logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Coś nie tak Cyfral Unifon smart-d 2 zylowy

Lacrimo 18 Wrz 2017 11:49 7380 6
  • #1 16705750
    Lacrimo
    Poziom 2  
    Witam,
    Wymieniałem domofon na mieszkaniu i obiektem zakupu padł cyfral unifon.
    Mam jednak problem: przy podpieciu czerwony do plusa zielony do minusa i ustawieniu zworkow na "inne" działa otwieranie, dzwoni, ale nie słychać nic w słuchawce, ani w centrali.
    Natomiast gdy ustawimy zielony do plusa czerwony do minusa to przez słuchawkę słychać- ale przy wciśniętym przycisku odwieszania sluchawki, nie słychać za to w centrali żadnego dźwięku z mojej strony.
    Ktoś może wie o co chodzi?
  • #2 16705867
    viper19861
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Z ilu słuchawek składa się system? Wymieniona została słuchawka czy także stacja bramowa? Słuchawka ma przypisany unikalny adres (każda słuchawka inny)
  • #3 16705940
    Lacrimo
    Poziom 2  
    System składa się z 15 mieszkań- 15 słuchawek, wymieniłem w mieszkaniu słuchawkę, na dole domofon główny bez zmian od lat 70...
  • #4 16706695
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Być może twój stary system jest analogowy dwużyłowy. Jaki do tej pory był unifon, tzn. konkretnie jaki model Cyfrala?
  • #5 16706780
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    Lacrimo napisał:
    System składa się z 15 mieszkań- 15 słuchawek, wymieniłem w mieszkaniu słuchawkę, na dole domofon główny bez zmian od lat 70...

Na 98% kupiłeś niewłaściwy unifon. Daj zdjęcie kasety (tej przy drzwiach wejściowych), to ocenimy to na 99% :)

Pozdrawiam
  • #6 16707361
    Lacrimo
    Poziom 2  
    Właśnie nie wiem jaki był do tej pory bo wparowałem remontować mieszkanie jak były same bebechy... gołe cegły nic więcej- kabel od domofonu wisiał osamotniony... Dzwoniłem do spółdzielni mieszkaniowej pytać co kupić żeby działało, jednak dowiedziałem się tylko, że gość od domofonów jest na dłuższym urlopie (do dzisiaj nie wrócił). Nie zastanawiając się, udałem się do castoramy myśląc, że coś zasugerują- widać efekty. Dobrze, że na wszelki wypadek mam paragon, żeby go zwrócić, bo podejrzewałem, że mogą być jaja. Wrzucę dzisiaj zdjęcia co i jak to podrzucicie pomysły.

Dodano po 25 [minuty]:

Coś nie tak Cyfral Unifon smart-d 2 zylowyCoś nie tak Cyfral Unifon smart-d 2 zylowy
  • #7 16707659
    viper19861
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Potrzebujesz słuchawkę do systemu analogowego np. INS-UC, unifon 1131/cy-u, lub każdą inną do sytemu Cyfral, 2-przewodowego analogowego. Twoja jest przeznaczona do nowszych systemów cyfrowych.
    https://sklep-ecsystem.pl/1131-cy-u-unifon-bez-blokowania-2-systemowy-miwi-urmet.html
    http://www.dorfon.pl/dorfon_sklep/prestashop/unifony-dwuprzewodowe/8-ins-uc.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił domofon na model Cyfral Unifon, jednak napotkał problemy z dźwiękiem. Przy podłączeniu czerwonego przewodu do plusa i zielonego do minusa, domofon działa, ale nie słychać nic w słuchawce ani w centrali. Zmiana podłączenia przewodów skutkuje dźwiękiem w słuchawce, ale brak komunikacji z centralą. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niekompatybilności unifonu z istniejącym systemem, który może być analogowy dwużyłowy. Rekomendowane modele słuchawek to INS-UC oraz unifon 1131/cy-u, które są przeznaczone do systemów analogowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA