logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch KGV26300 - Działa, nie działa parę godzin i znowu działa...

kixf1 30 Paź 2017 10:20 1125 7
REKLAMA
  • #1 16788948
    kixf1
    Poziom 8  
    Ocena: 15
    Witam Wszystkich.

Mam taki problem ze starą lodówką Bosch: lodówka działa normalnie po czym wyłącza się na parę godzin, a następnie włącza się i znowu działa normalnie (zdarzyło się to 2 razy w przeciągu 3 miesięcy), co może być przyczyną, czy da się to naprawić i czy to się opłaca?

Dziękuję Wszystkim za rady i pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16789751
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    Moduł sterujący do naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 16791094
    kixf1
    Poziom 8  
    nares napisał:
    Moduł sterujący do naprawy.
    Ten moduł jest nad drzwiami lodówki? Czy to jest ten panel gdzie ustawia sie temperaturę i włącza lodówkę przyciskiem? :
  • #4 16802502
    kixf1
    Poziom 8  
    A może do wymiany jest jakiś czujnik temperatury?
  • REKLAMA
  • #5 16802837
    nares
    Specjalista AGD
    kixf1 napisał:
    A może do wymiany jest jakiś czujnik temperatury?
    Trzeba zacząć od sprawdzenia zasilacza sterownika - to prosta konstrukcja. Przy okazji demontażu, można zmierzyć czujniki temperatury, najlepiej w temp. 20-25°C.
  • REKLAMA
  • #6 16802862
    kixf1
    Poziom 8  
    nares napisał:
    Trzeba zacząć od sprawdzenia zasilacza sterownika - to prosta konstrukcja.
    Gdzie jest ten zasilacz sterownika, a gdzie są czujniki temperatury? Czy (w obudowie lodówki)? Bardzo proszę o pomoc, wskazówki.
  • #7 16802882
    nares
    Specjalista AGD
    Sterownik jest pod górną listwą, a zasilacz jest na płycie sterownika. Złącze krawędziowe czujników, znajduje się po prawej stronie sterownika. Jeśli nie znasz podstaw elektroniki i nie masz odpowiednich narzędzi - lepiej zostaw to fachowcowi.
  • #8 16806377
    kixf1
    Poziom 8  
    nares napisał:
    Sterownik jest pod górną listwą, a zasilacz jest na płycie sterownika. Złącze krawędziowe czujników, znajduje się po prawej stronie sterownika. Jeśli nie znasz podstaw elektroniki i nie masz odpowiednich narzędzi - lepiej zostaw to fachowcowi.

Czy sterownik to to samo co moduł sterujący ?
    Rozebrałem tą listwę która jest nad drzwiami lodówki w której znajduje się pokrętło regulacji temperatury , przycisk super mrożenia i przycisk włączania lodówki , w listwie tej jest płytka , czy to sterownik = moduł sterujący ? . Dokładnie obejrzałem tą płytkę i nie widziałem aby coś było na niej spalone ( nic nie jest przypalone , nie jest ciemnego koloru )
    Mam pytanie : czy bez widocznych śladów jak wyżej płytka ta ( sterownik , moduł sterujący ) może być uszkodzona ? , czy ta płytka to sterownik = moduł sterujący , czy po wymianie tej płytki lodówka będzie prawidłowo działać

Proszę o rady , pomoc
    DZIĘKUJĘ

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Bosch KGV26300, która działa przez kilka godzin, a następnie się wyłącza, po czym ponownie włącza się. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie modułu sterującego lub czujnika temperatury. Użytkownicy doradzają sprawdzenie zasilacza sterownika oraz czujników temperatury, które znajdują się w obudowie lodówki. Pojawia się pytanie o lokalizację i identyfikację komponentów, a także o możliwość naprawy bez widocznych uszkodzeń na płytce sterującej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA