logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do skalowania wymiarów na zdjęciu na podstawie jednego znanego wymiaru

romanium 17 Sie 2017 13:04 2316 6
REKLAMA
  • #1 16646995
    romanium
    Poziom 10  
    witam.
    zastanawiam się czy są programy, do którego wklejam zdjęcie jakiegoś elementu (np. prostokątnej blachy), którego znam jeden wymiar, a następnie czy ten program na podstawie tego jednego wymiaru jest w stanie podać wymiary innych podanych przeze mnie punktów.

trudno mi tak dobrze wyjaśnić o co mi chodzi ale mam nadzieję, że ktoś zrozumie do czego dążę.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16647023
    romanium
    Poziom 10  
    czyli po mimo wszystko i tak ręcznie wykonujecie prawie wszystko.
  • #4 16647031
    ryszard1955
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Takim programem jest Sketchup do rysowania 3D, gdzie ze zdjęcia można na podstawie jednego wymiaru wyciągnąć inne wymiary przedmiotu na zdjęciu.
  • REKLAMA
  • #5 16647156
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    czemu recznie ? znamy parametry optyczne i parametry matrycy wiec soft liczy to w mgnieniu oka.
    Z ciekawosci program typu Setchup, gdzie jak sadze podajesz jako zrodlo danych bitmape - a co w przypadku obrazu znieksztalconego przez optyke ? czy niepoprawnie naswietlonego ? jak koryguje sie takie problemy skoro nie wiesz jak bylo wykonane zdjecie ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 16654674
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20947932
    Brayan10
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Znacie może jakiś prosty tego typu program? Rysuję jedną linię odniesienia dla której podaję wymiar rzeczywisty a następne narysowane linie automatycznie wyliczają sobie swoją długość względem skali wynikającej z linii odniesienia. Wiem że są kombajny typu Photoshop czy SolidWorks które to potrafią ale chodzi mi o coś bardziej prostego i szybkiego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o programach umożliwiających skalowanie wymiarów na zdjęciach na podstawie jednego znanego wymiaru. Wskazują na istnienie narzędzi takich jak Sketchup, które pozwalają na wyciąganie wymiarów z 2D, ale podkreślają, że w przypadku 3D sytuacja jest bardziej skomplikowana. Wiele odpowiedzi sugeruje, że do dokładnych pomiarów potrzebne są parametry optyczne i matrycy, a także że w przypadku zniekształconych obrazów, korekcja może być problematyczna. Użytkownicy poszukują prostszych rozwiązań niż zaawansowane programy takie jak Photoshop czy SolidWorks.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA