logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór ultrabooka do 4500 zł do pracy biurowej, Corela i gier - Lenovo YOGA?

Piedr 30 Paź 2017 19:23 675 8
REKLAMA
  • #1 16790004
    Piedr
    Poziom 9  
    Ocena: 25
    Witam serdecznie,

potrzebuję pomocy w wyborze Ultrabooka/hybrydy do 4500zł ale jeśli uda się mniej wydać mniej na sprzęt to super :). Głownie do pracy biurowej, bez problemu radzącego sobie ze złożonymi plikami Exela z kilkutysięcznymi wierszami/ komórkami z duża ilość formuł. Do płynnej pracy w Corelu, podstawowej obróbki wideo i zdjęć, pracy z kilkoma programami na raz. Do pracy z kilkunastoma zakładkami w przeglądarce. Czasem aby móc w coś z"płynnie" zagrać na wyższych ustawieniach np: WarThunder ;).

Zaciekawiły mnie modele Lenovo YOGA ze względu na możliwość obrotu do 360 st. Dla trybu mojej pracy rozwiązanie idealne + ekran dotykowy. Niestety z tego co się zorientowałem to nie posiadają one modemu (SIM 4G)? Nie jest to niezbędne ale było by przydatne. :)
    Nie wiem do końca jaki model YOGA wybrać bo nie wiem jak sprawdzają się karty graficzne i procesory w Ultrabookach ? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
    Co sądzicie o LENOVO YOGA 520 lub 720?

Poniżej zamieszczam specyfikacje komputera stacjonarnego na którym pracuje i jest OK.
    Jaki według Was Ultrabook pracował by min tak jak mój obecny stacjonarny? Proszę o propozycje.

Głownie zależny mi na:

-nie więcej niż 14 cali (min full hd)
    -wytrzymały ( raczej taki, który po gwarancji się nie rozpadnie :-) )
    -praca na baterii ok 6-8h
    - 8GB RAM
    -wydajny (nie wiem jaki procesor wystarczy i grafika?)
    -obrót 360st + ekran dotykowy
    -dysk SSD min 256 GB
    -złącze HDMI
    -Modem pod SIM i RJ45 - opcjonalnie

Obecnie pracuje na stacjonarnym:

Intel Core i5-4460 3,2 GHz
    8 GB RAM DDR3 800Mhz
    NVIDIA GTX 750 Ti DDR5 2GB
    Dysk SSD

Z góry dziękuję za pomoc.

Rafał
  • REKLAMA
  • #2 16790053
    djasek
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Z tym szitem lenovo, to Yogę będziesz uprawiać... W kolejce do serwisu...
  • REKLAMA
  • #3 16790102
    Piedr
    Poziom 9  
    djasek napisał:
    Z tym szitem lenovo, to Yogę będziesz uprawiać... W kolejce do serwisu...

Dzięki za merytoryczną odpowiedź. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 16790123
    djasek
    Poziom 24  
    Merytoryczna czy nie, widzę na facbookowym profilu lenovo, jak ich dotychczasowi fani (i klienci) po nich jadą, że ich produkty oraz serwis ich to kpina...
    Wiem, że to nie windows, ale nie myślałeś (tak wiem dostanę obsuwę, od wyznawców jedynie słusznego systemu) o Mac'u ?
    Tak, tak będzie biadolenie, że za tą cene to kupisz windowsa z lepszymi parametrami, Maca to używkę (w idealnym stanie) ect... Ale Apple ma jedną zaletę - czyli bezproblemowe środowisko. PS: o modemie też zapomnij. Zresztą po co Ci, skoro każdy telefon robi hotspot?
  • REKLAMA
  • #5 16790151
    Piedr
    Poziom 9  
    Ale ja się nie upieram na LENOVO odpowiada mi rozwiązanie 360st i tyle. Napisałem co sądzicie o LENOVO i prosiłem o inne propozycje i tyle? Modem przydałby się ale to nie wymóg, hotspot ok, ale jak rozmawiasz ok 4-6 godz dziennie to taki hotspot wysysa baterie. Ja biegałem z laptopami SAMSUNGA, HP i Toshiby do serwisu na gwarancji,ale nie twierdze że to ostatnie dziadostwo bo może mają modele które są OK.

A jakie polecasz? Apple jest ok,ale w tym przypadku odpada z wielu powodów, ale nie będę się tu rozpisywał, bo to nic nie wniesie do tematu.
  • #6 16790177
    djasek
    Poziom 24  
    Przyznam Ci szczerzem, że PC'towe laptopy widzę tylko u klientów, którzy mają ich już dość i przesiadają się na Makówki (a jakiekolwiek oglądanie WinDosa zakończyłem na 7) ;).
    Z tego co mi wiewiórki donoszą, od strony serwisowej, i jakościowej (w klasie biznes) Dell dość trzyma poziom. Modelów - wybacz nie zasugeruję bo nie znam żadnych.
  • #7 16790626
    Piedr
    Poziom 9  
    Faktycznie DELL ma ciekawe propozycje, a Inspiron również ma obrót o 360st. Może ktoś zaproponuje jakieś konkretne modele albo serie? Będę wdzięczny, bo wybór jest za duży :).
  • #8 17237230
    Piedr
    Poziom 9  
    Ostatecznie kupiony Lenovo YOGA 520.

Komputer dobrze wykonany, dotyk działa prawidłowo i dość precyzyjnie. Funkcja tabletu przy 14 calach w moim przypadku jednak rzadko wykorzystywana. Funkcja obrotu 360 przydaje się do pracy w pozycji leżącej lub w podróży; do przeglądania internetu, czytania, oglądania filmów. Funkcja dotyku i obrotu przydatna przy spotkaniach biznesowych. Laptop w trybie tabletu dość ciężki, wygodniejszy tablet ;).

Mój wniosek: Obrót 360 to fajne rozwiązanie. Natomiast dotyk w trybie laptopa średnio przydatny i rzadko wykorzystywany (w moim przypadku). Ciężko wypracować nawyk korzystania z funkcji dotyku w trybie laptopu. W ogóle się go nie wykorzystuje, myszka lepiej się sprawdza ;).
  • #9 17237235
    Piedr
    Poziom 9  
    Ostatecznie kupiony Lenovo YOGA 520.

Komputer dobrze wykonany, dotyk działa prawidłowo i dość precyzyjnie. Funkcja tabletu przy 14 calach w moim przypadku jednak rzadko wykorzystywana. Funkcja obrotu 360 przydaje się do pracy w pozycji leżącej lub w podróży; do przeglądania internetu, czytania, oglądania filmów. Funkcja dotyku i obrotu przydatna przy spotkaniach biznesowych. Laptop w trybie tabletu dość ciężki, wygodniejszy tablet ;).

Mój wniosek: Obrót 360 to fajne rozwiązanie. Natomiast dotyk w trybie laptopa średnio przydatny i rzadko wykorzystywany (w moim przypadku). Ciężko wypracować nawyk korzystania z funkcji dotyku w trybie laptopu. W ogóle się go nie wykorzystuje, myszka lepiej się sprawdza ;).

Dodano po 1 [minuty]:

Zamykam temat. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje ultrabooka lub hybrydy do 4500 zł, który poradzi sobie z pracą biurową, obróbką w Corelu, podstawową edycją wideo i gier, w tym WarThunder. Zainteresowanie wzbudziły modele Lenovo YOGA ze względu na możliwość obrotu 360 stopni i ekran dotykowy, jednak brak modemu 4G budzi wątpliwości. W dyskusji pojawiają się negatywne opinie na temat jakości produktów Lenovo oraz sugestie rozważenia alternatyw, takich jak Dell, który ma dobrą reputację w klasie biznes. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na Lenovo YOGA 520, chwaląc jego wykonanie i funkcjonalność, choć zauważył, że tryb tabletu jest rzadko wykorzystywany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA