logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa Grundfos UPS 25-40 buczy i nie ładuje zasobnika cwu - co sprawdzić?

jasiek1122tgtyfgy 05 Paź 2017 13:46 3255 4
REKLAMA
  • #1 16739388
    jasiek1122tgtyfgy
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Dzień dobry
    Pompa zaczęła buczeć i widzę, że nie ładuje zasobnika cwu. Być może to kondensator i w związku z tym mam pytanie. Siedzi tam kondensator 1,5 mikroF. Mam na stanie większy 10 mikroF. Czy mogę go na próbę zamontować w miejsce 1,5 mikroF, żeby tylko sie przekonać czy pompa ruszy? Jeśli mogę to zrobić a pompa mimo to nie ruszy, to pewnie i tak trzeba bedzie kupić nową inną, bo ponoć brak części zamiennych i jest wycofana z produkcji.
    Dzięki z góry za podpowiedzi.

Dodano po 35 [minuty]:

Poszperałem na elektrodzie i wiem, że nie mogę zamontować tego większego kondensatora.
    Pytanie co mogę oprócz kondensatora sam sprawdzić zanim oddam pompę na złom?
  • REKLAMA
  • #2 16739550
    mixer2001
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Próbowałeś czy nie jest zblokowana? po odkręceniu tej dużej śruby na płaski śrubokręt zobaczyć możesz wirnik pompy. Sprawdz czy uda ci się go przekręcić. Bo czasami jak pompa długo jest nie używana również możesz mieć problemy z ruszeniem.
  • REKLAMA
  • #3 16739559
    jasiek1122tgtyfgy
    Poziom 7  
    mixer2001 napisał:
    Próbowałeś czy nie jest zblokowana? po odkręceniu tej dużej śruby na płaski śrubokręt zobaczyć możesz wirnik pompy. Sprawdz czy uda ci się go przekręcić. Bo czasami jak pompa długo jest nie używana również możesz mieć problemy z ruszeniem.

Dzięki mikser, zaraz to sprawdzę.

Dodano po 29 [minuty]:

Wirnik się kręci i to całkiem żwawo, pompa lekko buczy. Miałem kiedyś problem z podobną pompą LFP, wirnik też kręcił a mimo to przepływ był za mały i pompa była remontowana.
  • REKLAMA
  • #4 16739611
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1257
    Jeżeli masz możliwość to sprawdź ten kondensator.
    Osobiście bym nie podmieniał kondensatora ponieważ jest za duża różnica w pojemności.
  • #5 16747614
    jasiek1122tgtyfgy
    Poziom 7  
    Kondensator wymieniony, na 1,5 mikroF, jak w oryginale. Pompa ożyła i nie buczy.
    Dziekuje za pomoc , temat do zamknięcia.
    Pozdrawiam
REKLAMA