logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAS Multi 17kW i ST-450 - jakie są poprawne ustawienia kotła?

quake_85 26 Wrz 2017 11:52 10383 1
  • #1 16721740
    quake_85
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam.

Posiadam piec Sas multi ze sterownikiem ST-450 na ekogroszek. Dopiero w tym roku rozpoczynam tak naprawdę sezon grzewczy, gdyż w tamtym jedynie dogrzewałem dom w którym nie mieszkałem (150 mkw). Posiadam kilka uwag na temat użytkowania pieca. Nie znam optymalnych ustawień i kierowałem się tym co jest dostępne w necie. Otóż:
    - temperatura zadana na piecu to 58 stopni
    -ogrzewanie podłogowe 36 stopni
    -wody jeszcze nie grzeję
    -wentylator ustawiony na 30 procent jest bez osłony
    -czas podawania 16s
    -czas przerwy podawania 100s
    Nurtuje mnie dwa fakty. Pierwszy jest taki że gdy ekogroszek się spala to powstają brązowe grudy, nie zaś popiół. Drugi fakt jest taki że gdy podłogówka dojdzie do tych 36 stopni to wszystko fajnie bo podłoga jest cieplutka ale na wyświetlaczu widzę po kilku minutach że pomimo ustawionej temperatury 36 wynosi ona 48 stopni co sprawia że podłoga robi się chłodna i później się nie nagrzewa. Nie znam się w tym temacie a nie chcę zbyt dużo samemu kombinować żeby wogóle czegoś nie sknocić. Jakie dobrać ustawienia aby temperatura była optymalna, spalanie węgla było na przyzwoitym poziomie i aby powstawał popiół a nie grudy?
  • #2 16748693
    quake_85
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam.

Napisałem do serwisu, aby podali wg nich optymalne nastawy kotła. Byli lakoniczni w swej wypowiedzi ale jakieś info dostałem. Nastawy jakie podali:

czas pracy 15 s
    czas przerwy 45 s
    siła nadmuchu 20-30 bieg

praca podtrzymania 15 s
    przerwa 30 min
    wentylator w podtrzymaniu 15 s
    przerwa 30 min

Zastosowałem od wczoraj. Zobaczymy jak się sprawdzą przez następne dni.
REKLAMA