logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję skali do generatora-wobulatora K937 Meratronik, oryginał lub skan

^ToM^ 26 Paź 2017 21:03 1965 5
REKLAMA
  • #1 16781538
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2940
    Szukam skali do ww. urządzenia. Moja stała się już prawie nieczytelna i wypadałoby dorobić nową. Może komuś się udało zeskanować albo przerysować z oryginału i mógłby się podzielić "dobrą nowiną"?
    Dziękuję i pozdrawiam!
    Tomek
  • REKLAMA
  • #2 16782890
    urth
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,
    Miałem co prawda skalę zeskanowaną, ale po wydrukowaniu powstały tak duże błędy które nie można było zniwelować strojeniem. Początek i koniec można było ustawić, ale środek skali "rozjeżdżał się", Wobec tego wykonałem swoją skalę w Briscadzie w dwg.
    Jeżeli Cię zainteresuję to mogę udostępnić.
    Mam wrażenie jednak, że skale były robione indywidualnie i każda wygląda trochę inaczej.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16782910
    ^ToM^
    Poziom 42  
    urth napisał:

Jeżeli Cię zainteresuję to mogę udostępnić.
    Mam wrażenie jednak, że skale były robione indywidualnie i każda wygląda trochę inaczej.
    Pozdrawiam

Dzięki za odzew. W takim razie proszę podesłania. Może być na prv.
    Nie wiem jak to było z tymi skałami, ale wykreślanie tego dla każdej sztuki przyrządu indywidualnie byłoby niezwykle pracochłonne dla producenta.
    Niemniej jednak jest to ciekawe spostrzeżenie.

Dziękuję i pozdrawiam!
    Tom
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16782941
    urth
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    W załączeniu załączam 3 skale wykonane metodą naniesienia na kalkę techniczną charakterystycznych częstotliwości i przeniesienia na dwg.
    Potem wydruk na papierze i naklejenie na wałek. Jeżeli się przyda to proszę korzystać :-).
    Załączniki:
    • Generator Wobulator K937 skala.zip (694.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 16783166
    ^ToM^
    Poziom 42  
    urth napisał:
    W załączeniu załączam 3 skale wykonane metodą naniesienia na kalkę techniczną charakterystycznych częstotliwości i przeniesienia na dwg.
    Potem wydruk na papierze i naklejenie na wałek. Jeżeli się przyda to proszę korzystać :-).

Dzięki za pomoc!
  • #6 16784615
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Próbowałem ten generator skalibrować po naprawie. Rdzeniami i trymerami bo śrubki od rdzeni niby zalane lakierem ale ... i poprzestawiały się lekko.
    W efekcie nie na wszystkich zakresach jest ładnie. Niektóre nie mają " liniowości " W sytuacji jak nie ma już skali to warto zdemontować szybkę i sobie pod częstościomierz chyba wyrysować własną. Robota monotonna ale tak pierwowzór skali musiał powstać. Skala nie idealna ale da się używać. Pływa też nie miłosiernie.
    A śrubki zabezpieczyłem zwykłą " emalia ".

A przyznam się że przyłożyłem się do próby skalibrowania częstotliwości. A na koniec po wszystkim jak już skończyłem skręciłem popsuł się. Wybebeszyło kondensator filtr sieciowy zasilacza. Więc go usunąłem i zrobiłem bez.
REKLAMA