logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson DSR 5001 FTA - brak sygnału mimo prawidłowego uruchomienia tunera

PiatyElement 06 Sie 2005 13:33 15104 16
REKLAMA
  • #1 1711101
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    witam, co może być przyczyną ze tuner jak w temacie odpala się normalnie, można chodzić po całym menu, robić nastawy itp itd... ale jest brak sygnału, spr go na dwóch innych konwerterach i nadal to samo. nie wiem czy to normalne ale po włączeniu zasilania na 2-3 sekundy na wyświetlaczu zapalają się cztery 8 lecz giną i tuner teoretycznie włącza się prawidłowo. co z tym fantem zrobić????.
  • REKLAMA
  • #2 1711937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1712414
    kwaeme
    Poziom 16  
    wg. mnie możliwości są 2:
    1. zły soft
    2. coś z głowicą

polecam soft ze strony Lakiego do DSR-5001 (bo pewnie o nim mowa, a nie o 5100)

edit:
    http://laki.dvhk.pl/fredka.htm

Najlepiej jest wgrać soft oryginalny, na nim musi być wszystko ok, jeśli nie będzie wina leży w hardware. Oryginalny Soft mogę podesłać, mam zgrany z tunera DSR5001 z bootem 16.1 i 13.1. Mój mail: kwaeme(_at_)wp.pl
  • #4 1712426
    pomylek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jeśli masz dwa konwertern na talerzu to wchodzą one do diseQa z z niego do tunera. W tedy w w menu --> ustawienia anteny wybierasz w opcji DISEQ - A lub B, jeśli natomiast nie masz dwóch konwerterów a tym samym nie masz diseQ to wyłączasz go w tym samym miejscu co wyżej. Pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 1727276
    PiatyElement
    Poziom 21  
    witam ponownie, sorka za przerwę ale tunerek musiał sobie poleżeć. moje odp: nie ma zeza na talerzu, zasilanie konwertera jest włączone. a teraz pytanie : wgrałem soft - ok, ale przy wgrywaniu kluczy programem gasoline wyskakuje na sacie eror, komunikat z programu to: download fail, co może być tego przyczyną ???? pozdrawiam.
    ps. czy ma być ustawione sys kodowania viacess?? a może coś jeszcze ???
    ps2 zapomniałem dodać ze lista kanałów też nie wchodzi: krzyczy błąd nagłówka (próba wgrania : zodiacedit ver:6.2.2 )
  • REKLAMA
  • #6 1732994
    Max_Maximus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    musisz wgrac liste z odpowiednią data base
  • #7 1734539
    kazek123
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Przesyłam liste kanałow sprawdzoną
    Załączniki:
    • 209_8209(5474).rar (78.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1746051
    PiatyElement
    Poziom 21  
    dzieki Kazek, listę juz wgrałem, ale znowu klcze nie chcą wejść. sciągnąłem downloaderem i w gasoline jak chce je wgrać to krzyczy komunikat download file. ?????
  • #9 1746444
    kazek123
    Poziom 16  
    Klucze nzleży przekonwertowac w Key2Gas i dopiero wgrac
    Załączniki:
    • do wgrtania.rar (2.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1748374
    PiatyElement
    Poziom 21  
    witam, jesli chodzi ci o konwertowanie na *.irk to downloader_2_8 potrafi to zrobić i tak wg mnie key2gas jest tu raczej zbędny. ale tak z ciekawości ściągnąłem kucze, zapisałem jako *.txt i przerobiłem na irk. efekt był taki że wyszło dokładnie to sammo co zrobił downloader, przy próbie wgrania kluczy nadal error, soft i listy knałów wchodzą ładnie.
  • #12 1748790
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Pomylek, juz probowałem, na sacie wyskakuje error a sam program twierdzi ze trwa wysyłanie..... i tak sobie twierdzi az nie użyje ctrl+alt+del ;). Cięzki chyba troszke temat. mam pytanie o co chodzi z trybem serwisowym? i zwieraniem nóżki procesora z masą za pomocą zworki ???? ja tu widzę tylko 2 zworki - ustawione w prawo to tryb pracy rom card mode, przestawione w lewo to : booting mode. sorka ze tak męcze ale poza naprawami zasilaczy w sat nic innego nie robiłem, a najwyższa pora zacząć. pozdrawiam
  • #13 1752472
    kazek123
    Poziom 16  
    Do wgrywania kluczy używam GasolinePL praktykowałem na kilku modelach Fergusona i nie było żadnych problemow do wgrywania używam kabla z przeplotem opis od Lakiego a jeżeli chodzi zworki to w żadnym modelu nie było potrzeby ich przestawić.
  • REKLAMA
  • #14 1756202
    PiatyElement
    Poziom 21  
    witam, temat chyba możemy zamknąć, ponieważ oddałem klientowi tuner wiec juz i tak nie będę w stanie nic sprawdzić, no chyba że ktoś inny będzie miał podobny problem. Dzięki za zainteresowanie, pomoc i pozdrawiam.
  • #15 2544013
    andee1
    Poziom 11  
    No jak dla mnie to spróbuj zmienić polaryzacje z pionowej na poziomom :)
  • #16 5195553
    bedi04
    Poziom 1  
    ej koledzy możecie daćmio link gdzie moge ściągnąćsofta do fergusona DSRC-5001 plus/ Dzięki z góry i prosze o szybkąodpowiedz pzdr
  • #17 5210847
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy tunera satelitarnego Ferguson DSR 5001 FTA, który uruchamia się poprawnie, umożliwia dostęp do menu i ustawień, jednak nie odbiera sygnału. Sprawdzono zasilanie konwertera, które powinno być włączone w ustawieniach tunera. Użytkownik testował tuner z dwoma różnymi konwerterami, bez efektu. Pojawia się charakterystyczny efekt na wyświetlaczu (cztery ósemki na 2-3 sekundy). Proponowano dwie główne przyczyny: nieprawidłowe oprogramowanie (soft) lub uszkodzenie głowicy tunera. Zalecano wgranie oryginalnego softu, dostępnego na stronie Lakiego, oraz poprawne ustawienie opcji DiSEqC w zależności od liczby konwerterów. Problemy pojawiły się także przy wgrywaniu kluczy kodujących za pomocą programu Gasoline, gdzie występował błąd "download fail". Dyskutowano o konieczności konwersji kluczy do formatu .irk przy użyciu narzędzi Key2Gas lub downloader_2_8. Próby wgrywania kluczy różnymi programami kończyły się błędami, mimo że soft i lista kanałów wgrywały się poprawnie. Poruszono temat trybu serwisowego i zworki do zwierania nóżki procesora, jednak w modelu DSR 5001 nie było potrzeby ich używania. Ostatecznie autor zamknął temat, oddając tuner klientowi bez rozwiązania problemu. Dodatkowo pojawiła się sugestia zmiany polaryzacji sygnału z pionowej na poziomą jako możliwe rozwiązanie. W dyskusji pojawiły się także pytania o źródła oprogramowania do modelu DSRC-5001 plus.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA