logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gniazdo jack do mikrofonu - Mikrofon przebija na sluchawki bez nasluchiwania

Skailer 21 Wrz 2017 16:44 2286 7
REKLAMA
  • #1 16712320
    Skailer
    Poziom 9  
    Witam.

Bez owijania w bawelne. Przedstawie moze bardziej obrazowo bo nie znam sie zbytnio.

Podlaczam mikrofon (sytuacja ta sama w przypadku panelu przedniego jak i tego przy plycie glownej), od razu zaczyna sie ostry szum, poza tym mikrofon caly czas zbiera dzwiek i przesyla do sluchawek, nawet jest w teori jest nieaktywny (czyt. w systemie nie nasluchuje go ani nie uzywam zadnego programu korzystajacego z mikrofonu). Po wlaczeniu nasluchiwania to juz w ogole zaklocenia sie robia. Sprawdzalem kilka mikrofonow, takze wina na pewno po stronie komputera, nie urzadzen. Sluchawki chodza normalnie, jesli nie ma podlaczonego mikrofonu.

Jakies pomysly gdzie lezy problem ? Gniazdo, plyta, karta dzwiekowa ? Da sie w ogole gniazdo wymienic ? Choc to dziwne ze ten sam problem jest i z tylu i na panelu przednim.

Co do przyczyny, mozliwe ze moje stare glosniki do tego doprowadzily, leciwe juz, mialy swoje humory, mozliwe ze przepalily mi to gniazdo czy cos, sam nie wiem.
  • REKLAMA
  • #2 16712329
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16712344
    Skailer
    Poziom 9  
    Wylaczone, to raczej problem sprzetowy, pojawil sie wlasnie po podlaczeniu tych glosnikow o ktorych wczesniej wspomnialem (stare logitechy z mozliwoscia podpiecia mikrofonu i sluchawek).
  • #4 16713161
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 16713323
    Skailer
    Poziom 9  
    Sprzetowy, mialem na mysli problem z gniazdami. Mysle ze padly, dlatego tez pytanie czy da sie wymienic gniazda na plycie glownej. Bo zwyczajnie innego pomyslu nie mam, chyba ze o czyms nie wiem - jak wspomnialem, az tak sie nie znam na budowie podzespolow. Rozkrecilem dzis pc i przeczyscilem go (przy okazji zrobilem generalne czyszczenie ; p), niestety nie dalo to efektu.

Ty rowniez nie uznales za stosowne przeczytac calej mojej wypowiedzi, mam wrazenie ze przeczytales tylko tytul. Jak napisalem w pierwszym poscie, podlaczalem inne sluchawki i mikrofony sytuacja ta sama. Rowniez nasluchiwalem za pomoca ustawien dzwieku, efekt jeszcze gorszy. Windows 10, choc nie wiem jakie to ma miec znaczenie w kazdym Windowsie wyglada to tak samo.
  • #6 16715114
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Skailer napisał:
    dlatego tez pytanie czy da sie wymienic gniazda na plycie glownej.

Gdyby kolega podał producenta/model płyty głównej, można by coś pomyśleć.
  • REKLAMA
  • #7 16715909
    Skailer
    Poziom 9  
    RADU23 napisał:
    Skailer napisał:
    dlatego tez pytanie czy da sie wymienic gniazda na plycie glownej.

Gdyby kolega podał producenta/model płyty głównej, można by coś pomyśleć.

O, dzięki za zainteresowanie. Moja płyta główna :: MSI z77A-G43
    Tymczasowo podłączyłem zewnętrzną kartę dźwiękową pod USB, śmiga fajnie, najwyżej przy tym zostanę gdyby nie dało się tego naprawić (a przypuszczam że się nie da ;f), ale chciałbym się upewnić, lubię jak wszystko jest sprawne : )
  • #8 16718409
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Skailer napisał:
    najwyżej przy tym zostanę gdyby nie dało się tego naprawić (a przypuszczam że się nie da ;f)

Zawsze możesz poszukać gniazda z uszkodzonej płyty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z mikrofonem, który generuje szum i przesyła dźwięk do słuchawek, mimo że nie jest aktywowany w systemie. Problem występuje zarówno na panelu przednim, jak i na płycie głównej, co sugeruje usterkę sprzętową. Użytkownik podejrzewa, że uszkodzenie mogło być spowodowane przez stare głośniki. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień dźwięku oraz podłączenie innego mikrofonu. Użytkownik potwierdził, że problem występuje z różnymi mikrofonami i słuchawkami. Ostatecznie podłączył zewnętrzną kartę dźwiękową USB, która działa poprawnie. Płyta główna to MSI Z77A-G43, a użytkownik rozważa wymianę gniazd, jeśli problem nie zostanie rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA