logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego nie świeci podświetlenie i wyświetlacz w Alpine 7515RS?

vel_diablo 05 Sie 2005 22:04 1463 4
REKLAMA
  • #1 1709947
    vel_diablo
    Poziom 11  
    Pytanie do fachowców. Nie świeci podświetlenie panelu jak i sam wyświatlacz. Co może być tego przyczyną ? Pozdrawiam all

Dodaję, że sam panel działa jak należy :)
  • REKLAMA
  • #2 1710688
    Simonne
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Witam.
    Najpierw sie raczej szuka a nie pisze nowy post.
    Sprawdz co tam w tym panelu siedzi (czy diody czy zarowki) i sprobuj to wymienic.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1710903
    vel_diablo
    Poziom 11  
    Spoko. W panelu są żarówki w ilości 6 sztuk które są wszystkie dobre. Nie wiem co siedzi pod samym wyświetlaczem. Jak już pisałem wszystkie funkcje działają normalnie, problem jest tylko z podświetleniem.
  • REKLAMA
  • #4 1710924
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Sprawdź rezystorki prze żarówkach smd i przelutuj, pozatym w radiu jest tranzystor który załącza podświelenie sprawdź go.
  • #5 1710958
    vel_diablo
    Poziom 11  
    To nie tranzystor gdyż panel zakupiłem od osoby, która miała już z nim problemy. Został założony do drugiego radia z którego panel odjechał przez przypadek do Niemiec a który działał normalnie. Tak więc to coś w samym panelu. Po powrocie z pracy sprawdzę rezystorki obok żarówek i dam znać czy pomogło. Pozdrawiam

Edit : W wolnej chwili wyszedłem z pracy do autka i luknąłem na radyjko. Okazało się, że jak się dobrze przypatrzę do widać informacje na wyświetlaczu :) Dwie z sześciu żarówek w panelu działają. W dzień tego nie widać gdyż akurat na klawiszach które podświetlają jest starty czarny lakier i są one białe. Pozostałe żarówki nie świecą choć są sprawne. Pytanko jakie w alpinach są żarówki i czy w tym modelu podświetlenie wyświatlacza jest na żarówkach czy też rozwiązane w inny sposób ? Warto to wiedzieć zanim rozbiorę wyświatlacz. Pozdro all
REKLAMA