logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić adres IP komputera i ustalić właściciela IP – metody i narzędzia

Edek1977 06 Sie 2005 23:55 246677 69
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić, do kogo należy dany adres IP i co można z niego ustalić?

Z samego adresu IP nie ustalisz dokładnego właściciela komputera; zwykle sprawdzisz tylko dostawcę internetu i przybliżoną lokalizację przez RIPE/whois, a pełne dane ma operator i udostępnia je tylko organom ścigania [#1718630][#4299628][#4299497] W praktyce wpisanie IP do www.ripe.net/whois lub użycie `whois` pokaże blok adresowy, nazwę sieci, kontakt abuse i czasem miasto lub dzielnicę, ale nie imię i nazwisko użytkownika [#1718630][#4299628][#5143723] Jeśli w nagłówkach maila widzisz adres 192.168.x.x, to jest to adres prywatny sieci lokalnej, a nie prawdziwy zewnętrzny IP nadawcy; trzeba patrzeć na pierwszy zewnętrzny adres z nagłówka [#1795053][#5144435] Samego IP nie wyciągniesz też z numeru GG ani z adresu e-mail; da się go poznać tylko w niektórych sytuacjach, np. z nagłówków wiadomości, po kliknięciu w link albo gdy komunikator ujawnia IP w połączeniu P2P [#1742805][#1743508][#5885361]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1712758
    Edek1977
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich , chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mogę sprawdzić IP dowolnego komputera , do kogo należy itp. Czy jest to mozliwe ???.
  • REKLAMA
  • #2 1712761
    3xX
    Poziom 11  
    opisz dokladniej
    chyba ze chcesz pstryknac palcami i sie dowaidywac wszystko o komputerze kolegi ktory miales w myslach

chyba chodzi Ci o skaner portow
    www.google.pl --> skaner portow
  • #4 1712773
    Edek1977
    Poziom 11  
    chodzi mi o to ze np.mam IP kolesia z GG i chcę sprawdzić do kogo należy tak naprawde komp . Jest to mozliwe ?
  • REKLAMA
  • #6 1712863
    Edek1977
    Poziom 11  
    myślałem ze jest coś dokładniejszego .
  • #7 1712930
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Edek1977 napisał:
    myślałem ze jest coś dokładniejszego .

Powiedz nam, co Ci wskazane adresy podały i czego się spodziewaleś.
  • REKLAMA
  • #9 1714963
    Edek1977
    Poziom 11  
    myślałem ze będą to dokładniejsze dane , ale dzięki i za to
  • #10 1717787
    pioszc
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jeżeli chodziło ci o ulice i numer domu to nie realne
  • REKLAMA
  • #11 1717813
    bartplus
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    pioszc napisał:
    jeżeli chodziło ci o ulice i numer domu to nie realne

hmm jesli "net" jest np. z sieci telewizji kablowej - to niekoniecznie "nierealne" ... ale chyba tu chodzi o zabawe, wiec moze faktycznie zostanmy przy "nierealne" ;)
  • #12 1717981
    pioszc
    Poziom 12  
    no może bartplus coś więcej . nie wiem jak jest w chello , ale samo ip bez danych handlowych chyba niewiele mowi poza dostawcą .
  • #13 1718059
    bartplus
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    czyli, z mojej strony, koniec tematu...
  • #14 1718269
    Edek1977
    Poziom 11  
    no panowie jezeli da rade uzyskać coś więcej poza danymi dostawcy netu to piszcie panowie piszcie
  • #15 1718630
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Po co Ci to: jest ustawa o danych osobowych i prywatności. Takie dane są poufne. W wielu przypadkach rozpoznasz okolice po wpisaniu delikwenta do www.ripe.net ; Znajdujesz firmę która jest jego dostawcą internetu i masz miasto i dzielnice może nawet plac na którym mieszka facet. Ale jeśli nie jesteś organem scigania agentem MSW i gościu nic nie przeskrobał to dostawca Ci nei powie kto to.

Po za tym wpisz w uruchom tracert znajdziesz miasto wojewódzkie... stąd wiem że Kwidzyn byłw byłym elbląskim
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 1742761
    kalach666
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam, mam pytanie. Jak sprawdzić IP po numerze GG albo po adresie e -mail, czy cos takiego mozna zrobic pozdrawiam
  • #17 1742805
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    kalach666 napisał:
    Witam, mam pytanie. Jak sprawdzić IP po numerze GG albo po adresie e -mail, czy cos takiego mozna zrobic pozdrawiam

Nie można. mam na przykład konto mailowa na amerykańskim serwerze google. To gdzie ja jestem?
  • #18 1743145
    makaroff
    Poziom 13  
    kalach666 już się o to pytałem trochę wcześniej, poczytaj a dowiesz się jak mozna to IP zdobyć;) (zakładając że ktoś kliknie w link)
    pozdro!
  • #19 1743160
    bazz
    Poziom 12  
    kalach666 po gg mozesz sprawdzic o ile Twoj rozmowca ma Cie w liscie kontaktow i masz wtyczke do gg zwana "inwigilator" czy jakos tak :P To jest chybaz najlatwiejszych sposobow zdobycia IP.
    Ale po co to wam ?? Czyzby hakerstwo sie rozrastało ?? :?:
  • #20 1743175
    Tremolo
    Poziom 43  
    Kiedyś niektóre serwery w nagłówku okazywały nazwe hosta - co po wpisaniu do PING'a z uruchom dawało nam numer IP.

jak facet ma modem, albo NEO, albo jakies inne zmienne IP. To ten numer możesz sobie w ramki zamontować na ścianie.

Możesz jeszcze inną rzecz zrobić po prostu ściągnąć program podglądania sieci - podglądajac swój komputer - siec jednokomputerowa nie złamiez prawa, znajdziesz wszystkie nagłówki wysyłane i odbierane (jak się ten program nazywał...) no i nawet całe treści. W nagłówkach będą adresy IP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 1743442
    kalach666
    Poziom 17  
    Witam, tak hakerstwo sie szerzy. Prowadze interesu na allegri . poprostu musze wiedziec z kim gadam na gg. Ostatnio mialem 2 proby nieudanych zalogowan , ale juz wiem kto to tzn z jakiego miasta. No i teraz potrzebuje jeszcze jakis program, ktory by mi wyciagal IP z wiadomosci GG i e-mail.

Tremolo - możesz sobie przypomniec nazwe tego programu

pozdrawiam
  • #22 1743508
    krzysiu77
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeżeli koleś który używa GG i ma wyłączona usługę p2p w GG to nie dostaniesz jego IP, a co do maili to zawsze możesz sobie zobaczyć źródło wiadomości tam powinien być adres IP z którego został wysłany mail
  • #23 1743546
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    A sprawdzaliscie jakie beda wyniki jesli w gg ustawi sie jakis ogulnodostepny server proxy ??Wydaje mi sie ze wtedy dostaniecie ip tego servera.Ustawic tak sie da i gg dzila...sprawdzilem to.Pozdrawiam
  • #25 1794883
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 1794950
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    malyy napisał:
    X-IP: 80.55.152.34, 192.168.4.8
    Czyli wychodzi na to ze jesgo Ip to: 192.168.4.8

Wklej ten pierwszy IP do www.ripe.net i zobacz, co pokaże. Może to cos Ci podpowie.
  • #27 1795053
    Tremolo
    Poziom 43  
    Wygląda na Stargard Szczeciński. Co do przejścia poczty przez onet->wp to często oryginalne adresy WWW zakrywają maski z onetu i WP

Drugi numer oznacz IP wewnętrzny Twojej sieci albo sieci Nadawcy. Musisz z tym iść do admina on CI powie kto to.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 1797563
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Zrób tak, jak Ci podpowiadałem w pierwszym swoim poście. Znajdziesz tam nazwisko i adres osoby kontaktowej sieci, z której maile wyszły. Poza tym zastosowałbym sie do zawartej tamże informacji:
    Please send spam and abuse notification only to abuse(_at_)telekomunikacja.plJeżeli uważasz sprawę za poważną, poinformuj o tym prokuraturę, a pisząc maila pod adres podany powyżej poinformuj, że o sprawie powiadomiłeś prokuraturę. Oczywiście, pisząć maila do telekomunikacji i kierując sprawę do prokuratury załączasz PEŁNE teksty maili.
  • #29 1862872
    Edek1977
    Poziom 11  
    No to panowie powiedzcie jak mam sprawdzic czy dana osoba ma mnie w swoich kontaktach na GG .
  • #30 1862902
    lukez
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    spróbuj przesłac plik do osoby jezeli pokaze sie ze sie nie da to nie ma ciebie zapisanego a jezeli bedzie ze ma wyłączone połączenia bezposrednie to nie sprawdzisz tego :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod i narzędzi umożliwiających sprawdzenie adresu IP komputera oraz ustalenie właściciela tego IP. Użytkownicy wskazują, że podstawową możliwością jest wykorzystanie serwisów WHOIS, takich jak www.ripe.net, ip.boo.pl czy net-ip.info, które pozwalają zidentyfikować dostawcę internetu oraz przybliżoną lokalizację (miasto, dzielnicę). Jednak uzyskanie dokładniejszych danych osobowych, takich jak imię, nazwisko czy adres zamieszkania, jest praktycznie niemożliwe bez uprawnień organów ścigania ze względu na ochronę danych osobowych. Wskazano, że adresy IP z zakresów prywatnych (np. 192.168.x.x) dotyczą sieci lokalnych i nie pozwalają na identyfikację zewnętrzną. W przypadku komunikatorów takich jak GG, istnieją wtyczki (np. "inwigilator" w Power GG), które mogą ujawnić IP rozmówcy, o ile ten ma włączone odpowiednie usługi i nie korzysta z proxy. Wskazano także na możliwość zdobycia IP poprzez analizę nagłówków wiadomości e-mail, choć często adresy są maskowane przez serwery pośredniczące. Użytkownicy podkreślają, że zmienne IP, proxy, alternatywne klienty oraz sieci kablowe utrudniają dokładne namierzenie osoby. Wskazano także na narzędzia takie jak nmap, nslookup oraz programy do monitorowania sieci, które mogą pomóc w lokalnej sieci LAN. W przypadku nadużyć zalecane jest zgłoszenie sprawy do administratorów sieci lub organów ścigania. Podsumowując, możliwe jest ustalenie dostawcy i przybliżonej lokalizacji IP, ale dokładna identyfikacja właściciela wymaga uprawnień i współpracy z dostawcą internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA