logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL Inspiron N5050 - Klawiatura szaleje po zalaniu zupą, wymiana nie pomogła

Soberro 06 Sie 2017 18:09 1749 10
REKLAMA
  • #1 16628227
    Soberro
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,
    Laptop marki opisanej w temacie. Córka wylała trochę gęstej zupy na klawiaturę. Od razu go wyłączyłem i wyczysciłem. Na płytę główną nic się nie wylało. Była całkiem sucha. Po zdarzeniu klawiatura zaczęła szaleć. Wpisywały się same znaki lub cyfry. Kupiłem nową klawiaturę model identyczny ten sam producent. Po zamontowaniu nowej klawiatury problem był dalej tylko że inne znaki zostały wypisywane. Sprawdziłem gniazdo taśmy klawiatury nie było żadnych zwarć. Próbowałem pójść po ścieżkach i znaleźć jakiś kontroler który obsługuje klawiaturę lecz ogromna ilość różnych połączeń spowodowała zgubę. Na forum były podobne tematy lecz niektórzy zapominają że po rozwiązaniu problemu warto opisać jak się go pozbyło by inni mogli po prostu zrobić co trzeba.
    Pozdrawiam,
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 16628280
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Wyciągnąć baterie z laptopa oraz jak się da bat. (ZASIlajaca BIOS ) aby nie uszkadzało elektroniki dalej.

Jeżeli uważasz ze Laptop sie uruchamia tylko nie działa klawiatura to można wykonac TEST Diagnostyczny - za pomocą klawisza F12
  • #3 16628289
    onepiotr
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    Czy to "szaleństwo" klawiatury pojawiło się po demontażu i oczyszczeniu?
    Czy nie wsadziłeś odwrotnie taśmy?
    Czy bez klawiatury też pojawiają się znaki?
  • REKLAMA
  • #4 16628298
    Soberro
    Poziom 7  
    Bez klawiatury wszystko jest w porządku. Przy podłączeniu klawiatury na USB też nie ma problemu. Zaczęło się po włączeniu laptopa po wyczyszczeniu klawiatury. Taśme podpiąłem tak samo jak ją odłączyłem. Niektóre przyciski działają prawidłowo a niektóre powodują wypisywanie innych lub nieskończone wpisywanie.
  • REKLAMA
  • #6 16628321
    Soberro
    Poziom 7  
    Diagnostyka nie wykazała nic. Notebook Panel: Pass. Jak wszystko.
  • #7 16629641
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    @Soberro

Klawiatura wymieniona dla tego modelu jest sprawna na 100%. Może aktualizacja BIOS- u pomoże.

Sterowniki do DELL Inspiron N5050 - http://www.dell.com/support/home/pl/pl/plbsd1...duct/inspiron-15-intel-n5050/drivers/advanced

Ponizej Plik maual.pdf dla tego modelu oraz inny pomocny manual
    Załączniki:
    • inspiron-15-intel-n5050_setup guide_en-us.pdf (827.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • inspiron-15-intel-n5050_service manual_en-us.pdf (4.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 16629702
    Lomax33
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Raczej doszło do uszkodzenia KBC. Próba przeprogramowania albo wymiana może pomóc
  • REKLAMA
  • #9 16630778
    Soberro
    Poziom 7  
    Jak sprawdzić czy działa poprawnie KBC? Diagnostyki nic nie podziałały aktualizacja BIOSu oraz wszelkiego softwaru też nic nie dała. ścieżki prowadzą do układu NUVOTON NPCE795PAODX. Na internecie za 8zł można kupić tylko pytanie jak go zaprogramować. Czy każdy z takich układów działa tak samo? Wystarczyłaby zmiana KBC?
  • #10 16635814
    Lomax33
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Układ KBC zaprogramujesz programatorem podłączając go do gniazda klawiatury lecz nie jest to tani programator. Koledzy z forum dysponują tutaj takimi
  • #11 16732914
    Soberro
    Poziom 7  
    Finalnie laptop został sprzedany. Za ponowne zaprogramowanie KBC w serwisie chcieli tyle co kosztowało kupienie nowego zaprogramowanego KBC. Dzięki za pomoc,
    Pozdrawiam,
    Łukasz

Podsumowanie tematu

✨ Laptop DELL Inspiron N5050 uległ uszkodzeniu klawiatury po zalaniu zupą. Po czyszczeniu i wymianie klawiatury problem z nieprawidłowym działaniem klawiszy pozostał. Diagnostyka ePSA nie wykazała usterek, a podłączenie klawiatury USB działało poprawnie. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie kontrolera KBC, co potwierdzili inni uczestnicy dyskusji. Ostatecznie, ze względu na wysokie koszty naprawy, laptop został sprzedany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA