logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór spawarki światłowodowej do 8000 zł - opinie o EASY SPLICER V2

adamEIT 21 Wrz 2017 17:12 1353 1
REKLAMA
  • #1 16712360
    adamEIT
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam
    Proszę o poradę, chciałbym zakupić spawarkę do światłowodów, budżet to ok 7500 zł-8000 zł czy w tym przedziale jestem w stanie kupić coś sensownego ?
    Oglądałem model EASY SPLICER V2, pierwsza wersja miała kilka wad które "teoretycznie" zostały poprawione w V2.
    Nie wykonuje dużo spawów, raczej od czasu do czasu, jednak za każdym razem trzeba wzywać firmę "zewnętrzną" a ich termini realizacji są tragiczne.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18501803
    gVirus_FA
    Poziom 12  
    Post troszkę stary ale myślę że warto odpowiedzieć dla innych z podobnym problemem.
    Wg mnie - a to moja subiektywna opinia powinno się kupować modele centrujące - a nie ze stałymi v-rowkami.

Spawarki można podzielić na markowe: Fujikira, Fitel, Sumitomo to 1 liga, potem są koreańczyki, potem chińczyki
    Opis spawarki co powinna zawierać https://new24.pl/spawarka-swiatlowodowa/, jest tam wymienione mniej więcej wszystko co powinna mieć dobra spawarka światłowodowa.
    Na co zwracać uwagę kupując reflektometr https://new24.pl/reflektometr-optyczny/.
    Osobiście jeżeli spawasz mało skupiłbym się na sprzęcie dobrym ale używanym.
    Spawarka to powinna być np:
    fujikura 60 - wykonałem na niej masę spawów - ok 40tyś, obecnie pracuję na nowszym modelu
    fitel 178 - pracowałem trochę na modelu tym i na niższym, spawa dobrze
    sumitomo t72-nie pracowałem na sumotomo, nie mam o niej zadania.
    albo nową np. na raty.

Koreańczyki są tylko troszkę tańsze od japońskich a różnica w jakości ich wg. mnie duża.

Reflektometry topowe kosztują po 30 tyś wiec to trochę duży budżet,
    ale zawsze jak spawasz mało nawet starczy stary Anritsu mw9070.
REKLAMA