logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gobi2000 - brak urządzenia po aktualizacji Windows 10 na HP Elitebook 2540p

ArmenVanLasso2 21 Paź 2017 17:22 1179 5
REKLAMA
  • #1 16770138
    ArmenVanLasso2
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z instalacją sterownika do modemu 3g Gobi2000. Podczas próby instalacji sterownika wyskakuje mi "Gobi2000 device not found".
    Mam laptopa HP Elitebook 2540p, Windows 10 64bit i próbuję zainstalować sterownik z Windows 7 64bit.
    System zainstalowany kilka dni temu. Na początku miałem ten problem, później po którejś aktualizacji Windowsa sterownik dało się zainstalować. Wczoraj modem działał. Niestety po dzisiejszej aktualizacji nie jest widoczny w menadżer urządzeń ani nie da się go zainstalować. Do tego wywaliło mi sterownik dźwięku i przycisk służący do wyciszania świecił cały czas na czerwono. Do tego podczas włączania/wyłączania laptopa pykało w głośnikach. Z tym sobie już poradziłem reinstalując sterownik, ale ni jak nie mogę sobie poradzić z Gobi2000.
    Próbowałem zainstalować na nowo wszystkie sterowniki jakie mam, ale nic to nie dało :/
  • REKLAMA
  • #2 16770203
    Maxit
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Coś mi się kojarzy, że trzeba najpierw zainstalować HP Connection Manager, który włączy modem. Ale głowy nie dam :)
  • REKLAMA
  • #3 16770736
    ArmenVanLasso2
    Poziom 7  
    Hp Connection Manager nie działa pod Windows 10 :/
  • REKLAMA
  • #4 16770743
    Maxit
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Jutro wyciągnę z pawlacza takiego laptopa i z ciekawości zainstaluję Win 10. Pamiętam, że w laptopach HP WWAN jest standardowo wyłączony i trzeba go włączyć, żeby móc zainstalować sterowniki.

Dam znać.
  • REKLAMA
  • #5 16770781
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    Próbowałeś przywracania systemu do daty sprzed aktualizacji po której modem przestał być widoczny?
  • #6 16778279
    ArmenVanLasso2
    Poziom 7  
    Nie próbowałem. Zauważyłem natomiast, że dzieje się tak, gdy w laptopie nie ma baterii.
    Baterię mam raczej do wymiany, bo trzyma mi czasami kilka minut a czasami prawie godzinę.

Dodano po 8 [godziny] 49 [minuty]:

Przed chwilą próbowałem w biosie wyłączyć modem i załączyć go ponownie. Wyłączyłem WWAN, WAN oraz modem. Uruchomiłem Windowsa, wyłączyłem go, wszedłem ponownie do bios i powłączałem wszystko z powrotem. Niestety teraz Windows nie widzi nawet modemu, tego do którego wpina się kablel rj11 :/

Dodano po 14 [minuty]:

A co do HP Connection Manager:
    Gdy Klikam na "HPCMSetup" wyskakuje informacja, że "Ta aplikacja została zablokowana w celu ochrony" i jest tylko przycisk zamknij, ew. można kliknąć na "pokaż informacje o certyfikacie wydawcy" co po kliknięciu nic się nie dzieje. Wszystko jest tak samo nawet przy próbie uruchomienia w trybie zgodności z Windows 7 (innych trybów zgodności nie ma na liście).
    Natomiast jak uruchomię "hpcm" to wyskakuje "Error 1722. There is a problem with windows installer package. A program run as part of the setup did not finish as expected. Contact your support personnel or package vendor. Action EnableEventLog, location: C:\users\...\MSIF833.tmp, command: CreateHPCMSources." Ten program da się tylko uruchomić w trybie zgodności z "poprzednią wersją" - tak pisze.
REKLAMA