logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - Jak zrobić żeby ktoś mi nie złamał hasła do systemu.

Hexi 29 Sie 2017 05:09 951 5
REKLAMA
  • #1 16669040
    Hexi
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Witam.
    Miałem nieprzyjemną sytuację, może trochę śmieszną dla was.
    Ale tak było, mam dwa komputery, jeden ukradł mi mój ojciec (starszy) i nie chce go oddać. A przed sąd to ciągnie się nieskończoność.
    Ostatnio poznał jakąś babę z dwójką dziećmi, nie mogą wbić mi do Windowsa 10 bo potrzeba hasła.
    Da się zaszyfrować jakoś? (wiem że Google itp) bo wiem że hasło do Windowsa da się złamać, a te dzieci chcą grać na moim komputerze.
    Nie ma mowy, nie pozwolę na to.
    Pamiętam hasło i nazwę użytkownika do Windowsa 10.
    Ojciec chce abym mu hasło zdjął, a ja nie chcę, ale prędzej czy później pójdzie do Pana i mu zdejmie.
    Dlatego się was pytam na poważnie, da się najlepiej z tego kompa zmienić hasło jakbym się tu zalogował na swoje od Windowsa 10?
    Ale obawiam się, że będę musiał tam przyjść, a jakoś nie przepadam tam chodzić.
    Wiem, że mogę drugie konto założyć, ale nie zrobię tego nie ma mowy. Zapłaciłem połowę za komputer.
    I jak to wygląda? Jak zaszyfruję hasło, i będę (będzie ktoś) chciał je wpisać, to pojawi się coś z wpisz hasło? (Słyszałem że BitLocker) widziałem filmik na YouTube ale nie było pokazane co po zaszyfrowaniu zrobić jakbyś chciał się zalogować.
    Mam nadzieję, że w dobrym dziale napisałem, nie widziałem lepszego.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16669045
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2244
    Po co hasła na windowsa ktoś zrobi format i postawi nowego, lepiej dać hasło do biosu i na dysk twardy. Podaj też konfiguracje sprzętu.
  • REKLAMA
  • #3 16671581
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    Nie ma takowych haseł - jeżeli już coś to szyfrowanie danych.
    Hexi napisał:
    jeden ukradł mi mój ojciec

Fajny tata :P Jeżeli Twoje to od tego są organy ścigania!!!

Hexi napisał:
    Da się zaszyfrować jakoś? ( wiem że google itp ) bo wiem że hasło do windowsa da się złamać, a te dzieci chcą grać na moim komputerze.
    Nie ma mowy, nie pozwolę na to.

Wszystko się da - możliwości blokowania jest sporo - więc może tylko Swoje (wrażliwe dane) i niech z reszty korzystają dzieciaki?
    Oczywiście można i całość - ale trzeba ZAWSZE pamiętać, że odzysk danych z takiego dysku po awarii może być całkowicie niemożliwy.
  • REKLAMA
  • #4 16673004
    Hexi
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    @leonov @Kasek21 da się na usb że jak podłączę do komputera do mi odblokuje? Fast odpowiedź bo właśnie jestem u taty
    Nie wiem po co wam mój sprzęt, ale dobra
    Gtx 960
    Intel xeon e3 1220v
    1000gb ram i 111gb na ssd
    8gb ram

to urządzenie nie może używać modułu tpm administrator ma jakąś opcję ustawić zeby zezwoilic na uzywanie funkcji bitlocker
    Gdzie mam wejsc? Troche nie rozumiem tego co tam jest opisane.
  • REKLAMA
  • #5 16673023
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    Oczywiście można mieć klucz na USB - przy włączeniu systemu BL poprosi o włożenie pena.
    https://www.youtube.com/watch?v=clzJGSoJ8QA
  • #6 16673077
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA