logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System pokazuje że dysk jest pusty a dane na dysku są tylko system ich nie widzi

Grubskee 24 Sie 2017 14:49 6369 6
REKLAMA
  • #1 16660861
    Grubskee
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam serdecznie, mam bardzo dziwny problem z danymi. Klientka powiedziała że nagle zniknęły jej dane z dysku, odzyskałem więc wszystko co się da na mój dysk. Tamten przeskanowałem w HD tune oraz sprawdziłem SMART i wszystko jest ok. Więc reinstalowałem na nim system (Windows 10) utworzyłem drugą partycję. Potem podłączyłem ten dysk przez przejściówkę SATA-USB i zgrałem odzyskane dane. Podłączam z powrotem dysk do komputera klientki i danych nie ma! W oknie "Mój komputer" pokazuje że partycja jest zupełnie pusta. Przestraszyłem się bo wyciąłem pliki zamiast je skopiować i już się bałem że nie ma danych, ale podłączyłem dysk przez USB z powrotem pod swój komputer i dane na dysku są! Jak to możliwe że jej komputer po reinstalacji systemu "gubi pliki" czy to może być wina jakiegoś wirusa (nie formatowałem całego dysku czyli partycji MSR itd, tylko samą partycję z Windowsem) na pozostałych partycjach? Albo jakieś uszkodzenie dysku? Nie mam pojęcia o co tu chodzi :|
  • REKLAMA
  • #2 16660918
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Pokaż tutaj te wszystkie screeny i SMART. Jak dane masz odzyskane to na pustą partycję skopiuj część, powiedzmy 10GB i sprawdź, czy dane zniknęły, czy są nadal. Jakoś ciężko w to uwierzyć, że dane ot tak wyparowują za każdym razem. Co to za model dysku?
  • REKLAMA
  • #3 16660956
    Grubskee
    Poziom 23  
    Testuję RAMy w jej komputerze, co ciekawe memtest się zawiesza na starcie gdy chcę żeby działał w normalnym trybie i pomaga tylko restart kompa, dlatego wciskam F1 i skanuje w trybie Fail Safe ale póki co na jednej kości nie znalazł problemów a drugą teraz testuje. Czytałem gdzieś że może to być problem z Cache procesora tylko nie wiem jakim programem sprawdzić Cache CPU.
    Tak wygląda smart:
    System pokazuje że dysk jest pusty a dane na dysku są tylko system ich nie widzi
    A zajętość miejsca na partycji E (dysk podłączony pod mój komputer), u mnie normalnie wykrywa dane i pokazuje prawidłowo ilość zajętego miejsca, u niej danych nie ma i źle oblicza zajęte miejsce na dysku tak jakby tam nic nie było.
  • REKLAMA
  • #4 16660960
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Na jej komputerze na Linuxie jaki jest efekt?
  • REKLAMA
  • #6 16661697
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 375
    Mimo wszystko dodaj screen z widok partycje z DMDE.
  • #7 16661839
    Grubskee
    Poziom 23  
    Jutro dam screany z dmde poki co zaktualizowalem BIOS, chce wgrac sterowniki do karty graficznej to caly komputer zawiesza sie tak ze tylko wylaczenie poprzez przycisk pomoze i za kazdym razem gdy zaczyna sie instalacja sterownika ekranu..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem, który po reinstalacji systemu Windows 10 nie wyświetla danych na komputerze klientki, mimo że dane są widoczne po podłączeniu dysku do innego komputera. Po przeprowadzeniu testów SMART i skanowaniu RAM, które nie wykazały problemów, użytkownik zauważa, że po pewnym czasie dane zaczynają być widoczne, co sugeruje, że problem może być chwilowy. Pojawiają się spekulacje dotyczące możliwych uszkodzeń dysku, wirusów lub problemów z pamięcią cache procesora. Użytkownik planuje dalsze testy, w tym aktualizację BIOS i sterowników graficznych.
REKLAMA