logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do losowania liczb z przedziału z możliwością odrzucania cyfr

wyrokulicy 18 Sie 2017 09:33 879 3
REKLAMA
  • #1 16648401
    wyrokulicy
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witam, tak dłuższy czas myślę czy może jest jakiś program, kalkulator, generator gdzie można zadać np losowanie z przedziału x-xx liczb np 1-50, i dodatkowo narzucić odrzucanie konkretnych cyfr? Ew chociaż aby z zbioru np 99 liczb dało się odrzucać ileś tam liczb które skopiujemy sobie ctrl c -> ctrl v w grupach po np 10 lub 20?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16648491
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Dawno temu napisałem program w Visual Basic Script na podstawie algorytmu losowania bezzwrotnego. Algorytm ten jest znany. Ja poznałem go na lekcjach Rachunku Prawdopodobieństwa i Statystyki Matematycznej. Model jest statyczny (nie uwzględnia zmiennej czasowej) i opiera się na podstawowej kombinatoryce.
    Jeżeli dobrze pamiętam, to owe wiele lat temu nie znalazłem gotowca i dlatego podjąłem się tej żmudnej roboty. Zresztą zacząłem od zastosowania arkusza kalkulacyjnego, wtedy jeszcze dla DOS. Uprzedzając ewentualne pytania: ten "program" VBS schował się lub zgubił gdzieś w czeluściach zapomnianych zasobów komputerowych.
    Zatem sam ogólny algorytm powinieneś znaleźć w Internecie. Modyfikacje, których potrzebujesz raczej trzeba zaprogramować samemu.
    Obecnie są portale "obliczeniowe" z różnymi kalkulatorami lub opisami algorytmów, także po polsku. Nie przytaczam linków, ponieważ ich nie pamiętam, a nie gromadziłem takiej bazy wiedzy, bo stałem się "guglowym leniem".
    Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16648514
    simon71

Poziom 20  
    Ocena: 32
    Można to też zrobić w excelu.
    Tu masz przykład czegoś podobnego:
    http://www.excelblog.pl/jak-wylosowac-niepowtarzajace-sie-liczby-z-okreslonego-zakresu/
    Konto firmowe:
    SENSIM
    610A, Skrzyszów, 33-156 | Strona WWW: https://sensim.pl
  • #4 16648531
    wyrokulicy
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Dzięki za odpowiedzi. Cóż, niestety ale w kwestii programowania w czym kolwiek, czy to VBS czy C++ jestem początkujący, wręcz zerem gdyż nie było mi to nigdy potrzebne, oprócz tego jednego przypadku.

simon71, nie koniecznie musi to być nawet losujące, wystarczy w 100% i była by to idealna opcja aby np z zestawu 100 liczb odrzucał automatycznie np 3x zestaw po 20 liczb i wyświetlał pozostałe , a gdyby dało się kopiować liczby które mają być odrzucone z schowka to już w ogóle...chociaż spora część bym i tak uzupełniał ręcznie
REKLAMA