logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Universum 11AK28 - brak napięcia 135V, przerywany pisk, możliwa usterka przetwornicy

rafiks 03 Sie 2005 13:27 1196 6
REKLAMA
  • #1 1702973
    rafiks
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Odłaczyłem wszystkie zasilania od przetwornicy poza tym +B gdzie powinno być 135V a jest 0V. Wszystkie wtyczki odlaczylem od telewizora podłaczam sama płyte główną po wlaczeniu jej do pradu wydobywa sie przerywany sygnał pisku (pewnie z trafka) czestotliwość pisku ok 2Hz. Diody na radiatorze dobre mosfet tez nie ma zwarcia wiec pewnie jest dobry. Kondensatory nie sa spuchnięte. Ma ktoś jakiś pomysł co sie mogło stać? Moze układ sterujacy przetowrnicą?

Aha upalony był druk przy gniezdzie PL 201 (tam gdzie kable idą to tych cewek na kineskopie) ten najbardziej odstajacy pin byl upalony czyli nr4
  • REKLAMA
  • #2 1703042
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Trudno radzić komuś kto ma tyle postów ...
    I wyglada że wiele wie..
    Po pierwsze oczyść i poprawnie przylutuj to, co upalone.
    Przez oczyszczenie rozumiem oskrobanie zwęglonych części i przemycie ich np. beznyną.
    Odlutowanie od przetwornicy pozostalych napięć to też nienajlepszy pomysł - niektóre przetwornice niestartują zarówno przy zbyt wysokim obciążeniu jak i przy zbyt niskim. Poza tym odłączyłeś napięcie +12v zasilające układy sterujące odchylaniem linii.
    Proponuję podłączyć przetwornicę tak jak była (po oczyszczeniu upalonych styków), odlutować +135V i w obciążyć je żarówką 230V/60W
    Jesli wystartuje i napięcie na żarówce będzie prawidłowe - szukać dalej w układzie OL
    A MOSFETA bym wymienił, a nie sprawdzał na zwarcie...
  • REKLAMA
  • #3 1703112
    rafiks
    Poziom 18  
    Może i mam wiele postów ale na TV jestem tak zielony jak ta płytka która przedemną leży :)

Miedzy +B (135V) a GND jest zwarcie jak je zlokalizuje dam wam znac czy udało mi sie to bedziewie naprawić. A co do tego upalonego druku to wyglada na to że elektrolit dostał przebicie i zwarł GND i +B psując przy tym jeszcze coś

Dodano po 12 [minuty]:

Odlaczylem te +B od reszty i podłaczylem tylko zarówke 100Watowa i mam na niej 170V czyli przetwornica jest sprawna, wiec musze szukac tego zwarcia przy 135V dalej

Dodano po 10 [minuty]:

Spalony tranzystor 2sc5302 Q202 jade do sklepu i zobaczymy czy bedzie si

Dodano po 6 [minuty]:

Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego sie mógł spalić ten tranzystor, jak narazie to mysle ze tam gdzie ten druk byl upalony kondesator 1u/400V i 4,7u/250V dastały przebicie i Q 202 nie wytrzymał. Martwi mnie to ze to idze do trafopowielacza
  • #4 1703326
    darmir1
    Poziom 20  
    Co do koloru zielonego to pamiętaj iż czasem płytki drukowane są brązowe...
    A tak na serio...
    W stopniu końcowym OL między masą a kolektorem tranzystora wpięty jest kondensator 3,3-10uF na 1500V lub wiecej.(czasem nawet 22uF)
    kiedys zasada była taka: tranzystor spalony - ten kondensator wymienia się w parze z tranzystorem (jego przebicie niszczy tranzystor) - omowo może być dobry!
    Na wszelki wypadek wymień dziada.
    Czy 170V na 100W żarówce to nie za dużo?
    Czy przetwornica reguluje napięcie?
  • REKLAMA
  • #5 1703541
    rafiks
    Poziom 18  
    miedzy gnd a kolektorem jest kondesator 1600V 1,8nF MKT wątpie czy padł ale wymienie

1600V i 10uF to o by było dość duże

Dodano po 27 [minuty]:

niemam w domu takiego kondesatora. Ale zrobilem tak ze wszereg dałem jeszcze 1,5nF czyli teraz mam ok 0,9nF właczylem i wszystkie napiecia sie zgadzają teraz musze to podlaczyc pod telewizor. Czy moge zastawic tak te kondensatory? Czy

Dodano po 4 [godziny] 13 [minuty]:

Wielkie dzieki telewizor działa teraz musze kupic pilota bo sie zepsól i poustawiać go bo mam przesuniety ekran i rozciągniety po bokach. Chyba ze orientujecie sie czy sa w srodku regulacje?
  • REKLAMA
  • #6 1704976
    darmir1
    Poziom 20  
    Te kondensatory które tam są służą między innymi do korekcji szerokości i liniowości obrazu.
    dobrze by było dac takie same a wtedy na 98%obraz nie będzie musiał być regulowany.
    Sprawdź jeszcze czy te 170V to nie za dużo!
  • #7 1705418
    rafiks
    Poziom 18  
    po podlaczeniu wszystkiego jest 137V czyli jest dobrze wymienie ten kondensator i zobaczymy jak bedzie obraz wygladał.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Universum 11AK28 wystąpił brak napięcia +B 135V na przetwornicy oraz przerywany sygnał pisku o częstotliwości około 2 Hz. Uszkodzeniu uległ upalony obszar druku przy gnieździe PL 201, gdzie odnotowano zwarcie między +B a masą, prawdopodobnie spowodowane przebiciem kondensatorów elektrolitycznych (1uF/400V i 4,7uF/250V). Spalony został tranzystor 2SC5302 (Q202). Po odłączeniu obciążenia i podłączeniu żarówki 100W na wyjściu przetwornicy zmierzono napięcie około 170V, co wskazuje na sprawność przetwornicy. Zalecane było oczyszczenie i przelutowanie zwęglonych ścieżek oraz wymiana tranzystora i kondensatorów w stopniu końcowym, szczególnie kondensatora sprzęgającego między kolektorem tranzystora a masą (typowo 3,3-10uF/1500V). Po zastosowaniu zastępczych kondensatorów o łącznej pojemności około 0,9nF i podłączeniu całości do telewizora napięcie ustabilizowało się na poziomie 137V, a urządzenie wznowiło pracę. Kondensatory te wpływają na korekcję szerokości i liniowości obrazu, dlatego zaleca się wymianę na oryginalne wartości, aby uniknąć konieczności regulacji obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA