logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq 6510b - Laptop nie startuje. Nie chodzi wentylator. Miga dio zasilacza

mborkowski 11 Wrz 2017 12:06 978 7
REKLAMA
  • #1 16693125
    mborkowski
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam,
    Posiadam komputer - laptop HP Compaq 6510 b. Komputer nie włącza się. Wcale nie startuje. Nie słychać żadnych szumów, żadne lampki w komputerze się nie świecą. Jak podłączę zasilacz nie włącza się. Jak wyjmę baterię i podłączę zasilacz też nie włącza się. Po podłączeniu zasilacza jedyna reakcja jaką można zaobserwować to miganie diody zasilacza. Nie jest on oryginalny, ale dedykowany do tego komputera.
    Zresztą widać to na krótkim video jakie umieściłem w serwisie youtube. Poniżej link do filmu.
    https://youtu.be/Y7KdUfTe7T0
    Przypuszczam, że przyczyna pewnie tkwi w module zasilającym. Skoro nie dopuszcza żadnego działania. Gdyby chociaż świeciła się dowolna dioda w komputerze. Ale niestety żadna nie daje znaku, że przepływa przez nią jakikolwiek prąd.
    Jak radzicie, gdzie szukać przyczyny całego zajścia?
    Z góry dziękuję za sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16693155
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Podaj oznaczenie płyty głównej. Miganie diody zasilacza mówi o przeciążeniu zasilacza (może być zwarcie na płycie głownej albo zasilacz nie wyrabia prądowo). Trzeba podstawić inny sprawny lub najlepiej zasilacz serwisowy.
  • REKLAMA
  • #3 16693238
    mborkowski
    Poziom 9  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Żeby sprawdzić numery płyty głównej muszę najpierw komputer rozkręcić. Zrobię to dziś wieczorem w domu i podam. Przepraszam, że nie wcześniej, ale nie mam komputera ze sobą w pracy.
    Ten zasilacz jest nowy, kupiony w zeszłym miesiącu właśnie do tego komputera. Oczywiście może się zdarzyć, że coś z nim nie tak.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16693690
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Nie wszystkie nowe zasilacze pracują poprawnie
  • Pomocny post
    #5 16693709
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Cytat:
    Ten zasilacz jest nowy, kupiony w zeszłym miesiącu właśnie do tego komputera. Oczywiście może się zdarzyć, że coś z nim nie tak.

Od czasu zakupu do wczoraj > laptop pracował bd.dobrze

A co z pracą na samym Aku (bez zasilacza)?
  • #6 16694170
    mborkowski
    Poziom 9  
    Przemko21
    To prawda nie wszystkie "nowe" zasilacze działają poprawnie. Może być tak też w tym przypadku.

lisek:
    Nie, zasilacz nie działał od razu, ale dopiero dziś się zabrałem za ten temat. Taka sytuacja była od razu po zakupie.

Natomiast pracy na samym Aku nie ma wcale. Ponieważ komputer dosyć długo leżał nieużywany i bateria po prostu się rozładowała. Czemu nagle pojawiła się u mnie potrzeba aby ten komputer zaczął działać. W mojej pracy pojawiła się potrzeba, abym miał jakiś najzwyklejszy tablet albo komputer do internetu i żeby od czasu do czasu edytować jakiś dokument. A że ten biedak leży u mnie w domu i się kurzy, to sprawdziłby się idealnie do takich celów. Stąd taka potrzeba w tej chwili. Jak się nie da to trudno. Poradzę sobie inaczej. Ale dzięki za zainteresowanie tematem.

A co do numerów płyty nie wiem jeszcze rozbebeszam komputer i mam kłopot ze zdjęciem górnej pokrywy w jednym miejscu. A śrub ani od góry ani od dołu nie widzę. Pewnie jakieś zatrzaski.
  • Pomocny post
    #7 16694270
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Tak jak pisał kol. na poczatku
    - masz albo uszkodzenie na płycie > ukł. wejściowy +charger
    -albo "zły zasilacz" niekopatybilny z modelem laptopa (ze szpilką lub bez), lub zła wydajność pradowa ,
    Cytat:
    Output Voltage: 19V/ Current: 4.74A, /90W
    Connector Size: 7.4*5mm

HP Compaq 6510b - Laptop nie startuje. Nie chodzi wentylator. Miga dio zasilacza

płyta 6050A2088101-MB-A03/ lub 6050A2198501-MB-A06
    platforma (Inventec DD1.0 (DosXX Dunkel 1.0))
    kbc SMSC KBC1070-NU
    charger BQ24703
    SM dostępny.

p.s
    Z winy zasilacza (3-pin, ważny pin.ID pada pierwszy kbc/ ot taki urok tego laptopa
    Załączniki:
    • hp_6510B.pdf (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 16694443
    mborkowski
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim uczestnikom tematu za pomoc w ustaleniu przyczyny i za poświęcenie swojego czasu.
    Skoro temat się wyjaśnił uważam, że można go zamknąć.
    Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Compaq 6510b, który nie uruchamia się, nie słychać wentylatora, a dioda zasilacza miga. Po podłączeniu zasilacza, który nie jest oryginalny, brak jakiejkolwiek reakcji ze strony laptopa. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w module zasilającym lub płycie głównej. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie płyty głównej oraz wymianę zasilacza na sprawny, ponieważ nowy zasilacz może być niekompatybilny lub uszkodzony. Użytkownik planuje rozkręcić laptopa, aby sprawdzić numery płyty głównej. Po wymianie informacji, użytkownik dziękuje za pomoc i zamyka temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA