logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Udostępnianie folderów na serwerze wybranym osobom w sieci lan

viruz997 15 Wrz 2017 10:01 2007 4
REKLAMA
  • #1 16700439
    viruz997
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam, szukam rozwiązania mojego pomysłu.
    Przyjmijmy sytuację: Komputer 1 nazwijmy go serwer (zainstalowany system win7 prof.) udostępnia dane do pozostałych komputerów w sieci lan (systemy na innych komputerach to win 7, i win 10). Jak udostępnić folder z serwera aby osoba w sieci lan musiała zalogować się czyt. wpisać hasło. Komputery pracują w grupie WORKGROUP. Z tego co doczytałem i zrobiłem do tej pory to utworzyłem na serwerze profil. "test", zabezpieczony jest hasłem, udostępniłem wybrany folder tylko użytkownikowi "test" i nie wiem jak wyłączyć logowanie lokalne na win 7, bo jest to konieczne do zalogowania na innym komputerze w sieci dobrze rozumuję?
  • REKLAMA
  • #2 16700478
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Myślę, że dobrze rozumujesz. Z tego co pamiętam, kiedy za serwer plików robił W7Pro, to nie umiałem uniknąć podwójnego logowania na komputerach klienckich, kiedy mapowałem dysk sieciowy. Wprawdzie system-klient pamiętał hasło i mapowanie dysku następowało automatycznie, ale to nie było bezpieczne. Jest też niby mechanizm udostępniania zasobów "na hasło" bez tworzenia konta użytkownika na "serwerze", ale to już w ogóle nie jest bezpieczne. Doradzam zastanowienie się nad postawieniem serwera na Sambie, bo W7 okazał się gorszym serwerem plików, niż XP, a szczególnie niż Windows 2000 Pro. Już trzeci klient miał problemy ze stabilnym utrzymaniem zamapowanego dysku. Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 16701931
    viruz997
    Poziom 16  
    Przejście na Sambie czy innego typu serwer jest niemożliwe z przyczyn niezależnych ode mnie. Udostępnianie zasobów na hasło nie do końca zdaje egzamin - ekran do logowania wyskakuje już przy wejściu na serwer a nie jak chciałem na wybrany folder.(chyba że coś źle zrobiłem).
    Pytanie pozostaje nadal aktualne: jak wyłączyć logowanie lokalne w Windows 7
  • REKLAMA
  • #4 16702177
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Czegoś tu nie zrozumiałem w tym wyłączeniu lokalnego logowania. Jeżeli komputer jest samodzielnym hostem w sieci równorzędnej SMB (czyli składnikiem grupy roboczej), to i tak trzeba się zalogować na lokalne konto, aby cokolwiek zrobić - lokalnie lub sieciowo. Np. zamapować dostępne zasoby sieciowe - dyski lub drukarki, a lokalnie - korzystać z twardego dysku, pendrajwa itp.
    "Lokalnego" logowania pozornie nie ma w domenie SMB, ale tylko pozornie. Komputer zarządzany przez kontroler domeny ma nadal konto lokalne, tyle że automatycznie synchronizowane z ustawieniami na serwerze PDC. To konto przenosi się automatycznie na każdy inny komputer-klient w zarejestrowany domenie, jeżeli użytkownik zaloguje się na innej jednostce.
    Ja to tak zrozumiałem, że chcesz mieć część mechanizmów domenowych, bez tworzenia domeny SMB. Być może są jakieś "knify", np. takie zmiany w rejestrze W7Pro, że zachowuje się jak serwer SMB. Słyszałem o takich działaniach, ale ich nie stosowałem, ponieważ mogą być złamane warunki licencji Microsoft.
    Krzysztof Podstawa
  • #5 16742337
    viruz997
    Poziom 16  
    Problemu dalej nie rozwiązałem...jakaś propozycja z instruktażem jak to zrobić?
    Napiszę w skrócie:
    - komputer serwer (win prof 7 ) ma 3 udostępnione foldery w sieci lokalnej - 3 użytkowników z komputerów wchodzi do przypisanych im folderów logując się hasłem (użytkownicy mają różne systemy win 7, win 10)
REKLAMA