logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czytnik Metrologic MS9520 - problem z działaniem na Windows 10, wspólne gniazdo PS/2

lukasz85copi 24 Wrz 2017 18:01 2436 6
REKLAMA
  • #1 16717724
    lukasz85copi
    Poziom 8  
    Ocena: 18
    m mam problem z działaniem tego czytnika na jednostce z xp działa bez problemu podarunkiem ze wpięta jest klawiatura na ps2 i problem pojawił się u nowa jednostka windows 10 płyta główna posiada wspólne gniazdo ps2 dla myszy i klawiatury. Gdy podpinam tak samo, jak do xp było jest jakiś problem w działaniu w systemie nie pokazuje żadnej klawiatury, pomyślałem, żeby zrobić czytnik pod ps2 a klawiatura na usb nie wiem, czy TAK się da czy wymagane są sterowniki pod 10, czy może coś źle robie proszę o pomoc czytnik metrologic ms 9520

Wydzieliłem jako nowy temat. Nie podpinaj się pod cudze wątki.
    RADU23
  • REKLAMA
  • #2 16718031
    marek1712
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    lukasz85copi napisał:
    pomyślałem żeby zrobić czytnik pod ps2 a klawiatura na usb nie wiem czy TAK się da czy wymagane są sterowniki pod 10 czy moze coś źle robie proszę o pomoc czytnik metrologic ms 9520

Nie, nie da się. Keyboard wedge wymaga wpiętej klawiatury. Kup mysz na USB i klawiaturę na PS/2. Problem rozwiązany.
    Poza tym - czytnik na PS/2 nie będzie wykrywany w systemie jako osobne urządzenie.

EDIT: jeszcze lepsza nekromancja niż w moim wydaniu :)
  • REKLAMA
  • #3 16718083
    lukasz85copi
    Poziom 8  
    Czyli reasumując w to gniazdo ps2 dzielone mam wpiąć czytnik na ps2 I w ta odnoge klawiaturę na ps2 a mysz usb .? Ogólnie tak podpinalem to mi żadnej klawiatury w systemie nie wykrywa ktoś coś pomoze
  • REKLAMA
  • #5 16718313
    lukasz85copi
    Poziom 8  
    willyvmm napisał:
    Potrzebujesz "MX009 USB Converter Cable"

Ale po co czytac instrukcje ...

nie mam instrukcji a na necie dokladnie na telefonie nie moglem znaleźć i tak dziękuję za pomoc

Dodano po 3 [minuty]:

czyli bez zadnego innego urządzenia nie podłącze tego czytnika ?
  • REKLAMA
  • #6 16778525
    Bazic
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    willyvmm napisał:
    Potrzebujesz "MX009 USB Converter Cable"

Ale po co czytac instrukcje ...

..a jak komuś podpowiadać rozwiązanie... to z głową... ;)

Raz, że to pudełko nie bardzo jest dostępne a dwa, że jego koszt przewyższyłby koszt samego skanera...

Dodano po 11 [minuty]:

lukasz85copi napisał:
    Czyli reasumując w to gniazdo ps2 dzielone mam wpiąć czytnik na ps2 I w ta odnoge klawiaturę na ps2 a mysz usb .? Ogólnie tak podpinalem to mi żadnej klawiatury w systemie nie wykrywa ktoś coś pomoze

Zasada jest taka, że podpinamy wszystko przy odłączonym napięciu. PC musi wystartować z tym i podczas POST'u wykryć sobie klawiaturę podłączoną "za" skanerem. Jeśli podłączasz w trakcie pracy - XP zwyczajnie niczego nie "zobaczy". To nie plug and play.

Zakładam, że:
    1. skaner jest sprawny i ustawiony jako emulacja klawiatury (patrz instrukcja programowania poniżej)
    2. klawiatura też jest sprawna i podłączona jako jedyna do tego samego PC - działa jak należy
    3. kabel od skanera nie jest uszkodzony/nadłamany

Jest też możliwość podłączenia samego skanera: nie w "szeregu" z klawiaturą ale zamiast niej.
    W tym celu musisz go zaprogramować kodem "Enable stand alone keyboard emulation" ze strony 56 instrukcji stąd: https://www.koncept-l.pl/products/download/401

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z działaniem czytnika Metrologic MS9520 na systemie Windows 10, gdzie urządzenie nie wykrywa klawiatury podłączonej przez wspólne gniazdo PS/2. W odpowiedziach zasugerowano, że czytnik wymaga podłączenia klawiatury PS/2 oraz myszki USB, a także, że może być konieczne użycie konwertera USB (MX009). Podkreślono, że wszystkie urządzenia powinny być podłączane przy wyłączonym zasilaniu, aby system mógł je poprawnie wykryć. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, stosując adapter USB, co pozwoliło na bezproblemowe działanie czytnika bez dodatkowej konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA