logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 42lb5610 - gaśnie podświetlenie matrycy po około 20 minutach

adamhood 04 Paź 2017 11:21 2811 3
REKLAMA
  • #1 16737131
    adamhood
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam
    Czy spotkał się ktoś z taką usterką, po około 20-30 minutach gaśnie podświetlenie a obraz zostaje, po wyłaczeniu i właczeniu znów podświetlenie wraca na 20-30 minut. Zgłupiałem, bo nie spotkałem się z takim problemem jeszcze. W środku kondensatory w zasilaczu wyglądają na sprawne, nie mam pojecia do czego się dobrać, ktoś ma jakiś pomysł? któraś diodka pada?

edit:
    po kilku takich sesjach teraz w ogóle nie ma podświetlenia, biore sie za sprawdzanie diód.

edit2:
    gdzie mierzyć najlepiej żeby sprawdzić czy inverter działa? i czy podłączony ma być do diod czy może nie być? zanim rozbiore matryce
    LG 42lb5610 - gaśnie podświetlenie matrycy po około 20 minutach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16737234
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 448
    W moim przypadku (taki model TV jak u ciebie) uszkodzona była jedna dioda. Podświetlenie mogło działać od kilku sekund do nawet godziny. Tylko ostrożnie przy wyciąganiu matrycy!
  • REKLAMA
  • #3 16737240
    adamhood
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    robiłem już tv całkowicie bez podświetlenia i przeważnie diody upalone, ale jeszcze sie nie spotkałem żeby działał 20 minut i nagle cyk, ale teraz już nie łapie w ogóle, czasem cyknie przy włączaniu na sekundę. Ja to robie bez wyciagania matrycy ;)

Dodano po 3 [godziny] 54 [minuty]:

Nie wiem co robić, bo wyjołem podświetlenie i sie okazało że sporo diod nie działa, 11 diod na 32 nie świeci, i nie wiem czy wymieniać bo smierdzi mi to uszkodzonym inverterem, bo to mało prawdopodobne żeby tyle na raz padło ze zużycia, zazwyczaj była uszkodzona 1 no raz mi sie zdarzyło, że 3. Co powiecie?
  • #4 16737785
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 448
    Diody sprawdzaj każdą z osobna.Zwróć uwagę na prąd jaki pobierają.Mój najlepszy wynik to 10 uszkodzonych diod na 40.Napisz jaki typ panela.
REKLAMA