logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak złożyć drukarkę HP 610C po czyszczeniu? Szukam schematu serwisowego

Marro8 05 Sie 2005 00:46 1173 8
  • #1 1707718
    Marro8
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 10
    Witam znalazłem sobie drukarke w pywnicy u kolegi ale była obleziona slimakami i musiałem ją całą umyć no i ją całą rozkreciłem teraz do kupy nie moge jej skrecic czy moze ma ktos dokładny opis lub schemat serwisowy tej drukarki zeby ją poskładac Pozdrawiam Marek
  • Pomocny post
    #3 1708492
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Chciałbyś dokładny opis.... opis zależy do tego na ile ją rozebrałeś i czy udało Ci się od razu rozkalibrować położenie karetki... Jeśli masz aparat to zrób zdjęcia tego co zostało z tej drukark i będziemy krok po kroku składać te puzzle :)
  • #4 1709876
    Marro8
    Użytkownik obserwowany
    udało mi sie ją złozyć ale nie chce działac jakoś rusza sie karetka jak sie włancza ale jak chce cos drukować to pisze ze urządzenie nie jest podłączone do komputera nie mam do niej zasilacza ale mam taki warsztatowy regulowany zwykły rad stały oczywiscie ustawiam na 30V ale nie sądze zeby to była jakas tego przyczyna chyba ze to potrzebuje zasilacza impulsowego pozdrawiam Marek i dzieki za odpowiedź
  • Pomocny post
    #5 1712810
    Kazik
    Spec od drukarek
    Wlacz drukarke, wloz papier i nacisnij przycisk RESUME (ten pod przyciskiem wlaczania). Powinna wydrukowac tzw. selftest czyli test wewnetrzny. Jesli jest prawidlowo zlozona, nie uszkodziles elektroniki (elektrostatyka) i ma sprawne kartridze to na 100% powinna sama z siebie drukowac.
  • #6 1713643
    Marro8
    Użytkownik obserwowany
    no własnie próbowałem jakis test wydrukować
    ale ona mruga na przemian zielona dioza z poweru i pomaranczowa dioda z papieru i nic nie chce drukowac nawet do tego sie nie zabiera a co do kartridzy to fakt postaram sie sprawdzic u kolegi na drukarce moze to to ale wydaje mi sie ze wogóle silnik od pobierania papieru z rolek wogule nie chce sie ruszyć i karetka trze jak przejedzie przy otwieraniu klapy o czarny plastik z rolek nie sądze zeby to były kartridze ale sprawdze to bo kumpel ma dobre kartridze a jak nie karttridze to co moze byc czy elektronika ?? Pozdrawiam dziek iza odpowiedź
  • Pomocny post
    #7 1715576
    Kazik
    Spec od drukarek
    Jesli LED-y migaja na przemian to masz problem 9na 90%) przesuwaem karetki. Sprawdz czy wszystko dobrze podpiales (chodzi o wtyczki zasilajace motory). Ewentualnie zle zlozyles mechanike....
  • #8 1716541
    Marro8
    Użytkownik obserwowany
    no to prawda karetka mi trze o to z rolek ten plastik czarny została mi jakas sprzeżynka i nie wiem z czego to jest ale nie z naciągu ino ona sie kajs wsadzała najprawdopodobniej to bedzie cos z rolek ale nie wiem gdzie przydała by sie serwisowa instrukcja skłądania tej drukarki zebym wiedział gdzie a po za tym teraz dioda inaczej miga bo zielona sie świeci a pomaranczowa miga i taki obiaw
    dzieki za odpowiedzi moze sie uda ją złozyć do kupy bo nie wierze zeby to była elekronika bo elektronika wygląda na nową i nic sie nie grzeje na niej Pozdro
  • #9 1789363
    Marro8
    Użytkownik obserwowany
    Witam Temat zamykam przyczyną była za bardzo obnizona oś z karetki wystarczyło odkrecic srube podnieś oś i Hula Pozdrawiam Marek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z ponownym złożeniem i uruchomieniem drukarki HP 610C po jej rozebraniu i czyszczeniu. Użytkownik rozkręcił urządzenie, które było zabrudzone, i nie może go poprawnie złożyć. Wskazano na potrzebę posiadania schematu serwisowego lub instrukcji montażu, dostępnej na stronie HP w języku angielskim. Problemy obejmowały m.in. nieprawidłowe ustawienie osi karetki, tarcie karetki o elementy mechaniczne, migające diody LED sygnalizujące błąd przesunięcia karetki oraz brak reakcji silnika podającego papier. Zalecano wykonanie testu selftest przez naciśnięcie przycisku RESUME, sprawdzenie poprawności podłączenia wtyczek zasilających silniki oraz kalibrację mechaniki. Ostatecznie przyczyną problemu była zbyt nisko ustawiona oś karetki, którą po podniesieniu i dokręceniu śruby drukarka zaczęła działać poprawnie. Elektronika urządzenia była sprawna i nie wykazywała uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA