logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię]Układ chłodzenia do karty graficznej MSI N650-1GD5 - wentylator

fotovera2007 24 Paź 2017 20:41 1353 4
REKLAMA
  • #1 16777089
    fotovera2007
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam potrzebuję sam wentylator lub cały układ chłodzenia do karty graficznej MSI N650-1GD5/0CV1. Urwane są łopatki wiatraka, może ktoś ma na zbyciu taki wiatrak lub wie od jakiej innej karty można by było dopasować chłodzenie aby wszystko śmigało.

[Kupię]Układ chłodzenia do karty graficznej MSI N650-1GD5 - wentylator
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 16777801
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Ja na twoim mjejscu zdjąłbym cały plastik razem z wentylatorem, kupił normalny wentylator komputerowy - nie wiem 80,100 lub 120mm < dostaniesz takowy za ok 20 zł > i normalnie go zamontował zamiast tego bezpośrednio na radiatorze - nie raz praktykowane i sprawdzone rozwiązanie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16784519
    fotovera2007
    Poziom 9  
    Oki tak też pewnie zrobię, tylko teraz kwestia podpięcie zasilania, stary wiatrak był podpięty pod kartę graficzną 2 przewodami (czerwony i czarny) i karta regulowała sobie zapewne obroty wiatraka a jak zrobić teraz z nowym wiatrakiem, gdzie podpiąć zasilanie czy jak w oryginale do karty graficznej czy może pod płytę główną lub bezpośrednio pod molexa. Nie wiem jakie max. obciążenie można podłączyć pod złącze karty graficznej jak podepnę wiatrak o za dużym obciążeniu to aby czegoś nie spaliło w karcie. Jak to prawidłowo rozwiązać.
  • REKLAMA
  • #4 16784855
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Podepnij pod wyjście zasilania na karcie. Kompletnie nic się nie stanie jeśli podepniesz normalne wentylatory do komputera. Karta sama steruje obrotami wentylatora wiec lepiej żeby było podpięte pod oryginalne wyjście. Możesz oczywiście podpiąć pod inne. Wyjścia na PG lub bezpośrednio do zasilacza, ale stracisz sterowanie obrotami i wentylator będzie chodził na max swoich obrotów - totalnie nie potrzebne, lub będzie sterowany przez któreś wyjście na PG np od chipsetu i wtedy będzie sterowany w zależności od temperatury chipseta.

Dodano po 2 [minuty]:

P.s.
    Oczywiście po zamontowaniu przetestuj i monitoruj temperatury karty. Przy takiej pracy jak już bawisz się to wymieniłbym pastę termoprzewodzącą ale to kwestia drugorzędna.
  • #5 16784908
    fotovera2007
    Poziom 9  
    Talibanczyk znalazłem gdzieś wiatrak od starego zasilacza o odpowiednich wymiarach, ma też 2 przewody (czerwony i czarny), obciąłem oryginalną wtyczkę od wiatraka i polutowałem odpowiednio kolorami ze sprawnym wiatrakiem i jak na razie wszystko śmiga, wielkie dzięki za pomoc.
REKLAMA