logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kabel HDMI - lutować przewody czy wtyczkę - co lepiej ?

haryb 11 Sie 2017 12:12 9081 4
REKLAMA
  • #1 16636244
    haryb
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Mam następujący dylemat i problem,
    w ścianie mam zatynkowane korytko gdzie mogę wsunąć maks kabel o grubości 8 mm, wychodzi on ok 1,5m dalej.
    Chciałbym przez to korytko puścić kablem HDMI i zaczyna teraz się problem z końcówką która nie przejście przez to korytko.
    Mam dwie koncepcje tylko nie wiem która prostsza i bardziej nie zawodna.
    1. Kupienie z 3-5 m oryginalnego kabla HDMI - przecięcie, przeprowadzenie przez korytko i następnie każdy kabelek polutować i zaizolować (tylko tutaj nie wiem co się robi z tymi różnymi foliami ekranowymi i siatka - oplotem) - zostają obie oryginalne wtyczki i napewno łatwiej polutować.
    2. zakupienie jakieś wtyczki rozbieralnej i na końcu przeciętego kabla polutować tą wtyczkę według schematu - tutaj trzeba by kupić wtyczkę (najlepiej pewnie skręcaną, metalową) - i dokładnie polutować tak by nie było nigdzie zwarcia i odpowiednie kolory w odpowiednich miejscach były
    3. kupić np. https://d.allegroimg.com/s400/0111c9/ed2e004c49318b6fa094ef90576d rozłożyć tą puszkę i tam pewnie do jakies płytki polutować przewody ?

Czy istnieje jeszcze jakas inna opcja ? Która z nich jest , szybsza, lepsza, bardziej niezawodna ?

Z góry dziękuję za poradę, z HDMI kablami nie miałem jeszcze nigdy do czynienia jeśli chodzi o naprawy, modyfikacje.
  • REKLAMA
  • #2 16636254
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16637927
    haryb
    Poziom 11  
    A opcja pierwsza jest możliwa do poprawnego zrobienia ? Czy wystarczy polutować kabelki czy trzeba też te rożne ekrany, folie itd łączyć jakoś ?
  • REKLAMA
  • #4 16638187
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 17302735
    haryb
    Poziom 11  
    Tak jak kolega pisał wyżej, kupiłem taką wtyczkę i bez problemu ją przelutowałem.
    Było troszkę z tym zabawy, ale wszystko działa i nie widzę żadnego spadku jakości, czy jakiś zakłóceń - więc widać że się da - tylko stacja lutownicza i cieniutki grot, ja jeszcze wspomagałem się Lupą lutowniczą.
REKLAMA