logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Samsung LE40C650L nie czyta plików z WD My Passport 2,5" 1T

Lucor 21 Wrz 2017 15:32 924 16
REKLAMA
  • #1 16712211
    Lucor
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam Wszystkich,

zwracam się z prośbą o pomoc o rozwiązanie takiego problemu: Posiadam tv Samsung oraz nowo zakupiony dysk WD My Passport 2,5" 1T. Dysk ma format NTFS, a ten model tv Samsung może odczytać taki format plików, co sprawdzałam dodatkowo na tele po sformatowaniu pendrive na NTFS. Tele widzi dysk, ale nie widzi plików na dysku My Passport. Posiadam oryginalny krótki kabel do dysku ok 40cm. Przeszukałam wątki, ale nie znalazłam konkretnej odpowiedzi w żadnym wątku. Jestem pewna, że nie ma znaczenia format NTFS. Proszę o pomoc najlepiej kogoś, kto miał taki sam problem i udało się go rozwiązać. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #3 16712313
    Lucor
    Poziom 7  
    Tak. próbowałam pod USB 1HDD i USB 2 i sytuacja była taka sama. widzi ale nie czyta.
    Czy ma znaczenie to że dysk my passport na komputerze wyświetla się jako typ dysku: lokalny?
  • #4 16712371
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    Lucor napisał:
    Przeszukałam wątki, ale nie znalazłam konkretnej odpowiedzi w żadnym wątku.

A instrukcja od tv przeczytana?
    Lucor napisał:
    Czy ma znaczenie to że dysk my passport na komputerze wyświetla się jako typ dysku: lokalny?

Nie.
    Lucor napisał:
    Tele widzi dysk, ale nie widzi plików na dysku My Passport

Jakich plików nie widzi - typ, format, rozszerzenie?
  • REKLAMA
  • #5 16712405
    Lucor
    Poziom 7  
    instrukcje tą co mam przejrzałam i tam nie ma nic na temat gniazda USB HDD.
    Dysk nie widzi żadnych plików. filmy nowsze i starsze, formaty AVI, flv, mp4 itd.. nie widzi ich z tego dysku. z pendrive widzi.
  • #6 16712457
    KOCUREK1970
    Lucor napisał:
    nie widzi ich z tego dysku. z pendrive widzi.

Spróbuj z mniejszym dyskiem.
    Ten tv nie jest młodzieniaszkiem (tak podaje internet - rok produkcji 2010?).
    Być może nie obsługuje dysków 1 TB tylko maksymalnie góra 500 GB.
  • #7 16712490
    Lucor
    Poziom 7  
    Tak. kupiłam go w 2010. Ale go lubię, to dobry tv. Być może nie przyjmuje 1T :-(
    Czy podział dysku na partycje może pomóc?
  • #8 16712533
    KOCUREK1970
    Lucor napisał:
    Czy podział dysku na partycje może pomóc?

Można spróbować.
    Choć problemem może tu być, że tv nie rozpozna tak podzielonego dysku, albo będzie widoczna tylko jedna partycja (nawet jak podzielisz na 5 partycji po 200 GB każda, to też może widzieć tylko jedną).
    Spróbować podzielić na 2 partycje po 500 GB każda - niczym nie ryzykujesz a może zadziałać a może będzie widział i je obydwie.
    Trzymam kciuki!
  • #9 16712534
    Lucor
    Poziom 7  
    To raczej nie przez pojemność dysku. mój stary dysk Adata ma 750GB i tv go czytal.
    dzięki Kocurek.
  • REKLAMA
  • #10 16712539
    KOCUREK1970
    Lucor napisał:
    mój stary dysk Adama ma 750GB i tv go czytal.

Może to być sprawa kontrolera samego dysku (stary tv nie rozpoznaje nowych konstrukcji).
    Pewnie ten nowy HDD ma już tylko port USB 3.0 - i ten dziadziuś już w ogóle sobie z nim nie radzi.
  • #11 16712547
    Lucor
    Poziom 7  
    Czyli tego dysku nie będzie czytał w ogóle? dziwne też.. bo go widzi..
  • #12 16712554
    KOCUREK1970
    Lucor napisał:
    dziwne też.. bo go widzi..

Widzi dysk, ale czy rozpoznaje jego wielkość?
  • #13 16712578
    Lucor
    Poziom 7  
    oto jest pytanie 😉 W instrukcji tej dołączonej do tv nie ma ani słowa na ten temat. Jeszcze poszukam w jakimś manualu z netu.

Dodano po 2 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    Lucor napisał:
    mój stary dysk Adama ma 750GB i tv go czytal.

Może to być sprawa kontrolera samego dysku (stary tv nie rozpoznaje nowych konstrukcji).
    Pewnie ten nowy HDD ma już tylko port USB 3.0 - i ten dziadziuś już w ogóle sobie z nim nie radzi.

Nie.. dysk ma USB 2.0 i 3.0
  • REKLAMA
  • #14 16712613
    KOCUREK1970
    Lucor napisał:
    Jeszcze poszukam w jakimś manualu z netu.

Też to zrobiłem wcześniej - nie znalazłem żadnego info.
    Lucor napisał:
    Nie.. dysk ma USB 2.0 i 3.0

Spróbuj na każdym porcie.

Ale stawiam, że to kwestia kontrolera tego dysku (choć nie tyle dysku, co elektroniki odpowiadającej przejściu/konwersji z USB na SATA - czyli jakby stricte samej obudowy/opakowania tego dysku).
  • #15 16713329
    Lucor
    Poziom 7  
    Czy problemem może być styl partycji? Nowy dysk ma tabele partycji GUID (GPT), a stary dysk i pendrive ma MBR. Tv nie wiem co ma.. nie znalazłam takiego info jeszcze.
  • #16 16713366
    KOCUREK1970
    Lucor napisał:
    Czy problemem może być styl partycji?

Nie można tego wykluczyć.
    Lucor napisał:
    Nowy dysk ma tabele partycji GUID (GPT), a stary dysk i pendrive ma MBR.

Przekonwertuj.
    Lub jeśli masz gdzieś komputer z XP, to na nim usunąć partycje i utworzyć ponownie - ten system wspiera tylko MBR.
    Lucor napisał:
    Tv nie wiem co ma.. nie znalazłam takiego info jeszcze.

Nikt takiej informacji w instrukcji obsługi tv nie umieszcza.
  • #17 16715134
    Lucor
    Poziom 7  
    Rozwiązana sprawa! hura! To jakby ktoś potrzebował i miał podobny problem. Problemem był styl partycji. Nowsze dyski mają GPT. A starsze MBR. Można to zmienić na starszych Windows. Ja mam Windows 7 Starter i nie miałam możliwości zmiany stylu sformatowania tablicy. Ale już na Windows 7 udało się. Tv widzi i czyta ten dysk! Nie jest problemem dysk 1T jak było proponowane. Styl partycji! Pozdrawiam, Aga.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Samsung LE40C650L, który nie odczytuje plików z dysku WD My Passport 2,5" 1TB, mimo że dysk jest sformatowany w systemie NTFS. Telewizor widzi dysk, ale nie rozpoznaje żadnych plików, co skłoniło do poszukiwania rozwiązania. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie portów USB, typów plików oraz możliwości podziału dysku na partycje. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez zmianę stylu partycji z GPT na MBR, co umożliwiło telewizorowi odczytanie dysku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA