logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować wewnętrzną sieć telefoniczną między budynkami przez światłowód?

dyndasek17 02 Wrz 2017 18:23 1623 13
REKLAMA
  • #1 16677459
    dyndasek17

Poziom 10  
    Witam, mam między budynkami puszczony światłowód, do przesyłania internetu używam konwerterów, chciałbym zrobić między budynkami telefony które będą służyły tylko do komunikacji wewnętrznej w sensie między poszczególnymi "pokojami". W pierwszym budynku chciałbym mieć jeden telefon bezprzewodowy który komunikował by się z 3-4 telefonami bezprzewodowymi w drugim budynku. I moje pytanie brzmi jak to zrobić ?
    Czy potrzebuję jakieś centralki w 1 budynku którą wepnę do konwertera w tym budynku plus w drugim budynku wepnę drugi konwerter i drugą centralkę która będzie miała łączność bezprzewodową ze słuchawkami ?
    Konto firmowe:
    101 Zabezpieczeń
    Poświątne 16, Zambrów, 18-300 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.101zabezpieczeń.pl
  • REKLAMA
  • #2 16677721
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Jaka odległośc między budynkami??
  • #4 16678421
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    W.Wojtek napisał:
    Jaka odległośc między budynkami??
    A jakie to ma znaczenie, skoro to jest światłowód?
    "dyndasek17" proponuję Ci się zainteresować technologią VoIP. Trochę na ten temat już tu było.
  • REKLAMA
  • #5 16681015
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Jak odległość??
    A może wystarczy zwykły DECT z kilkoma słuchawkami ew. z repetierem??
    Baza na okno i z głowy??
  • REKLAMA
  • #6 16681054
    dyndasek17

Poziom 10  
    Wolałbym się nie bawić w ten sposób skoro mam światłowód pomiędzy budynkami i do tego 8 zarobionych włókien z czego 7 jest wolnych do wykorzystania.
    Czy Telefon VoIP SIEMENS GigasetA580 IP z jednej strony a z drugiej strony centralka ITS 0286 /0206 SLICAN plus do tego kilka słuchawek będzie dobrym zestawem ?
    Konto firmowe:
    101 Zabezpieczeń
    Poświątne 16, Zambrów, 18-300 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.101zabezpieczeń.pl
  • REKLAMA
  • #7 16681275
    Zutket
    Poziom 36  
    dyndasek17 napisał:
    Wolałbym się nie bawić w ten sposób skoro mam światłowód pomiędzy budynkami i do tego 8 zarobionych włókien z czego 7 jest wolnych do wykorzystania.

Tobie jest potrzebna jednolita sieć LAN pomiędzy budynkami, ale skoro światłowód masz to i pewnie sieć LAN też.
    dyndasek17 napisał:
    Czy Telefon VoIP SIEMENS GigasetA580 IP.

Jak najbardziej. Aparat ten ma bodajże 6 kont SIP więc można poszczególne kąta przyporządkować odpowiednim słuchawkom.
    dyndasek17 napisał:
    a z drugiej strony centralka ITS 0286 /0206 SLICAN plus do tego kilka słuchawek będzie dobrym zestawem ?

Jeżeli już to Slican IPS-08.105 lub IPS-08.101 jeżeli chcesz podłączyć linię miejską analogową. Nie pchaj się w ITS-0286.
    Powodzenia.
  • #8 16732421
    dyndasek17

Poziom 10  
    To jeszcze mam jedno pytanie pomijając centralę telefoniczną( nie potrzebuję podłaczać lini analogowej) telefony gigaset a540 ip z bazą i do tego 4 słuchawki gigaset c530hx. Chciałbym aby te telefony mogły dzwonić między sobą po sieci lan, czyli po adresach ip. Czy na tym zestawie jest to możliwe? Jeżeli tak, to czy potrzebuję dwóch gigasetów a540 z bazami i do tego słuchawki ? Bo na moje myślenie wychodzi na to, że w jednym budynku montuję gigaseta a540 z bazą i wpinam go do sieci lan, z drugiej strony robię to samo i do baz podłaczam resztę słuchawek ? konfiguruję w jedną całość i powinno hulać ?
    Proszę o odpowiedź
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    101 Zabezpieczeń
  • #9 16732919
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 94
    Słuchawki nie dzwonią pomiędzy sobą poprzez LAN tylko przez radio. Działają poprawnie kiedy są w zasięgu bazy.
    Będzie zasięg radia pomiędzy budynkami? Jeśli radio zadziała to wystarczy Ci zwykły DECT. Nie musi być IP. Ale sam pisałeś, że nie bardzo takie rozwiązanie Cię interesuje.
    Jeśli nie, to musisz mieć źródło, do którego możesz zalogować telefon po SIP-ie. Centrala IP lub konto u jakiegoś operatora.
    Sam telefon jest OK poza tym, że do bazy A540IP nie mam sensu moim zdaniem logować słuchawek C530. W zupełności wystarczą A540H. Dodatkowo ta baza ma tylko 2 kanały rozmówne więc w jednej chwili mogą rozmawiać ze sobą tylko 2 słuchawki.
    Aby temat rozwiązać poprawnie to powinieneś zainstalować centralę, która będzie sterować po sieci LAN antenami DECT. Może być central komunikująca się z antenami po SIP.
    Tu do wyboru masz kilka produktów: Gigaset 720PRO, Panasonic UDS, RTX i pewnie jeszcze kilka innych.
    Alternatywnie możesz zainstalować centralę mającą własny system DECT IP. Najsensowniej wyjdzie Panasonic KX-NS500 plus 2 anteny KX-NS0154.
    Każde niestety będzie sporo droższe od A540IP z kilkoma słuchawkami.
    RP
  • #10 16732958
    dyndasek17

Poziom 10  
    Rozumiem że droższe, ale przede wszystkim zależy mi na tym aby to było poprawnie zrobione i sprawnie chodziło. A może mi pan powiedzieć, jeżeli zdecyduję się na panasonica plus do tego jedna antena w jednym budynku to czy w drugim, gdzie ma być tylko jedna słuchawka da się ją podłączyć bezpośrednio kablem do tej centrali panasonica ? bo sytuacja wygląda tak, że w budynku numer 1 ma być jeden telefon,który komunikuje się z resztą w budynku numer 2. W budynku numer 2 gdzie postawiłbym antenę i 4 słuchawki komunikowały by się między sobą i z telefonem z budynku numer 1. Drugie pytanie, czy centrala slican ips.101 która wymieniona jest wyżej w postach byłaby dobrym rozwiązaniem ? czyli z jednej strony centrala slican z drugiej telefony gidaset z bazą i wszystkie spięte lanem ?
    Konto firmowe:
    101 Zabezpieczeń
  • #11 16733945
    Zutket
    Poziom 36  
    dyndasek17 napisał:
    Drugie pytanie, czy centrala slican ips.101 która wymieniona jest wyżej w postach byłaby dobrym rozwiązaniem ? czyli z jednej strony centrala slican z drugiej telefony gidaset z bazą i wszystkie spięte lanem ?

Jeżeli centrala ma być tylko dla połączeń VoIP po LAN i bez bramki GSM, to proponuję Slicana IPS-08.105, a nie IPS-08.101. Będzie taniej.
  • #12 16734012
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 94
    Informacja o ilości i rozkładzie telefonów wiele wyjaśnia. Myślałem, że zależy Ci na możliwości swobodnego przemieszczania się pomiędzy budynkami, każdy z własną słuchawką.
    Jeśli nie temat jest prosty.
    W budynku 1 stawiasz centralę i podłączasz telefony po lokalnej instalacji. Telefony dowolne przewodowe, bezprzewodowe ewentualnie IP. Ilość ograniczona możliwościami centrali.
    W budynku numer 2 stawiasz telefon DECT IP zalogowany po SIP do centrali lub antenę DECT IP. Wszystko w zależności od koniecznej ilości jednocześnie prowadzonych połączeń oraz ilości koniecznych słuchawek.
    Rozwiązanie pierwsze to telefon do wyboru np. Gigaset A540, C530 - 2 kanały do 6 słuchawek, Gigaset N510IP PRO 4 kanały do 6 słuchawek, Panasonic KX-TGP600 - 8 kanałów do 8 słuchawek. Tutaj centrala dowolna, na której można uruchomić wewnętrze SIP w ilość zgodnej z ilością potrzebnych słuchawek. Może być Panasonic NS500 lub HTS32, może być Slican ITS lub IPS lub lub dowolna inna centrala z wewnętrznymi SIP.
    Rozwiązanie drugie Panasonic NS500 z antenami DECT IP.
    W samej centrali w podstawie masz 6 linii miejskich analogowych, Tobie nie potrzebnych, 2 porty cyfrowe do podłączenia telefonów systemowych lub anten DECT, 16 analogowych linii wewnętrznych do podłączenia dowolnych telefonów standardowych. Do tego potrzebna Ci jest przynajmniej jedna antena DECT IP NS0154. Antena standardowo ma 4 kanały rozmówne z możliwością rozszerzenia do 8. W systemie możesz uruchomić do 32 takich anten oraz zalogować do 128 słuchawek DECT systemowych KX-WT115, TCA185, TCA285, TCA385 lub zwykłych np. KX-TGA681.
    RP
  • #13 16734488
    dyndasek17

Poziom 10  
    Dzięki panowie za rozjaśnienie mi całego tematu. Postanowiłem, że zamówię CENTRALę SLICANa IPS-08.105 do tego dwa razy Grandstream GDP 715 - telefon IP VoIP DECT plus dwie dodatkowe słuchawki Grandstream GDP710. W sumie potrzebuję 4 telefonów, jeden w budynku A i 3 w budynku B także taki zestaw mi spokojnie powinien wystarczyć. Jeżeli coś pomyliłem, proszę mnie poprawić.
    Konto firmowe:
    101 Zabezpieczeń
  • #14 16734707
    mich-tel
    Poziom 25  
    Ocena: 45
    dyndasek17 napisał:
    Postanowiłem, że zamówię CENTRALę SLICANa IPS-08.105

Dobry wybór. Ale ja bym się zastanowił nad Slican IPU. Owszem jest trochę droższa ale zawsze ma możliwość dalszej rozbudowy o dodatkowe moduły. Chyba że IPS jest już na "wyrost" i nie planujesz w przyszłości nowych numerów wewnętrznych np. systemowych lub linii miejskich.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje skonfigurować wewnętrzną sieć telefoniczną między dwoma budynkami, wykorzystując światłowód. W pierwszym budynku ma być jeden telefon bezprzewodowy, który będzie komunikował się z 3-4 telefonami w drugim budynku. Dyskutanci sugerują zastosowanie technologii VoIP oraz centrali telefonicznej, takiej jak Slican IPS-08.105, która obsługuje połączenia SIP. Użytkownik rozważa również telefony Gigaset A540 IP oraz słuchawki Gigaset C530HX. Wskazano, że dla poprawnej komunikacji między telefonami, konieczne jest zainstalowanie centrali, która będzie zarządzać połączeniami. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na centralę Slican IPS-08.105 oraz telefony Grandstream GDP715 i GDP710.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA