logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ściemniać ekran 10.1 HDMI LCD za pomocą Raspberry Pi (B)?

Gwynbleidd232 18 Sie 2017 07:58 2121 48
Najlepsze odpowiedzi

Jak sterować jasnością albo wygaszaniem 10,1-calowego ekranu HDMI LCD z Raspberry Pi przez GPIO?

Najpewniej należy sterować liniami LED_EN i LED_PWM na 40-pinowym złączu wyświetlacza: LED_EN służy do włączania/wyłączania podświetlenia, a LED_PWM do regulacji jasności [#16648819][#16668143][#16669100] W dokumentacji producenta nie widać sterowania programowego samym przyciskiem, więc trzeba zmierzyć napięcia na tych pinach dla różnych stanów przełącznika i odtworzyć sposób ich sterowania [#16648419][#16673322] Jeśli chcesz tylko on/off, można zrobić to najprościej przez tranzystor/MOSFET sterowany z GPIO, który zastąpi działanie przełącznika; padła też propozycja 2N7000 z bramką do GPIO i drenem/źródłem wpiętymi w obwód przełącznika [#16648466][#16648596] Producentowe dane sugerują też, że na tych liniach można używać sygnału PWM, więc przy odpowiednich parametrach da się uzyskać płynną regulację zamiast samego wygaszania [#16675266][#16669100]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 16648275
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    Witam wszystkich,

moja sprawa wygląda następująco. Posiadam Raspberry Pi (B), i ekran 10.1 inch HDMI LCD. I ja chciałbym wiedzieć za pomocą jakiego elementu i jak zrobić takie coś żeby mi się ekran ściemniał. Wiem, że chyba robi się to tak, że muszę iść z GPIO do jakiegoś elementu a z niej chyba na włącznik podświetlenia ekranu. Ale to tylko gdybanie..nie wiem jak się za to zabrać, więc liczę na wasze rady.

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 16648346
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    A co to konkretnie za ekran?
  • #4 16648419
    hindoos
    Poziom 36  
    https://botland.com.pl/index.php?controller=attachment&id_attachment=1878 tu masz dokumentację. Podświetlenie jest zrealizowane na 36 LEDach, włącza się automatycznie czy musisz dołączyć jakieś napięcie? Na zdjęciach niewiele widać.

EDIT - patrząc na instrukcję ze strony producenta http://www.waveshare.com/wiki/10.1inch_HDMI_LCD_(B)_(with_case) nie widzę nigdzie możliwości sterowania podświetleniem. Służy do tego przycisk (oznaczono go tutaj: http://www.waveshare.com/wiki/File:10.1inch-HDMI-LCD-B-Display-1.jpg symbolem 1). Nie widzę opcji sterowania programowo.
  • REKLAMA
  • #5 16648435
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    Hmm..mi powiedziano, że możliwość istnieje.. że odpowiednio napisany pod Windowsa program i w nim jest możliwość sterowania stanami wysokimi, niskimi (???) poprzez GPIO po podłączeniu się do określonych gdzieś jego pinów. Później ponoć trzeba iść do jakiejś płytki przewodami a z niej już przylutować się do wspomnianego przez Ciebie przycisku, a właściwie przełącznika.
  • #6 16648437
    hindoos
    Poziom 36  
    A czy wspomniany przeze mnie przycisk działa?
  • #7 16648441
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    Hmm..jeśli dobrze się rozumiemy i masz na myśli jak ja przełącznik który widnieje na płytce ww ekranu...służący do podświetlania bądź nie ekranem...To owszem działa on
  • #10 16648450
    hindoos
    Poziom 36  
    To ten sam ekran, więc przycisk na obudowie też powinien być w tamtym miejscu.
  • REKLAMA
  • #11 16648455
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    Nie jest to po prostu przycisk Home?

Ja chciałbym się dostać do przełącznika, który steruje bodajże diodami podświetlającymi ekran wyłączają i włączając je. Znajdziesz go na tej niebieskiej płytce w prawym górnym rogu
  • #12 16648466
    hindoos
    Poziom 36  
    Nie wiem, widzę to, co napisał producent na swoim wiki.
    Cytat:
    (Now, you can control the back light of the LCD with the back light adjustment button; see the mark 1 shows in the following figure.)

Jeśli ten przełącznik też działa, tzn. jego przełączenie włącza lub wyłącza podświetlenie i o takie sterowanie Ci chodzi to dalej powinno już być prosto, sprawdź jakie napięcie podchodzi do tego włącznika, dobrze byłoby też zobaczyć jaki prąd przez niego płynie. Jak to już ustalisz, znajdź odpowiedni tranzystor który będziesz mógł włączać przy pomocy wybranego przez siebie portu GPIO i tym tranzystorem zamiast włącznika będziesz podawał prąd.
  • #13 16648481
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    Dokładnie o to mi chodzi. Hmm pomiary miałem dawno temu.. więc, że tak głupio spytam..jestem w stanie zmierzyć napięcie i natężenie podłączając ekran do zasilania a następnie przykładając końcówki multimetra do przylutowanych nóżek przełącznika? Testując różne kombinacje a miernik ustawiony na napięcie bądź prąd stały?
  • #14 16648502
    hindoos
    Poziom 36  
    Przede wszystkim musisz znaleźć jakiś punkt masy. Nie widzę układu, ale nie powinno to być trudne. Taki przełącznik może działać na 2 sposoby (niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę).
    1. Daje sygnał do włączenia podświetlenia. Napięcie będzie prawdopodobnie 3.3V / 5V ale nie ma przeciwwskazań żeby było to więcej. Prąd będzie znikomy, bo to tylko sygnał do układu albo mosfeta.
    2. Bezpośrednio zasila diody podświetlenia. Wówczas napięcie będzie wyższe, patrząc na schemat (6 gałęzi po 6 ledów szeregowo) będzie to przynajmniej 21.6V bo inaczej część nie świeciłaby równomiernie ze względu na zbyt wysoki spadek napięcia). Skoro ekran wymaga zasilacza 5V 2A to podejrzewam, że samo podświetlenie może łyknąć sporo prądu, przełącznik wygląda na mikry, więc ta wersja jest mało prawdopodobna.

Podepnij się z obu stron przełącznika multimetrem ustawionym na pomiar napięcia i zobacz czy z którejś strony masz jakieś. Możesz też zasymulować włączenie przycisku zwierając go przez przełączenie na pomiar natężenia.
  • #15 16648557
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    Narazie zrobiłem tak, że po podłączeniu zasilania mierzyłem napięcie tylko na nóżkach przełącznika, i pokazało coś tylko przy wyłączonym ekranie..było to 4,7 V chyba..i było to w 2 na 3 kombinacjach
  • #16 16648568
    hindoos
    Poziom 36  
    Czyli są 3 pozycje, pełna jasność, ściemniony, brak podświetlenia?
  • #17 16648577
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    pisałem tam o trzech stopkach na których sprawdzałem napięcie i natężenie..

A pozycje są dwie..on i off..

Wgl.. tylko i wyłącznie przy pomiarach napięcia i przy wyłączonym ekranie mi jakąś wartość pokazało...a tak nic..natężenia prawie wgl..przy włączonym..lipa
  • #18 16648596
    hindoos
    Poziom 36  
    Ale o to chodziło. Skoro przy włączonym podświetleniu masz między stopkami 0V to znaczy, że przełącznik przewodzi i różnica potencjałów jest zerowa. Przy wyłączonym podświetleniu na jednej z nóżek będziesz miał napięcie (zmierzone przez Ciebie 4.7V) względem drugiej.
    Możesz np. kupić 2N7000 albo podobny, drain podłączasz do tego punktu gdzie masz 4.7V, source podłączasz do drugiej nóżki, gate do RPi.
  • #19 16648633
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Zasiliłem ekran..robiłem pomiary przy stanie on i off.. Napięcie było przy wyłączonym ekranie w dwóch kombinacjach. Jakby je ponumerować (stopki) to napięcie było na 1-3 i 2-3 i wynosiło te 4,7.. a jeszcze teraz mierzyłem to na tych samych kombinacjach pokazywało mi natężenie 17 mA?
  • #20 16648655
    hindoos
    Poziom 36  
    Tak się nie dogadamy ;)

Rozrysuj dokładnie, możesz też sfotografować płytkę w dobrej jakości. Ponumeruj piny jeśli na płytce nie ma żadnych oznaczeń i przedstaw wyniki swoich pomiarów.
  • #21 16648661
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    Jak ściemniać ekran 10.1 HDMI LCD za pomocą Raspberry Pi (B)? Jak ściemniać ekran 10.1 HDMI LCD za pomocą Raspberry Pi (B)?

i tak jak przedtem pisałem..1-3 2-3 tylko tam przy wyłączonym ekranie dało się zauważyć napięcie czy natężenie

Dodano po 1 [minuty]:

i tylko z tej strony gdzie cyfry pokazywały coś pomiary
  • REKLAMA
  • #22 16648688
    hindoos
    Poziom 36  
    To sprawdź jeszcze gdzie jest przejście między tymi pinami... Żeby było wiadomo która para jest zwarta przy jakim ułożeniu przełącznika.
  • #23 16648702
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    Nie wiem czy to dobrze zrobiłem..ale sprawdzałem tylko znów tą jedną pokazaną stronę..bo mi nic nie pipało podczas gdy sprawdzałem po dwóch stronach.. No i na tej jednej przy on jest przejście przy 2i3 a przy off każda kombinacja pipie
  • #24 16648819
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 599
    Witam,
    dokumentacja producenta:
    http://www.waveshare.com/w/upload/2/28/10.1inch-hdmi-lcd-b-panel-dimension.pdf
    jest mówiąc delikatnie "mało wyczerpująca".
    Tym niemniej jest w niej tabela opisująca sygnały 40 - pinowego złącza, którym ekran podłączany jest do tej niebieskiej płytki sterującej. Są tam sygnały: VLED_EN / NC oraz PWM, które niemal na pewno służą do płynnej regulacji podświetlenia. Producent przypuszczalnie "ogołocił" to sterowanie, umożliwiając tylko sterowanie on - off, za pomocą przełącznika.
    Spróbuj zmierzyć napięcia na odpowiednich pinach tego złącza, przełączając ten przełącznik między stanami on oraz off. Prawdopodobnie podanie tam sygnału PWM umożliwi płynną regulację podświetlenia, w zależności od współczynnika wypełnienia sygnału PWM.

Pozdrawiam
  • #25 16648830
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    pomiary opisałem wyżej, o co chodzi z sygnałem PWM?
  • #26 16648877
    hindoos
    Poziom 36  
    Koledze chodziło żebyś zrobił pomiary na złączu, nie na włączniku. Teoretycznie PWM mogłoby służyć do ściemniania ekranu, tzn. przez odpowiednie modulowanie sygnału, ekran ściemniałby się lub rozjaśniał, zależnie od potrzeb. Ale może łatwiej byłoby jednak wpiąć się w ten włącznik...
  • #27 16648989
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Gwynbleidd232 napisał:
    pomiary opisałem wyżej, o co chodzi z sygnałem PWM?

Chyba mierzyłeś przejścia omomierzem.
    Chodzi o to żebyś zmierzył napięcia na odpowiednich pinach złącza w różnych ustawieniach tego przełącznika.

hindoos napisał:
    teoretycznie PWM mogłoby służyć do ściemniania ekranu, tzn. przez odpowiednie modulowanie sygnału, ekran ściemniałby się lub rozjaśniał, zależnie od potrzeb. Ale może łatwiej byłoby jednak wpiąć się w ten włącznik...

Ponieważ napięcie potrzebne do zasilania diod jest dość wysokie zapewne zastosowano gotowy regulator LED, ze względu na to wysokie napięcie jest to regulator typu "boost". Bardzo wiele regulatorów (driverów) LED umożliwia sterowanie sygnałem PWM, łatwo go uzyskać a w jego współczynniku wypełnienia "ukrywa się" składowa stała.
    Producent tego ekranu prawdopodobnie zastosował uproszczone sterowanie podświetleniem: współczynnik wypełnienia zmienia się za pomocą przełącznika od 0 % do 100 %, czyli ciemno - jasno albo odwrotnie, z dokładnością do negacji. Zapewne zamiast sygnału z wyłącznika (albo na inny pin złącza) trzeba będzie podać sygnał PWM o współczynniku wypełnienia płynnie zmieniającym się od 0 % do 100 %.
  • #28 16660651
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    Wydaje mi się
    hindoos napisał:

hindoos

czy Twoja opcja z tranzystorem będzie najszybsza i najprostsza?
  • #29 16660720
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Wydaje mi się, że producent tego zestawu używa gotowego wyświetlacza LCD, do którego dodaje tę niebieską płytkę i sprzedaje jako całość.
    Gdyby udało Ci się odczytać z samego wyświetlacza jakieś oznaczenie producenta i modelu można byłoby spróbować odszukać jego pełną dokumentację i wszystko prawdopodobnie byłoby jasne.
    Na razie to trochę zgadywanie, można je uprościć wykonując stosowne pomiary.
  • #30 16660741
    Gwynbleidd232
    Poziom 8  
    Jak ściemniać ekran 10.1 HDMI LCD za pomocą Raspberry Pi (B)?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na ściemnianie ekranu 10.1 inch HDMI LCD przy użyciu Raspberry Pi (B). W dyskusji poruszono kwestie dotyczące podłączenia do pinów GPIO oraz możliwości sterowania podświetleniem ekranu. Ustalono, że ekran posiada przycisk do włączania/wyłączania podświetlenia, ale istnieje również możliwość użycia sygnału PWM do regulacji jasności. Uczestnicy dyskusji sugerują pomiary napięcia na pinach LED_EN i LED_PWM, które mogą być odpowiedzialne za sterowanie podświetleniem. Wskazano na potrzebę użycia tranzystora lub MOSFET-a do zrealizowania sterowania z GPIO. Użytkownik podzielił się wynikami pomiarów, które wskazują na różne napięcia w zależności od stanu przełącznika. W końcu, podano linki do dokumentacji producenta oraz schematów, które mogą pomóc w dalszym postępie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA