logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać zapomniany PIN w telefonie KX-TCD700?

kloon 06 Sie 2005 01:30 2629 8
REKLAMA
  • #1 1710406
    kloon
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Pomóżcie jak odzyskać PIN z KX-TCD700. Miałem zapisany w instrukcji która mi się gdzieś zapodziała. Czy istnieje jakaś możliwość samodzielnego odzyskania czy tylko SERWIS?
  • REKLAMA
  • #2 1712310
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    tylko serwis niestety.
  • REKLAMA
  • #3 1713578
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2938
    Nie wiem w jakim celu ktoś zmienia PIN i później go nie pamięta. Kiedyś też planowałem zmieniać PIN na inny niż standardowe "0000", ale uznałem że to tylko dodatkowy kłopot. Co prawda można by zawsze wpisywać swój rok urodzenia (tego się nie zapomina) lecz i z tego zrezygnowałem. Często trafiają sięklinci z podobnym problemem a mianowicie zapomnieli PIN. Zawzse jakoś sobie poradzę, nawet nie mając instrukcji serwisowej. Jest jakiś sposób w który można zresetować ten PIN do standardowego. W serwisie to wiedzą i jakby byli życzliwi to mogą podać przez telefon. Być może ktoś z forumowiczów ma instrukcję serwisową i poda z niej tylko ten szczegół.
  • #4 1732774
    kloon
    Poziom 10  
    Kontaktowałem się z serwisem (Gliwice) i miły serwisant powiedział że trzeba pogrzebać we flashu to się znajdzie PIN. ale zastrzegł odrazu że można go uszkodzić etc... A koszt takiej zabawy w serwisie to bagatela ~60 PLN.
  • #5 1737093
    Pawelcio
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    jest sposób serwisowy ale tylko pod warunkiem ze mamy zalogowaną przynajmniej jedną sluchawkę (piszę o pinie bazy ) jeśli nie jest zalogowana żadna słuchawka to w tym modelu pin można odczytać tylko z pamięci ( i nie z flasha tylko z normalnego eeproma, zarówno z bazy jak i sluchawki) ponieważ inteface do tego telefonu jest dość drogi robi sie to wyjmując pamięć i zczytując odpowiednie komórki pamięci ... pozdrawiam Paweł
  • REKLAMA
  • #6 1739081
    kloon
    Poziom 10  
    Pawelcio a czy ty kiedykolwiek już coś takiego robiłeś ? Jeśli tak to może opisałbyś to bardziej dokładnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1739544
    Pawelcio
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    opisuję to bardziej dokładnie:
    1.rozkręcam bazę ( jeśli nie mam zalgowanej słuchawki)
    2.wylutowywuję eeproma
    3.wkładam go do podstawki
    4.podstawkę z układem w programator ( willem lub delta co tam sie trafi...)
    5.Zczytuję zawartość pamięci
    6.z konkretnych dwóch komórek odczytuję pin bazy ( słuchawki-tylko po co?)
    7.wsadzam pamięć z powrotem do telefonu... i tyle
    nie podam ci gdzie ten pin siedzi , sorry lubię swoją robotę i chciałbym jeszcze przez jakiś czas mieć co robić...jak każdy będzie sobie wszystko robił sam to mogę okazać sie niepotrzebny...pozdrawiam Paweł
  • #8 1740769
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1748933
    kloon
    Poziom 10  
    PAWEŁ - Wielkie dzięki !!!

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku zapomnianego PIN-u w telefonie KX-TCD700 standardowo możliwy jest jego odzysk wyłącznie w serwisie, gdzie koszt takiej usługi wynosi około 60 PLN. PIN bazy można zresetować lub odczytać, jeśli przynajmniej jedna słuchawka jest zalogowana do bazy. W przeciwnym wypadku konieczne jest fizyczne wyjęcie pamięci EEPROM z bazy, jej odczyt za pomocą programatora (np. Willem lub Delta) i odczytanie PIN-u z określonych komórek pamięci. Interfejs do telefonu jest kosztowny, dlatego metoda ta polega na manualnym odczycie EEPROM. PIN słuchawki jest mniej istotny, a szczegóły dotyczące lokalizacji PIN-u w pamięci nie zostały ujawnione. Metoda ta wymaga umiejętności lutowania i obsługi programatora pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA