logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa obudowa do 150 zł (czy jest coś lepszego od RG1)?

holo0725 23 Paź 2017 15:54 1716 8
REKLAMA
  • #1 16774183
    holo0725
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Witam, temat w zasadzie opisuje pytanie. Chce kupić nową obudowę, bardzo lubię moją, ma z 10 lat ale jest w super stanie, blachy są bardzo grube, generalnie jest świetnie wykonana, niestety po wymianie wszystkiego w środku zrobiło się ciasno, karta graficzna jest na styk, niektóre kable są mocno rozciągnięte a inne powykręcane.

Nie chcę wydawać więcej niż 150 zł, przeglądając różne recenzje i filmiki, wybór wydaje się właściwie tylko jeden: SilnetiumPC Regnum RG1.

Ja jednak nie jestem do końca przekonany do polskiej firmy. Konkurencja wg opisów niestety nie wypada za dobrze, Zalmany są generalnie chwalone ale też często krytykowane są za słabe wykonanie. O pozostałych opinie są skrajne.

Na zagranicznych forach znalazłem wiele pochwał wobec tej:
    http://allegro.pl/obudowa-do-komputera-deepcool-tesseract-bf-usb3-0-i6917073573.html
    W Polsce najwyraźniej jest kompletnie nieznana bo nie ma żadnej opinii, ciężko więc o porównanie do wspomnianego Silentiuma.

Zależy mi przede wszystkim na ciszy, grafikę mam z półpasywnym chłodzeniem, nowiutki zasilacz bq!, na cpu tez bezgłośne, jedyne co mógłbym słyszeć to buczenie i pracę dysku, a to wynika ponoć ze słabych blach (obecnie tego problemu nie mam).

Jeśli ktoś może rozwiać moje wątpliwości bądź podpowiedzieć coś innego, byłbym wdzięczny. Niestety nie ma gdzie iść i samemu pooglądać co i jak, a na kupowanie i odnoszenie kolejnych do sklepu szkoda mi czasu.
  • REKLAMA
  • #2 16774201
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3905
    Witam. Może coś takiego.Link
  • REKLAMA
  • #3 16774247
    holo0725
    Poziom 6  
    Dzięki, wydaje się ok. opinie ma dobre, tylko ten przód tragedia, już na retuszowanych zdjęciach niezbyt a na prawdziwych okropna tandeta.
  • #4 16775599
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    @holo0725 A czego się spodziewałeś od firmy "TRACER", to jest typowa niskobudżetowa chińszczyzna. Żeby ludzie takiego bajzlu nie kupowali to by może przestali to produkować.

Ostatnio złożyłem kilka komputerów w obudowie [SilentiumPC Regnum RG2W Pure Black], naprawdę fajna obudowa 3 wentylatory w zestawie za taką cenę super.

W Twoim budżecie możesz pomyśleć jeszcze o obudowach takich jak:

SilentiumPC Regnum RG1W Pure Black Nowa obudowa do 150 zł (czy jest coś lepszego od RG1)?

SilentiumPC Regnum RG2W Pure Black Nowa obudowa do 150 zł (czy jest coś lepszego od RG1)?

SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black Nowa obudowa do 150 zł (czy jest coś lepszego od RG1)?

SilentiumPC Gladius M20 Pure Black Nowa obudowa do 150 zł (czy jest coś lepszego od RG1)?

iBOX Rayden 420B Gaming Nowa obudowa do 150 zł (czy jest coś lepszego od RG1)?

ZALMAN ZM-T4 MINI TOWER Nowa obudowa do 150 zł (czy jest coś lepszego od RG1)?

Spire X2 Spitzer 20 Nowa obudowa do 150 zł (czy jest coś lepszego od RG1)?

BitFenix Nova Nowa obudowa do 150 zł (czy jest coś lepszego od RG1)?

Rampage Glory G01 Nowa obudowa do 150 zł (czy jest coś lepszego od RG1)?

AeroCool AERO-300 FAW BLACK Nowa obudowa do 150 zł (czy jest coś lepszego od RG1)?

GENESIS TITAN 660 Nowa obudowa do 150 zł (czy jest coś lepszego od RG1)?
  • REKLAMA
  • #5 16806600
    holo0725
    Poziom 6  
    Przyszła wczoraj RG2W, dziś odsyłam, wentylatory 3 ok ale co z tego jak głośne, najgorsze to jednak jak cienkie są blachy, cała wibruje od dysku i "buczy", nie moge przy tym komfortowo siedzieć.

Jestem skłonny dopłacić trochę więcej do 200 zł za coś lepszego, doszło jednak jeszcze jedno wymaganie, mianowicie nie może być wyższa niż około 47 cm, inaczej musiałbym przerabiać biurko.

Myślałem o poszukaniu na promocji np takiej, ale czy jakościowo będzie lepsza:
    https://www.morele.net/obudowa-corsair-carbide-series-spec-02-cc-9011051-ww-640218/
  • REKLAMA
  • #7 16813107
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Jeśli nie odpowiadał ci rg2w to i rg4 nie będzie dla ciebie. Wentylatory też są głośne na wysokich obrotach plus słychać pracę HDD. Plus odpada za samą wysokość bo ma prawie 50 cm.
    Może fractal design focus g by ci odpowiadał. Nie jest to wysoka obudowa i wydaje się porządna.
  • #8 16813244
    holo0725
    Poziom 6  
    Ładny ten fractal i faktycznie wydaje sie nieźle zrobiona. Ale zmienił mi sie koncept :) Tzn zamiast dopłacać do obudowy stwierdziłem że lepiej dołożyć do dysku i kupiłem ssd 256gb, więc sprawa wibracji odpadła (hdd zostanie tylko jako magazyn). Nie wiem czemu od razu o tym nie pomyślałem...

Teraz to kwestia dobrej wentylacji za niewielką cenę, obudowa stoi u mnie we wnęce w biurku przy podłodze więc wygląd to sprawa drugorzędna a boczne okno nie będzie praktycznie widoczne (atut przy ew sprzedaży i tyle). No i wentylatory, albo ciche albo brak i dokupię jakieś dobre.
  • #9 16813693
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    holo0725 napisał:
    Ładny ten fractal i faktycznie wydaje sie nieźle zrobiona. Ale zmienił mi sie koncept :) Tzn zamiast dopłacać do obudowy stwierdziłem że lepiej dołożyć do dysku i kupiłem ssd 256gb, więc sprawa wibracji odpadła (hdd zostanie tylko jako magazyn). Nie wiem czemu od razu o tym nie pomyślałem...

Teraz to kwestia dobrej wentylacji za niewielką cenę, obudowa stoi u mnie we wnęce w biurku przy podłodze więc wygląd to sprawa drugorzędna a boczne okno nie będzie praktycznie widoczne (atut przy ew sprzedaży i tyle). No i wentylatory, albo ciche albo brak i dokupię jakieś dobre.

Większość tanich obudów ma kiepskie wentylatory. Albo są one ciche na niskich obrotach ale niewydajne albo wydajne ale głośne gdy pracują na wysokich obrotach. W przypadku silentiumpc na obudowie są przeważnie przełączniki od obrotów wentylatorów. Ja u siebie w rg4 jak przeglądam internet to mam ustawione na niskie obroty i wentylatory są niesłyszalne ale nadal nie mają problemu by w obudowie było chłodno i karta graficzna nie musiała włączać wentylatorów. Jak gram to włączam wysokie obroty by wentylatory dały radę z ciepłem wytwarzanym przez kartę graficzną. Obecnie u mnie są 3 seryjne wentylatory 120 mm plus miałem stare 92 mm wentylatory więc wykorzystałem je na górze obudowy.
    Najlepszą opcją dla ciebie byłoby kupno taniej obudowy bez wentylatorów albo z 1 i dokupienie cichych wentylatorów np. be quiet.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowej obudowy komputerowej do 150 zł, preferując model SilentiumPC Regnum RG1, ale ma wątpliwości co do jakości polskich produktów. W dyskusji pojawiają się różne propozycje, w tym modele SilentiumPC Regnum RG2W, RG4, oraz iBOX Rayden 420B. Użytkownik zwraca uwagę na problemy z głośnością wentylatorów i jakością wykonania obudów. Po zakupie RG2W, użytkownik skarży się na wibracje i hałas, co skłania go do rozważenia droższych opcji, takich jak Corsair Carbide Series Spec-02. W końcu decyduje się na zakup SSD, co zmienia jego priorytety dotyczące wentylacji obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA