logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera FS-C5350DN - Call Service 7404 reset developera

wrsls-k2 29 Wrz 2017 11:35 6222 6
REKLAMA
  • #1 16727676
    wrsls-k2
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam.

Posiadam drukarkę Kyocera FS-C5350DN, która pokazywała komunikat o konieczności wymiany tonera Y. Toner wymieniłem a nawet 3 różne włożyłem i dalej to samo było. Następnie rozebrałem drukarkę i ją porządnie wyczyściłem, problem na pewno był bo proszek był zabity we wszystkich możliwych miejscach. Po czyszczeniu toner swobodnie wędrował z pojemnika do dewelopera, ale komunikat o konieczności wymiany tonera został. Ostatnia rzecz jaka przyszła mi na myśl to wyczyścić developer. W środku dewelopera był proszek ale raczej koloru brunatnego nie żółtego. Deweloper zasypałem nowym.

Teraz drukarka pokazuje Call Service 7404.

Problem miałem ten sam rok temu i drukarka poszła do serwisu - naprawili, ale wydaje się że deweloperów nie wymieniali (bo proszek był by w lepszym stanie) a poza tym zaślepka na niebieskim jest połamana (więc wnioskuję że nawet tam nie zaglądali). Wydaje mi się że wykonali reset developera w trybie serwisowym i drukarka ożyła.

Osoby które ożywiły swój deweloper i rozwiązały podobny problem proszę o pomoc i konkretną podpowiedź. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 16727742
    jerry74
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Dobrze zrozumiałem, że wysypałeś wszystko z modułu developera. wszystko co tam było i zasypałeś samym proszkiem (tonerem)?
  • REKLAMA
  • #3 16730501
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Nie ma czegoś takiego jak reset developera. Nie w tych modelach. Pozostaje kupić nowy zespół wywołujący Y lub szukać używanych. W obecnym stanie drukarka jest bezużytecznym meblem. Polecam lekturę tematów dot. małych kolorowych kyocer tu na forum.
  • REKLAMA
  • #4 16736947
    wrsls-k2
    Poziom 8  
    Tak wysypałem stary toner i zasypałem developer nowym .
  • REKLAMA
  • #5 16737362
    pecet7
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Skąd wziąłeś developer do FSC5350? Był to developer dedykowany do tego modelu? Z mojej wiedzy wynika, że nigdzie nie ma samego proszku do tego modelu.

Jedyne rozwiązanie to wymiana całego modułu developera na nowy lub sprawny używany.
  • Pomocny post
    #6 16737499
    jerry74
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    pecet7 napisał:
    Skąd wziąłeś developer do FSC5350?

Obawiam się, że kolega pozbył się developera z modułu developera i zasypał samym tonerem (proszkiem).

wrsls-k2, sam developer ma kolor brunatny, jak opiłki żelaza, łączy się on z tonerem w module developera, niedobre proporcje developera i tonera powodują wyświetlenie błędu 740x.
  • #7 16738866
    wrsls-k2
    Poziom 8  
    jerry74 napisał:
    pecet7 napisał:
    Skąd wziąłeś developer do FSC5350?

Obawiam się, że kolega pozbył się developera z modułu developera i zasypał samym tonerem (proszkiem).

wrsls-k2, sam developer ma kolor brunatny, jak opiłki żelaza, łączy się on z tonerem w module developera, niedobre proporcje developera i tonera powodują wyświetlenie błędu 740x.

Dzięki kolego za podpowiedź bo nawet nie wiedziałem, teraz sprawdzam i faktycznie są opiłki.

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

jerry74 dzięki za podpowiedź.

Stary toner (ten koloru brunatnego) rozkruszyłem i zasypałem nim deweloper.

Problem rozwiązany. Drukarka działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Kyocera FS-C5350DN, która wyświetlała komunikat o konieczności wymiany tonera Y, mimo że toner został wymieniony na nowy. Po dokładnym czyszczeniu drukarki i zasypaniu dewelopera nowym proszkiem, pojawił się błąd Call Service 7404. Użytkownicy forum zasugerowali, że problem może wynikać z niewłaściwego stosunku tonera do dewelopera, a jedynym rozwiązaniem może być wymiana całego modułu developera. Po dalszym sprawdzeniu, użytkownik odkrył, że stary toner był w złym stanie, a po jego rozkruszeniu i ponownym zasypaniu dewelopera, problem został rozwiązany, a drukarka zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA