logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA8160 – tabletka czyszcząca trafia nietknięta do fusów

adakris 18 Paź 2017 10:48 74847 13
REKLAMA
  • #1 16764044
    adakris
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam!
    Proszę o poradę w zakresie prawidłowego funkcjonowania programu czyszczącego w ekspresie Krups EA 8160. Otóż po zgłoszeniu przez ekspres potrzeby przeprowadzenia konserwacji tego urządzenia, przeprowadzam wszystkie czynności konserwacyjne, zgodnie z jego instrukcją. Przed uruchomieniem cyklu automatycznego czyszczenia wrzucam do pojemnika tabletkę czyszczącą, po czym załączam program. Od jakiegoś czasu pojawił się problem polegający na tym, że po zakończonym procesie czyszczenia ekspres wyrzuca praktycznie nietkniętą (ew. lekko zużytą) tabletkę czyszczącą do pojemnika na fusy, więc program czyszczący przebiegał bez użycia tabletki. Proces ten powtarzałem, zmieniłem nawet tabletki na inne, jednak problem się powtarza. Proszę o informację, czy takie objawy świadczą o awarii ekspresu? Dodam, że ekspres przekazałem do serwisu gwarancyjnego, opisując tą sytuację. Tam jednak stwierdzono, że wszystko jest OK, z czym do końca nie mogę się zgodzić.
  • REKLAMA
  • #2 16764270
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1820
    Witam.
    Tabletkę należy dopiero wrzucić, gdy maszyna o to poprosi. Proszę przeczytać instrukcję.
  • #3 16764668
    adakris
    Poziom 11  
    Nie wiem, w jaki sposób program miałby poprosić o tabletkę. Gdy za wyświetlaczu pojawi się sygnał potrzeby czyszczenia z użyciem tabletki postępuję zgodnie z instrukcją:
    Program czyszczenia - całkowity czas trwania: około 13 minut
    Gdy urządzenie zgłosi konieczność wykonania programu czyszczenia, nie trzeba robić tego od razu, niemniej
    jednak program należy wykonać jak najszybciej. Jeżeli czyszczenie zostanie przełożone, komunikat
    ostrzegawczy będzie wyświetlał się do czasu wykonania czyszczenia.
    ■ Jeżeli wyświetla się piktogram , można uruchomić program czyszczenia automatycznego. W tym
    celu należy nacisnąć przycisk konserwacji i ustawień . Wybrać piktogram . Wskaźnik funkcji
    znajduje się powyżej przycisku konserwacji .
    ■ Program automatycznego czyszczenia składa się z 2 części: właściwego cyklu czyszczenia i cyklu płukania.
    Czyszczenie można przeprowadzić w dowolnym momencie. W tym celu należy nacisnąć przycisk
    konserwacji i ustawień, a następnie wybrać piktogram czyszczenia za pomocą przycisku nawigacji
    ■ Do przeprowadzenia programu czyszczenia potrzebne będzie naczynie o pojemności 0,6 l, które
    można umieścić pod wylotami kawy i dyszy pary. Miga piktogram .
    ■ Podnieść kratkę tacki ociekowej (28).
    Włożyć tabletkę czyszczącą KRUPS do pojemniczka (29).
    ■ Napełnić pojemnik na wodę do maksymalnego poziomu 1,7 l (2).
    ■ Opróżnić pojemnik na fusy, tackę ociekową i umyć szufladę na kawę (23-24-25).
    ■ Ustawić pojemnik o pojemności 0,6 l pod dyszami kawy i pary (30).
    ■ Nacisnąć START . Piktogram przestaje migać. Rozpoczyna się pierwszy etap (około 10 min.).
    Po zakończeniu tego etapu opróżnić tackę ociekową. Piktogram miga. Włożyć elementy na miejsce.
    ■ Nacisnąć START . Piktogram przestaje migać, rozpoczyna się etap końcowy (około 3 min.). Po
    zakończeniu tego etapu opróżnić pojemnik i tackę ociekową. Cykl zakończył się, pojawia się menu
    „Wybór kawy”.

Nie wiem, w jaki inny sposób urządzenie ma sygnalizować konieczność wrzucenia tabletki, jak nie właśnie w ten. Ponadto, jak wynika z instrukcji program czyszczący można także wywołać samemu, pomimo nie zgłaszania takiej potrzeby przez urządzenie.
  • #4 16764752
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3337
    Tak, to naturalne.. Te tabletki nie rozpuszczaja się tylko efektem ich działania jest piana która czyści komorę parzenia.
    Spokojnie.. Pomimo wyrzucenia tabletki pomyślnie przeprowadzono procedurę czyszczenia.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #5 16765071
    adakris
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź, nareszcie ktoś konkretnie odpowiedział na nurtujące mnie pytanie. Swoją drogą zastanawia mnie fakt, że wcześniej jednak tabletka rozpuszczała się w całości, a obecnie wypada prawie nie naruszona, fakt, wygląda jakby "wysuszona", ale poza niewielkimi ubytkami jest prawie cała. Mam też dodatkowe pytanie, czy jest możliwość odczytania ilości sporządzonych dotychczas kaw, czy jest jakaś instrukcja, jak odczytać ten parametr bez odwiedzania serwisu? Być może ilość sporządzonych kaw ma wpływ na przebieg procesu oczyszczania.
  • #6 16765183
    nioop

Specjalista AGD
    Całkowicie się zgadzam.. Czasem jest tak, że tabletki się rozpuszczaja do polowy, ale to już raczej kwestia samych tabletek.
    Jeżeli tabletkę wyrzuca w całości tylko trochę zdeformowana to objaw jak najbardziej naturalny i mimo tego komora parzenia została wyczyszczona.

Niestety nie ma możliwości sprawdzenia ilości kaw dla użytkownika w tym modelu. Menu jest bardzo okrojone.
    Konto firmowe:
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #7 18246835
    AdiEjcz
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Pozwolę sobie dopytać Experta, bo nie wyczerpał wątku:
    W jaki sposób wywołać dodatkowe czyszczenie oraz odkamienianie?
    Faktycznie instrukcja o tym wspomina, jednak nie opisuje procedury.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 18839215
    BC313
    Poziom 18  
    Ocena: 208
    Witam. Mam identyczny problem z nierozpuszczaniem tabletki. Tabletka jest wyrzucana w calosci lekko rozpuszczoną ponieważ tylko ę pierwszym momencie wodą przelatuje przez komorę z tabletka, później wszystko leci do tacki ściekowej już bez piany bo omija tabletkę i komorę z tlokiem w której się ona znajduje. Jakies rady pomysły?
  • REKLAMA
  • #10 19030341
    Robsonmb
    Poziom 1  
    Ocena: 9
    Witam mam podobny problem. Kiedy zaczynam cykl czyszczenia, woda nie wypływa. Działa bezpośrednio w pojemniku na dole, a na końcu wyrzucana jest cała tabletka. Co mogę zrobić?
  • #11 19030602
    nioop

Specjalista AGD
    BC313 napisał:
    Witam. Mam identyczny problem z nierozpuszczaniem tabletki. Tabletka jest wyrzucana w calosci lekko rozpuszczoną ponieważ tylko ę pierwszym momencie wodą przelatuje przez komorę z tabletka, później wszystko leci do tacki ściekowej już bez piany bo omija tabletkę i komorę z tlokiem w której się ona znajduje. Jakies rady pomysły?

Zawór dwubarowy do wymiany.
    Konto firmowe:
  • #12 19351012
    BC313
    Poziom 18  
    Ocena: 208
    Kupiłem komplet uszczelek do mojego modelu. Pierwotnie miałem wymienić uszczelki samego zaworu jednak mój ekspres oprócz niemożliwości wykonania czyszczenia zrzucał do tacki dużo wody i resztek kawy. Wymieniłem wszystkie uszczelki. Problem znikł. Komplet uszczelek 62zł. Troszkę drobnej roboty jest ale w sumie do ogarnięcia przy odrobinie wolnego czasu 😊😊😊.

Mój komplet starych uszczelek wyglądał tak. Nie wyglądały źle ale żeby nie zastanawiać się która co i do czego to poleciały wszystkie.
    Załączniki:
    • Krups EA8160 – tabletka czyszcząca trafia nietknięta do fusów 20210331_201830.jpg (1.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Krups EA8160 – tabletka czyszcząca trafia nietknięta do fusów Screenshot_20210330-220106.png (2.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 20402959
    tomadanmihai
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam ten sam problem z moim ekspresem, kiedy chcę użyć tabletki czyszczącej, tylko pierwszy strumień wody przechodzi przez rurki kawy, reszta trafia do tacki na resztki wody. Czy ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu? Przeszukałem cały internet i Google i nie znalazłem odpowiedzi aż do tego forum.
    Z góry dzięki!
  • #14 20604660
    tadeuszglasek
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam, zmagam się z takim samym problemem, czy może ktoś z Państwa już sobie z nim definitywnie poradził? Wydaje mi się że może tak się dziać ze względu na zablokowanie starej pastylki podczas aplikacji we wnętrzu ekspresu (poniżej szufladki).Mam zamiar rozkręcić ekspres i zobaczy, chyba że ktoś z Państwa już ma konkretną odpowiedź jak to naprawić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy ekspresu Krups EA 8160 zgłaszają problemy z programem czyszczącym, w którym tabletka czyszcząca nie rozpuszcza się prawidłowo, a po zakończeniu cyklu jest wyrzucana w stanie niemal nietkniętym. W odpowiedziach podkreślono, że tabletki mogą nie rozpuszczać się całkowicie, co jest naturalne, ponieważ ich działanie polega na wytwarzaniu piany do czyszczenia komory parzenia. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z zablokowania lub uszkodzenia zaworu, a także z konieczności wymiany uszczelek. Niektórzy z nich rozważają samodzielne naprawy, takie jak rozkręcenie ekspresu w celu usunięcia ewentualnych zatorów. Wskazano również, że w modelu EA 8160 nie ma możliwości sprawdzenia liczby zaparzonych kaw.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA