zamknął temat, wskazując na problem z jakością komponentów zakupionych z niepewnych źródeł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA