logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion 17-E135SW - Nie działa Recovery po migracji systemu z HDD na SDD

Matusz 18 Paź 2017 01:48 1284 6
REKLAMA
  • #1 16763675
    Matusz
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam, po skopiowaniu systemu z HDD na SSD nie działa "Recovery Mode" przy uruchamianiu systemu "F11". Wyświetla się błąd (error code 0xc0000225). Operację przeniesienia "partycji systemowej" oraz "recovery" dokonałem przez program MiniTool Partition Wizard. W programie wygląda wszystko ok, system na dysku SSD również działa i uruchamia się bez zarzutu. Chodzi tylko o to przywracanie, bo gdyby zaistniała w przyszłości potrzeba przywrócenia systemu do ustawień fabrycznych chciałbym mieć taką możliwość. Dysk HDD chcę zformatować i zrobić dysk na dane oraz wrzucić go w kieszeń w miejsce napędu DVD. Nie wiem, możliwe że migracja jednak nie powiodła się prawidłowo mimo, że system startuje bezproblemowo? Wrzucam screen jak wyglądają przeniesione partycje na dysku SSD.
    Załączniki:
    • HP Pavilion 17-E135SW - Nie działa Recovery po migracji systemu z HDD na SDD Zrzut ekranu (4).png (135.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16765323
    Matusz
    Poziom 11  
    Wyskakuje błąd przy instalacji Plopa:
    Załączniki:
    • HP Pavilion 17-E135SW - Nie działa Recovery po migracji systemu z HDD na SDD Zrzut ekranu (2).png (1.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 16765541
    Matusz
    Poziom 11  
    Udało mi się zrobić bootowalnego pendrive'a z PLOP, jednak na tym laptopie nie sposób uruchomić ten program, sprawdzałem pendrive'a na brata laptopie, program ładnie startuje jak wybiorę przy starcie Boot from USB. Jakieś pomysły? Jak odzyskać w inny sposób ten Recovery na SSD? Szkoda mi ponad 15GB na tym SSD przeznaczone właśnie na to.

Dalej się zastanawiam czy formatować partycję systemową na HDD a zostawić na nim tą partycję Recovery i ją ukryć żeby była na wszelki wypadek na HDD.

W google pełno poradników jak zrobić migrację systemu na laptopie z HDD na SSD ale nikt nie zwraca uwagi czy działa mu Recovery. Mógłbym to zostawić jak jest, czyli System na SSD mi śmiga, formatować HDD i spokój ale jakby system się wysypał w przyszłości to męczarnie z odzyskaniem wszystkiego, dlatego wolałbym aby było jak na starym hdd, f11, reinstall systemu i wsio.
  • REKLAMA
  • #6 16766629
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    Plop (Boot Manager) nie zadziała - nie obsługuje UEFI/GPT...

Jaki to dokładnie model Pavilion 17, jaki rozmiar HDD?

IMO: Przy kopiowaniu dałeś samowolkę programowi i Ci chyba 'podostrajał' rozmiary wszystkich partycji i zmod. GPT
  • #7 16766664
    Matusz
    Poziom 11  
    HP Pavilion 17-E135SW, dysk HDD 500GB, dysk SSD ADATA SU800 128GB.

Nadmienię jeszcze, że kiedy użyłem opcji "Migrate OS to SSD/HD" program sklonował na SSD tylko 4 partycje, bez partycji D:Recovery i zostawił 3GB wolnego miejsca, wtedy użyłem opcji "Copy Partition", zmniejszyłem partycję systemową C o 12GB, żeby zwolnić miejsca dla Recovery, która potrzebuje 15GB i tak przekopiowałem ją na SSD. Może to tutaj popełniłem błąd albo użyć innego programu do migracji tego wszystkiego, proszę o radę.

Dodam zrzut jak to wyglądało w MiniTool Partition Wizard po sklonowaniu partycji.
    Załączniki:
    • HP Pavilion 17-E135SW - Nie działa Recovery po migracji systemu z HDD na SDD Zrzut ekranu (3).png (213.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z trybem odzyskiwania (Recovery Mode) po migracji systemu operacyjnego z dysku HDD na SSD w laptopie HP Pavilion 17-E135SW. Po skopiowaniu systemu za pomocą MiniTool Partition Wizard, pojawił się błąd 0xc0000225 przy próbie uruchomienia odzyskiwania. Użytkownik próbował użyć menedżera rozruchu PLOP, jednak napotkał trudności z jego uruchomieniem na laptopie. W trakcie migracji, program sklonował tylko cztery partycje, a partycja odzyskiwania nie została poprawnie przeniesiona. Użytkownik rozważa pozostawienie partycji odzyskiwania na HDD oraz jej ukrycie, aby w przyszłości móc przywrócić system do ustawień fabrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA