Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MSI 7728 v2.0 - Komputer nie startuje, bios pika raz przy włączaniu

21 Sie 2017 10:06 2394 14
  • Poziom 4  
    Witam wszystkich. Mam problem z moją nową płytą, MSI 7728 v2.0. Przyszła do mnie niecały tydzień temu, i już mam z nią problem. Płyta była zakupiona na aukcji allegro, jako nowa. Po podpięciu wszystkiego jak należy, komputer się teoretycznie włącza, lecz obraz stoi na logu firmy, i pod spodem polecenie, co zrobić by wejść do biosu, lecz nie da się danego działania wykonać. Specyfikacja komputera: Karta graficzna: Nvidia gt 630, Procesor: intel core i3-2100, RAM: 2x2gb patriot sector 5, płyta: MSI MS 7728 v2.0, zasilacz: FEEL III-400 ATX. W dodatku po włączeniu komputera i odczekaniu jakiegoś kawałka czasu piknie 1 raz bios potem znowu spory kawałek czasu i znowu piknie, jest to inne piknięcie niż przy włączaniu komputera, przy włączaniu komputera jest 1 wyższe, natomiast to piknięcie jest krótkie, i niskie. Po wyciągnięciu karty graficznej z płyty dochodzi 1 długie i 2 krótkie piknięcia, co oznacza problem z kartą graficzną, gdy wyciągnę ram, również pojawia się dźwiękowy komunikat, 3 krótkie dźwięki. Proszę o szybką odpowiedź, ponieważ jeśli to byłaby wina płyty głównej, mogę ją odesłać na gwarancję, lecz chciałbym w 100% wiedzieć, czy to jej wina. I dodam jeszcze, że nie mam podpiętych napędów dvd, ponieważ miałem wejście ATA, a na owej płycie nie posiadam takiego wejścia. Czy to mogłaby być tego wina ? czy może trzeba przeinstalować system ? Proszę o szybkie porady.
  • Poziom 43  
    TicTokk napisał:
    Czy to mogłaby być tego wina ?

    Nie.

    TicTokk napisał:
    pod spodem polecenie, co zrobić by wejść do biosu, lecz nie da się danego działania wykonać.

    Z jakiej klawiatury korzystasz?

    Wykonaj Clear CMOS.
  • Poziom 4  
    Moja klawiatura to genesis r33 na usb, lecz sprawdzałem jeszcze inną klawiaturę i dalej to samo.
    Mógłbyś mi wytłumaczyć jak to zrobić ? nie zabardzo się na tym znam a nie chcę czegoś uszkodzić.
  • Poziom 43  
    TicTokk napisał:
    Mógłbyś mi wytłumaczyć jak to zrobić ? nie zabardzo się na tym znam a nie chcę czegoś uszkodzić.

    Przełóż zaznaczoną zworkę w drugą pozycję na 10 sekund (przy wyłączonym komputerze z prądu).

    MSI 7728 v2.0 - Komputer nie startuje, bios pika raz przy włączaniu

    TicTokk napisał:
    lecz sprawdzałem jeszcze inną klawiaturę i dalej to samo.

    Także na USB?
  • Poziom 4  
    Także na USB?[/quote]

    nie, na to złącze okrągłe (nie wiem dokładnie jak sie ono nazywa)
    Co do tego to zrobiłem tak jak pisałeś i dalej nic, stoi w miejscu.
  • Poziom 43  
    TicTokk napisał:
    na to złącze okrągłe (nie wiem dokładnie jak sie ono nazywa)

    PS/2.

    Jeżeli na tej klawiaturze także nie można wejść do BIOS'u to najprawdopodobniej uszkodzona płyta lub coś nie jest kompatybilne - co w wypadku tej płyty jest NORMĄ i dlatego tej płyty sienie poleca.

    Możesz spróbować od samego początku po włączeniu komp. wciskać klawisz odpowiedzialny za wejście do biosu - może tak zaskoczy?
  • Poziom 4  
    Kasek21 napisał:
    TicTokk napisał:
    na to złącze okrągłe (nie wiem dokładnie jak sie ono nazywa)

    PS/2.

    Jeżeli na tej klawiaturze także nie można wejść do BIOS'u to najprawdopodobniej uszkodzona płyta lub coś nie jest kompatybilne - co w wypadku tej płyty jest normą.

    Możesz spróbować od samego początku po włączeniu komp. wciskać klawisz odpowiedzialny za wejście do biosu - może tak zaskoczy?


    Również próbowałem tak wchodzić do biosu. Lecz gdyby była płyta uszkodzona, to czy pikała by, i dawała by kody o błędzie gdy wyciągne np. karte graficzną ? wydaje mi się, że wszystkie podzespoły są kompatybilne, ram 1333hz to powinno podejść, karta na pci-e i na starej płycie wszystko działało,karta oraz zasilacz, a na nowej nie chce to działać, dodam że procesor został kupiony na aukcji allegro, a chłodzenie jest oryginalne od intela i3.
  • Poziom 43  
    Tylko ta płyta nie działa poprawnie ze spora ilością podzespołów i nic z tym nie zrobisz.

    Opcje są dwie albo uszkodzona płyta, albo któryś z podzespołów nie jest z nią kompatybilny (krata graficzna, RAM).
  • Poziom 4  
    Kasek21 napisał:
    Tylko ta płyta nie działa poprawnie ze spora ilością podzespołów i nic z tym nie zrobisz.

    Opcje są dwie albo uszkodzona płyta, albo któryś z podzespołów nie jest z nią kompatybilny (krata graficzna, RAM).


    Dobra to jeszcze mam ostatnie pytanie. Czy może to być wina dysku ?Czy może trzeba przeinstalować system windows ? Jeśli to nie tego wina, to czy ubiegać się o zwrot pieniędzy, czy próbować wymieniać ją na taką samą i próbować ?
  • Poziom 43  
    TicTokk napisał:
    na starej płycie wszystko działało

    Stara płyta uległa uszkodzeniu?

    TicTokk napisał:
    Czy może to być wina dysku ?

    Sprawdź czy bez podłączonego dysku da się wejść do biosu.

    TicTokk napisał:
    Czy może trzeba przeinstalować system windows ?

    To na później - na razie musisz wejść do biosu.
  • Poziom 4  
    Kasek21 napisał:
    TicTokk napisał:
    na starej płycie wszystko działało

    Stara płyta uległa uszkodzeniu?

    TicTokk napisał:
    Czy może to być wina dysku ?

    Sprawdź czy bez podłączonego dysku da się wejść do biosu.

    TicTokk napisał:
    Czy może trzeba przeinstalować system windows ?

    To na później - na razie musisz wejść do biosu.


    Stara płyta normalnie działa, tylko jest ona już stara, pod lga 775 i ddr2 także żadnego nowszego procka tam nie podepne,
    Bez podłączonego dysku również to samo, tak jakby zawiesił się i nic nie da się zrobić,
    wiem, lecz pytam bo płyta "fabrycznie" może mieć ustawione bootowanie z napędu czy coś i dało by się to zrobić w taki sposób.
  • Poziom 43  
    TicTokk napisał:
    pytam bo płyta "fabrycznie" może mieć ustawione bootowanie z napędu czy coś i dało by się to zrobić w taki sposób.

    Możesz sprawdzić czy system się uruchomi - ale wątpię. Zasada jest taka, że po aż takiej dużej zmianie (całej platformy) powinno się instalować system ponownie.

    PS. Sprawdź jeszcze raz na tej klawiaturze PS/2 czy nie da się wejść do biosu.
  • Poziom 4  
    Kasek21 napisał:
    TicTokk napisał:
    pytam bo płyta "fabrycznie" może mieć ustawione bootowanie z napędu czy coś i dało by się to zrobić w taki sposób.

    Możesz sprawdzić czy system się uruchomi - ale wątpię. Zasada jest taka, że po aż takiej dużej zmianie (całej platformy) powinno się instalować system ponownie.

    PS. Sprawdź jeszcze raz na tej klawiaturze PS/2 czy nie da się wejść do biosu.


    Dobra, chyba oddam całego pc do gości którzy mi to sprawdzą, może coś źle podłączyłem czy coś, i dam znać jak coś będę wiedział.
    Sprawdziłem na tej klawiaturze, to samo z dyskiem i bez dysku, a jak wypne jakieś podzespoły jak karta graficzna czy ram to pika że błąd jest.
  • Poziom 43  
    Tutaj nie ma co źle podłączyć.
  • Poziom 4  
    Kasek21 napisał:
    Tutaj nie ma co źle podłączyć.


    Wiem, ale nie raz widziałem jak jakiś mój kumpel podłączał nową płytę i nie chciała działać, odłączył wszystko, podłączył jeszcze raz i zaczęła działać. A poza tym nie chce mi sie z tym zbytnio bawić oni tam się znają lepiej to mi to powinni zrobić