logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE32J5200AWXXH - telewizor zmienił dysk i nie można odczytać na kompie

Smogler 18 Wrz 2017 14:22 1467 3
REKLAMA
  • #1 16706025
    Smogler
    Poziom 9  
    Podłączyłem dysk zewnętrzny "Toshiba HDTB310EK3AA" z ważnymi danymi np. zdjęciami, filmami, programami, ponieważ chciałem pooglądać filmy z dysku. Wszystko było w porządku wszystkie pliki były, filmy normalnie dało się oglądać, po około 3 godzinach postanowiłem odłączyć dysk, więc przełączyłem normalnie na kanały telewizyjne i odłączyłem dysk.
    Podłączyłem go do laptopa i się okazało, że nie działa.
    Wyskoczył błąd.
    Zajrzałem w "Zarządzanie dyskami"
    Z tego wynikało, że dane powinny być dalej na dysku, więc sprawdziłem na 2 innych komputerach i wszędzie to samo.
    Podłączyłem pod telewizor no i nadal dane są wszystko w porządku tylko na telewizorze.
    Podłączyłem jeszcze raz do komputera i tym razem przejrzałem opcje czy można spróbować odpalić narzędzie do szukania błędów lub jakoś to naprawić no i niestety nic, ale za to znalazłem pewną ciekawostkę, że nie było ustawionych żadnych uprawnien, spróbowałem ustawić "Pełną kontrolę" niby coś tam przestawiało i przestawiło, ale nadal dysk nie pokazywał danych.

Czyli jedyny wniosek jaki mi się nasunął to to, że to telewizor jakoś musiał ustawić dysk pod siebie, tak by mógł go otworzyć, ale go nie przywrócił do wcześniejszego stanu :C

Macie jakieś pomysły jak to załatwić? Mi póki co przychodzi do głowy użycie programów do przywracania danych po formacie, ale mam wrażenie, że wtedy byłaby jakaś utrata danych, a jednak zależałoby mi by odzyskać dane w całości.
  • REKLAMA
  • #2 16706036
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Tv formatuje na swój system dysk i można odczytać tylko na tym tv na którym zostało nagrane zapisane pliki.
  • REKLAMA
  • #3 16706052
    Smogler
    Poziom 9  
    Już chyba wiem jak to naprawić.
    Zaraz dam znać, bo odkryłem pewną ciekawą zależność, ale muszę sprawdzić czy to coś da.

EDIT:

Zauważyłem, że w Mój komputer inaczej pokazuje właściwości dysku niż z zarządzania.
    Więc spróbowałem naprawy błędów, ale niestety nic z tego nie wyszło, bo powiedział, że wszystko jest w porządku, ehhh :C

EDIT:

Cały czas przeglądam internet w poszukiwaniu informacji na ten temat.
    Piszą, że niby nie da się tego cofnąć ani przywrócić danych przynajmniej z tych co czytałem.
    I żeby "przeformatować" dysk czy pendrive to telewizor potrzebował zgody, więc w takim razie skoro ja nie miałem takiej możliwości ani telewizor mnie nie poinformował tylko od razu sam sformatował go to czy jeśli nie ma żadnej opcji przywrócenia samemu tych danych mógłbym zgłosić i by jakoś by mi to naprawili lub jeśli nie mogliby to czy można by załatwić jakieś odszkodowanie?
  • #4 16706191
    aldiro
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    format pod linux , lub prog: Acronis Disk Director Home usuń wolum , potem format i odczyt Acronis Recovery Expert odzyskasz to co było przed formatem
REKLAMA