logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DJ 2130 - DJ 2130 skanuje, kopiuje a nie drukuje z PC

Vvieslav 02 Wrz 2017 11:30 4335 8
REKLAMA
  • #1 16676707
    Vvieslav
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Zainstalowałem nową drukarkę HP DJ 2130. Mam System Windows XP SP3. Skaner działa. Można kopiować ale nie drukuje jeżeli daję druk z PC.
    Próbowałem na innym komputerze było ok.
  • REKLAMA
  • #2 16676716
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Jeśli na innym komputerze jest OK, to masz u siebie zainstalowane złe sterowniki. Najlepiej odłącz drukarkę od komputera, odinstaluj aktualny sterownik, następnie zresetuj koniecznie komputer. Potem ze strony HP pobierz właściwy sterownik dla tej drukarki do twojego systemu. Zainstaluj go i dopiero podłącz drukarkę. Wtedy powinno być dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 16676753
    Vvieslav
    Poziom 7  
    Zrobiłem jak pisałeś. Ale sytuacja ta sama : skanuje, kopiuje bez problemu. Ale nie reaguje na polecenie drukuj. Widać że plik jest przesyłany do drukarki, na moment na pasku pojawia się ikonka drukarki, ale później znika i nie ma zaznaczonego żadnego dokumentu do druku.
  • REKLAMA
  • #4 16676780
    ERESJOT
    Poziom 22  
    W takim razie w ustawieniach drukarki są niewłaściwe ustawienia. Sprawdz na komputerze działającym z drukarką wszystkie ustawienia drukarki i takie same wpisz w ustawień drukarki w drugim komputerze.
  • #5 16677146
    Vvieslav
    Poziom 7  
    Sprawdziłem wszystkie ustawienia są identyczne. Inny jest system. Może z Windowsem jest coś nie tak.
  • REKLAMA
  • #6 16677224
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Raczej nie. A czy drukarka nie jest przypadkiem w trybie "off line".
  • #7 16677267
    Vvieslav
    Poziom 7  
    Nie - jest online. Może to jest ciekawe : jeżeli drukarka jest online to właśnie jest ta sytuacja (opisana wyżej) z pojawiającą się i znikającą ikonką drukarki na pasku. Jeżeli drukarka jest offline to ikonka nie znika i w zadaniach jest ten dokument do druku tylko w tabelce "stron" pisze niedostępne. Przy przełączeniu na online dokument w zadaniach znika .
  • #8 16677386
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Jesli tak jest, to na pewno są źle ustawione zaznaczenia w opcjach drukowania. Już nie pamietam o które to chodzi dokładnie, ale są włączone dwie funkcje których wyłączenie rozwiąże problem. Jak sobie przypomnę(bo już dawno ich nie wyłączałem) to dam znać.
  • #9 16682656
    Vvieslav
    Poziom 7  
    Do ERESJOT : Czy jest szansa, że sobie przypomnisz lub sprawdzisz o które funkcje chodzi ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował drukarkę HP DJ 2130 na systemie Windows XP SP3, gdzie skanowanie i kopiowanie działają poprawnie, ale drukowanie z komputera nie funkcjonuje. Po próbie reinstalacji sterowników problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził ustawienia drukarki, które są zgodne z działającym komputerem, jednak drukarka nie reaguje na polecenia drukowania. Zauważono, że przy przełączeniu na tryb online dokumenty do druku znikają, a w trybie offline pojawiają się, ale z informacją o niedostępnych stronach. Sugerowane są możliwe błędy w ustawieniach opcji drukowania, które mogą wymagać dalszej weryfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA