logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać i wpisać kod do Blaupunkt Gamma2 (M327) z safe 6?

majsterek 07 Sie 2005 17:14 1862 8
REKLAMA
  • #1 1714338
    majsterek
    Poziom 25  
    Ocena: 70
    Witam. Walcze z tym radiem od dluzszego czasu. Wlascicel odlaczyl akumulator a nie ma kodu bo samochod sprowadzony i jest safe na wyswietlaczu.Próbowalem podpiac sie pod sciezki pod lakierem hybrydy (033) ale nie umiem jej zczytac. Przy okazji chyba cos uszkodzilem bo radio teraz tylko swieci ale nic nie wyswietla. Moge kupic takie samo radio aby podmienic hybryde ale tam jest safe 6. Czy takie radio mozna jeszcze zczytac i wpisac poprawny kod? dzieki za jakies info
  • REKLAMA
  • #2 1714488
    penio
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    pospieszyles sie z tym czytaniem jest inny sposob ale na to chyba juz zapozno
  • REKLAMA
  • #3 1714515
    majsterek
    Poziom 25  
    penio napisał:
    pospieszyles się z tym czytaniem jest inny sposob ale na to chyba juz zapozno

Sposób na podlczenie 5V pod hybryde? Podobno po odlaczeniu zasilania do radia znowu jest safe i trzeba resetowac (zrobic reset na hybrydzie). Chyba ze jest inna metoda...
  • REKLAMA
  • #4 1714628
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Przedrapałeś ścieżkę na wylot. To daje się jeszcze uratować.Pędzelek do malowania aplikacji na paznokciach ( b.cieniutki) i Silberleitlack + spokojna ręka przy zapartym tchu.
    Potem zrobisz 5V-ami. To nieprawda,że po odłączeniu zasilania trzeba ponownie coś robić.
  • #5 1715469
    MelJey
    Spec od car audio
    Ale prawda, że po takiej akcji ze zworą do 5V radio często ma przestawioną syntezę, traci czułość itp. Poza tym jeśli jest 6 SAFe to już żadna zwora nie da rady. Najskuteczniej jest odczytać pamięć w hybrydzie i zmienić co trzeba. Ale to już wyższa szkoła jazdy. Co do pustego wyświetlacza to zgadzam się z przedmówcą - przerwana któraś ze ścieżek na hybrydzie, albo zawartość pamięci się poprzestawiała.
  • REKLAMA
  • #6 1715939
    penio
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    mam taka hybryde ale tez przedrapana ja zrobisz akcje z 5V to potem mozesz wywolac kod i wpisac wlasny wiec to nie prawda ze za kazdym razem trzeba

pozdrawiam
  • #7 1718057
    majsterek
    Poziom 25  
    penio napisał:
    mam taka hybryde ale tez przedrapana ja zrobisz akcje z 5V to potem mozesz wywolac kod i wpisac wlasny wiec to nie prawda ze za kazdym razem trzeba

pozdrawiam

A to tego nie wiedzialem. Po sieci krazy kilka schematow podlaczenia 5V. nie wiem ktory jest dobry a nie chce znowu cos zepsuc. Mozna prosic o sprawdzony schemat? A potem jak podlacze to poprosi mnie o nowy kod , ktory wpisze i moge odpiac te 5V?
  • #8 1748677
    majsterek
    Poziom 25  
    Czy ktos ma bina do tego radyjka? Chyba wysypalem pamiec. Przypomne ze jest to hybryda ceramiczna 033. Prosze o cos sprawdzonego. z gory dzieki.
  • #9 1749633
    majsterek
    Poziom 25  
    Juz mam. Uruchomilem radio. Zaprogramowalem eprom i dziala ze hej. Dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Blaupunkt Gamma2 (M327) z zabezpieczeniem SAFE 6, które po odłączeniu akumulatora wyświetla kod zabezpieczający, którego właściciel nie posiada. Próba odczytu i naprawy uszkodzonej ścieżki na hybrydzie ceramicznej 033 spowodowała brak wyświetlania, choć radio świeci. Dyskusja wskazuje, że uszkodzoną ścieżkę można naprawić za pomocą cienkiego pędzelka i specjalnego lakieru przewodzącego (Silberleitlack). Podłączenie 5V do hybrydy może umożliwić reset lub wpisanie nowego kodu, jednak w przypadku SAFE 6 standardowe zwory 5V często nie działają i konieczne jest odczytanie oraz programowanie pamięci hybrydy (EPROM), co wymaga zaawansowanej wiedzy. Po naprawie i zaprogramowaniu EPROM radio może zostać uruchomione i poprawnie zaprogramowane. Wątpliwości dotyczą schematów podłączenia 5V oraz ryzyka dalszych uszkodzeń. Ostatecznie potwierdzono skuteczność programowania EPROM jako metody przywrócenia funkcjonalności radia.
REKLAMA