logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 1.9 TDI 1998 - Jak skasować komunikat <SERV>?

Stefanek1 05 Sie 2005 11:38 4496 10
REKLAMA
  • #1 1708363
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Witamy.
    Pod licznikiem na desce świeci się napis <SERV>, czy to inspekcja ?
    Jak to skasować ?
    Autko zdaniem właściciela, chodzi wyśmienicie, mało pali, jest mocny, klima , ABS, komp. jest - OK, zero problemów, tylko sam zmieniał olej i jest problem z tym podswietlonym napisem <SERV>.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1708499
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Jazda z tym napisem to tylko przypomnienie że autko ma iść do serwisu.
    Można to skasować ale tylko przy użyciu sprzętu serwisowego z tym że ani nie będzie lepiej ani gorzej.
    Pozdro MAGIR
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1708520
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Nie wydaje mi się żeby powodem była samodzielna wymiana oleju.
    Lampka SERV zapala się zawsze z inną lampką typu - abs, poducha, płyn hamulcowy, koniec klocków itd ... tak wynika z instrukcji od Laguny. Trzeba sprawdzić czy inne lampki są sprawne.
  • #4 1710256
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Dzięki.
    Sprawa dokładnie wsygląda tak; podczas normalnej jazdy, jest dobrze, ale okazuje się, że dopiero po właczeniu świateł mijania SERRV się zapala i nie swieci przy tym żadna dodatkowa kontrolka, lecz kobieta-komputer, mówi coś w rodzaju ......pozicjon de pajon.
    Sądziliśmy ze chodzi o światła pozycyjne,ze coś z nimi nie tak.
    Swiatła pozycyjne zostały sprawdzone, jedna żaróweczka z oświetlenia tablicy rejestr. była spalona i po jej wymianie .......dalej gada to samo.
    Moze ktoś miał coś podobnego, albo wie o co chodzi ?
    Proszę o pomoc.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1712363
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    sprawdzcie może elektryczne ustawienie wysokości świateł - tylko to przychodzi mi do głowy
  • Pomocny post
    #6 1712467
    pnowak7
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    nie wiem dokładnie ale moze być problem że założone są żarówki o innej mocy niż powinny,jak złożysz 4W a moała być 2W to swiatło działa a reszta szaleje
  • Pomocny post
    #7 1712601
    olo114
    Poziom 18  
    Ocena: 95
    Witam
    sprawdz oswietlenie postojowe. Tyl 2X5w podswietlenie tablicy rejestracyjnej, 2X5w swiatla postojowe tyl i 2X5w swiatla postojowe przod.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 1784250
    gregi999
    Poziom 2  
    miałem podobna usterke - świecił mi się SERV i lampka wtrysku. Zastosowałem następujący chwyt. Rozłączyłem na 15 minut akumulator i ponownie podłaczyłem. Usterka zniknęłą jak ręką odjął
    pozdrawiam
    laguna 99 2.0 RTi
  • Pomocny post
    #9 1784458
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Według moich źródeł to lampka MIL, czyli od komputera. Kody, kody, kody....
    Załączniki:
    • Renault Laguna 1.9 TDI 1998 - Jak skasować komunikat <SERV>? Lalunia.jpg (21.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1784464
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    47067........................
    Załączniki:
    • Renault Laguna 1.9 TDI 1998 - Jak skasować komunikat <SERV>? 111.jpg (23.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 1980894
    Stefanek1
    Poziom 26  
    W związku z otrzymanym mailem od admina o zakończenie tematu, wyjaśniam, ze samochód wrócił do "F" i z tego co mi wiadomo to zostało wszystko sprawdzone odnośnie mocy żarówek, reset komputera poprzez odłączenie aku, ale problem pozostał.
    Jest jeszcze taka możliwość, że światła mijania są źle ustawione wstępnie / były wyjmowane lampy, przykręcone z innym kątem nachylenia/ i najprawdopodobniej komp auta odczytuje to jako błąd w stosunku do obciążenia samochodu . !?
    Dziękuję za pomoce.
    Temat choć nie do końca rozwiązany / odjechał do Francji /, uważam za zakończony.
    PS.
    Jak auto pójdzie do serwisu, celem uzyskania pozytywnego przeglądu technicznego na pewno problem będzie wyjaśniony, o czym poinformuję.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Laguna 1.9 TDI z 1998 roku zapala się kontrolka <SERV> pod licznikiem, co jest przypomnieniem o konieczności wykonania przeglądu serwisowego. Skasowanie komunikatu wymaga użycia specjalistycznego sprzętu serwisowego i nie wpływa na stan pojazdu. Kontrolka <SERV> zwykle pojawia się wraz z innymi lampkami ostrzegawczymi (ABS, poduszka powietrzna, poziom płynu hamulcowego, zużycie klocków hamulcowych), jednak w tym przypadku zapala się tylko sama kontrolka <SERV> po włączeniu świateł mijania, bez dodatkowych sygnałów. Problem może być związany z ustawieniem elektrycznym wysokości świateł lub zastosowaniem żarówek o niewłaściwej mocy (np. 4W zamiast 2W). Sprawdzenie oświetlenia postojowego i podświetlenia tablicy rejestracyjnej jest zalecane. Próba resetu komputera poprzez odłączenie akumulatora na 15 minut u niektórych użytkowników rozwiązała problem, jednak w opisywanym przypadku problem pozostał. Możliwe, że nieprawidłowe ustawienie świateł mijania (np. zmieniony kąt nachylenia lamp) jest odczytywane przez komputer jako błąd obciążenia pojazdu. Ostateczne rozwiązanie wymaga diagnostyki serwisowej i kalibracji świateł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA