logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Praca elektryk ile zarabia itp? Mam ambicje w sobie

BasenDuzy 11 Wrz 2017 14:55 4665 21
REKLAMA
  • #1 16693365
    BasenDuzy
    Poziom 7  
    Witam.
    Byłbym w 2klasie technikum ale za dużo w siebie uwierzyłem i poszedłem do jednej z lepszych szkół w moim mieście no i nie zdałem...
    To poszedłem do zawodówki, na to samo tak naprawdę wyszło bo tam są 4klasy a tutaj w zawodówce 3 i mam pytanie.
    Poszedłem na te praktyki 2dzienne jako elektryk.

Różnica jest taka, w Technikum jako informatyk 2-3 sebixy co mają wyje**** na lekcjach i nie zdali a w zawodówce zeszła klasa połowa nie zdała... ale dam radę i będę ignorował zaczepki od nich.

Pewnie to jeszcze odległa przyszłość, ale co polecalibyście zrobić jak skończę szkołę?
    Chciałbym pracować, chociaż w weekendy za na przykład 500zł
    Nie chcę brać przykładu z moich rodziców, bo oni aktualnie pracują prawie za najniższą krajową i chcę im pomóc także.
    Mam w planach jak skończę szkołę 2lata pobyć w Polsce, a później za granicę pracować jeżeli wszystko się powiedzie.
    Mój kuzyn też jest elektrykiem aktualnie w zawodówce, tylko że jest w 2klasie a ja pierwszej bo nie zdałem w tej Technikum jako informatyk... Ale to już nieważne.
    Jak zrobiliście na początku, bądź planujecie zrobić?
    Mieszkam w małym mieście, powierzchnia 20km kwadratowych i za dużo tu się nie zarobi coś zgaduję.
    Planuję do trójmiasta się wybrać za te 2lata na przykład i tam pracować a później to już się zobaczy.
    Czytałem, że w Norwegii zarobić można nawet 40 tysięcy koron Norweskich, czyli przeliczając na Polskie 20tysięcy zł.
    Taka kwota mi się marzy kiedyś z wypłaty...
    Mam w sobie ambicje, czytam prawie codziennie o elektryce itp Ile zarabia itp.
    Myślałem także o Niemczech, tam płacą 2500 euro około
    Wiem że jak mieszkam w Niemczech na przykład to powinienem myśleć o tych euro a nie o Polskich bo tam przebywam i jak będę coś kupował to nie będę płacić tam Polskimi zł przecież.
    Doradzicie proszę?
  • REKLAMA
  • #2 16693375
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6598
    BasenDuzy napisał:
    Doradzicie proszę?

Jasne!
    Jeśli CV napiszesz w podobnej formie jak post na forum, to gratuluję sukcesów. ;)
  • REKLAMA
  • #3 16693384
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1691
    Cytat:
    Myślałem także o Niemczech, tam płacą 2500 euro około

O czym ty piszesz, pracowałeś kiedykolwiek za granicą, znasz język ?
  • #4 16693398
    BasenDuzy
    Poziom 7  
    @zbich70
    @coperfild
    Głupoty napisałem? :( Czytałem o tym że za granicą 2500 euro płacą w internecie, mam 17lat jeszcze
  • #5 16693401
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    BasenDuzy napisał:
    Nie czytaj ile kto zarabia tylko jakie specjalizacje są poszukiwane. Elektryk elektrykowi nierówny a W Niemczech niekoniecznie "bardzo poszukują" tych samych co w Norwegii.
    coperfild napisał:
    O czym ty piszesz, pracowałeś kiedykolwiek za granicą, znasz język?
    Kiedyś jest ten pierwszy raz ale język to podstawa, inaczej można skończyć na układaniu kabki w wykopie.
  • #6 16693406
    BasenDuzy
    Poziom 7  
    vodiczka napisał:
    BasenDuzy napisał:
    Nie czytaj ile kto zarabia tylko jakie specjalizacje są poszukiwane. Elektryk elektrykowi nierówny a W Niemczech niekoniecznie "bardzo poszukują" tych samych co w Norwegii.
    coperfild napisał:
    O czym ty piszesz, pracowałeś kiedykolwiek za granicą, znasz język?
    Kiedyś jest ten pierwszy raz ale język to podstawa, inaczej można skończyć na układaniu kabki w wykopie.

Wpisałem ile elektryk zarabia, samo mi wyskoczyło... gdzie warto pracować jako elektryk.
    Pewnie głupoty piszę bo jestem w tym zielony...
  • #7 16693407
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Zrobisz zawodówkę i idąc do pracy dostaniesz najniższą krajową, chyba że naprawdę czegoś się nauczysz przez te 3 lata praktycznego i na rozmowie zabłyśniesz - z tą krajową też może być różnie i zatrudniając się u Zbysia na działalności jednoosobowej będziesz robił na czarno zdobywając praktykę. Na więcej na początek nie licz. Licz się za to z ciężką pracą na początku bardziej na stanowisku pomocnika elektryka niżeli elektryka pracując przynajmniej dziennie po 10godz.

Co do zarobków to zarobisz tyle ile ktoś będzie chciał Ci zapłacić - nie licz na więcej.

Większe perspektywy z znalezieniem pracy będą w dużym mieście - być może większe zarobki ale i też większe koszta utrzymania. Jeżeli chcesz myśleć o pracy za granicą to inwestuj w język.

Jeżeli nastawiasz się na zarobek po wykształceniu zawodowym to zastanów się nad zmianą zawodu - takie realia.
  • REKLAMA
  • #8 16693410
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 253
    BasenDuzy napisał:
    Chciałbym pracować, chociaż w weekendy za na przykład 500zł
    500zł za weekend? Żartujesz chyba. Tyle to fachowcy ze stażem nie mają. Zejdź na ziemie. Jak pójdziesz gdzieś komuś pomóc peszle gipsować, albo kable do pilota wiązać, da Ci stówę za dniówkę to góra.
    BasenDuzy napisał:
    Czytałem, że w Norwegii zarobić można nawet 40 tysięcy koron Norweskich, czyli przeliczając na Polskie 20tysięcy zł.
    Może i można zarobić, ale trzeba mieć ogromną wiedzę i doświadczenie które może zdobędziesz za 20 lat, skoro Twoje zajęcie to jest czytanie o zarobkach
    BasenDuzy napisał:
    czytam prawie codziennie o elektryce itp Ile zarabia
  • #9 16693436
    BasenDuzy
    Poziom 7  
    @JohnySpZOO Moja mama powiedziała że się z tym zdaniem ostatnim nie zgadza bo to pier****
    @marek49ae Oraz że doświadczenie zawodowe ma się już po roku i nie trzeba żadne 20lat czekać że niby możesz wyjechać za granicę i już zarabiać 10tysięcy
  • #10 16693458
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    BasenDuzy napisał:
    Oraz że doświadczenie zawodowe ma się już po roku

Po roku w zawodzie to dopiero się dowiesz jak wielkie masz braki...
  • #11 16693463
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1691
    @BasenDuzy Masz rady od ludzi z doświadczeniem, i może nie słuchaj mamy.
  • #12 16693468
    BasenDuzy
    Poziom 7  
    Ehh to nie wiem co mam zrobić w takim wypadku... tyle rzeczy mi prawdziwych powiedzieliście że nie wiem co mam zrobić...
  • #13 16693474
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    BasenDuzy napisał:
    Ehh to nie wiem co mam zrobić w takim wypadku... tyle rzeczy mi prawdziwych powiedzieliście że nie wiem co mam zrobić...

Póki co - uczyć się.
    Po zawodówce do Technikum. Później studia (jednocześnie nauka języka), zdobywanie doświadczenia. Nie po roku pracy, bo to nierealne.
    Dopiero wówczas możesz powiedzieć, że jesteś kimś.
  • #14 16693479
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Na początek może poczytać lekturę zawodową i ogarnąć temat poprawnej wypowiedzi wraz ze składnią zdania. Gdybym przeprowadzał z Tobą rozmowę po 3min. podziękował bym Ci właśnie za wypowiedź a zwłaszcza za brak szacunku do rozmówcy.
  • #15 16693484
    BasenDuzy
    Poziom 7  
    @elpapiotr Tak myślałem właśnie
    @JohnySpZOO Gdzie nie miałem do kogoś szacunku? Napisałem że to MOJA MAMA POWIEDZIAŁA A NIE JA...
  • REKLAMA
  • #16 16693505
    vodiczka
    Poziom 43  
    BasenDuzy napisał:
    Napisałem że to MOJA MAMA POWIEDZIAŁA A NIE JA...
    To już brak szacunku do dwóch osób: Mamy i Rozmówcy. :)
    Nie zawsze należy publicznie powtarzać to co mama powiedziała.
  • #17 16693509
    zbich70
    Poziom 43  
    JohnySpZOO napisał:
    Gdybym przeprowadzał z Tobą rozmowę po 3min. podziękował bym Ci właśnie za wypowiedź a zwłaszcza za brak szacunku do rozmówcy.

Po jednej minucie.
    Tyle zajęło mi przeczytanie postu tytułowego i już wiem z kim mam do czynienia.
    Wprawna osoba zajmująca się rekrutacją pracowników wyczai to w 10 sekund.
  • #18 16693523
    BasenDuzy
    Poziom 7  
    Ale to nie było CV żadne tylko pytanie xD
    Dobra, chyba lecę zakładać kanał na YouTube i robić z siebie pajaca, nie jest to wymagające, a przy okazji zarobię trochę... zmontuję głupi film i wrzucam na YT takie coś pasuje idealnie w gust Polaków

Bardzo mi humor poprawiliście dziękuję...
  • #19 16693532
    vodiczka
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Tyle zajęło mi przeczytanie postu tytułowego i już wiem z kim mam do czynienia.
    Nie wie kolega jaki potencjał może tkwić w tym młodym człowieku. Być może będzie lepszym elektrykiem niż Wałęsa.
  • #20 16693541
    zbich70
    Poziom 43  
    vodiczka napisał:
    Nie wie kolega jaki potencjał może tkwić w tym młodym człowieku. Być może będzie lepszym elektrykiem niż Wałęsa.

Może nawet Nobla dostanie. Któż to wie?...
  • #21 16693597
    BasenDuzy
    Poziom 7  
    @zbich70
    @vodiczka
    Znudziłem wam się? Może macie coś jeszcze do zaprezentowania? Jaki jestem chamski? I że będę zarabiał najniższą krajową?
  • #22 16693616
    zbich70
    Poziom 43  
    BasenDuzy napisał:
    Znudziłem wam się?

Ty jesteś lekko nieogarnięty, czy celowo trollujesz forum?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, będący w pierwszej klasie zawodówki jako elektryk, zastanawia się nad przyszłością zawodową i zarobkami po ukończeniu szkoły. Wskazuje na chęć pracy w weekendy, jednak spotyka się z krytyką dotyczącą realistycznych oczekiwań finansowych. Forumowicze podkreślają, że zarobki elektryka mogą być niskie na początku kariery, a kluczowe jest zdobycie doświadczenia i umiejętności. Wskazują również na znaczenie nauki języków obcych, zwłaszcza w kontekście pracy za granicą. Użytkownik wyraża wątpliwości co do rad i doświadczeń innych, a także rozważa dalszą edukację w technikum oraz studia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA