logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór TV 49-55 4K do sportu, filmów, bajek i konsoli, pomieszczenie 18m²

Yac3k_SL 02 Lis 2017 14:12 1629 20
REKLAMA
  • #1 16796021
    Yac3k_SL
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 18m
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-4
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? raczej na wprost, ale czasem też lekko z boku
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
    6. Jak słońce świeci w pokoju? okno na prawo od TV jakieś 0,5m (kier. północ)
    7. Jaki masz obecnie telewizor? Plazma LG 42" ~~7-10 lat
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? 4K, HDR, DLNA, min 60 Hz (mogę zrezygnować z DLNA ale z płaczem ;-)
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Vectra, Internet
    10 .Jakie urządzenia? laptop
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3
    12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Bajki / Mecze :-)
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? j.w.
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Youtube
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Sporadycznie
    16. Preferencje co do marki? Raczej odpada TCL/Thomson i inne "chińczyki"
    17. Preferencje co do wielkości? nie mniej niż 49-55
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? ZA DUŻY WYBÓR
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Zdecydowanie wieczór
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Im mniej tym lepiej :) 2-2,5-3? 3 to max.
    21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Rzadko
    22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? obecnie nie posiadam, ale w planach używanie Youtube

Witam,
    zacząłem się rozglądać za nowym TV no i niestety im więcej czytam i szukam to jestem głupszy...
    Tak jak w odpowiedziach powyżej:
    Interesuje mnie TV 4K do oglądania bajek, meczy i filmów wieczorem. 4k dlatego, że pewnie znów długo nie zmienię tv więc wolę być jednak krok do przodu niż do tyłu w tym temacie.
    Chciałbym żeby TV miał DLINK - robię dużo zdjęć telefonem więc wydaje się to ciekawą opcją, żeby sobie to oglądać na TV. Ale nie jest to warunek konieczny.
    Ważniejsza dobra matryca.
    Koniecznie musi być teć szary/srebrny/grafitowy - generalnie nie może być czarny :)
    Myślałem o:
    https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-pl...tml?from=ceneo&p=2549.00&cr=0&t=20171102-1024
    lub
    https://www.mediaexpert.pl/telewizory/telewiz..._A&gclsrc=ds&dclid=COTd16z7n9cCFV3Jsgod67sDjg

Nie specjalnie wiem czym tak na prawdę się różnią. Za Philipsem przemawia Ambilight.. bo jest fajny... ale czy warto?
    Oczywiście może być inna marka.
    POMÓŻCIE BO CAŁKIEM ZGŁUPIEJE!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16796121
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Philips 6561 nie polecam. Nieudany model.

Ja bym postawil na Panasonica 50EX700. Dobry kontrast, 60Hz, w miarę dobra czerń.
    Smart juz niezbyt nowy ale podstawowe funkcje są i działają.
  • #3 16796327
    Yac3k_SL
    Poziom 7  
    Ludwik XVI napisał:
    Philips 6561 nie polecam. Nieudany model.

Ja bym postawil na Panasonica 50EX700. Dobry kontrast, 60Hz, w miarę dobra czerń.
    Smart juz niezbyt nowy ale podstawowe funkcje są i działają.

Dzięki za odpowiedź. Możesz powiedzieć coś więcej o tym dlaczego philips taki nieudany?
    I w drugą stronę - co przemawia za panasonic'iem? Rozumiem że 60 Hz będzie dobre np. do oglądania sportu?
  • Pomocny post
    #4 16796445
    Ludwik XVI
    6561 poszukaj na forum. Wiele razy o nim pisalem.

60Hz matryca nigdy nie bedzie dobra do sportu. Nie da sie uplynnic na niej sygnalu 50klatkowego nagrywanego kamera telewizyjną.

Najtansze dobre tv 120Hz to obecnie ok 4,5 tys pln. Np. Samsung 55MU7002 lub Panasonic 50EX780 - te sa dobre do sportu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16796460
    zyqzaq
    Poziom 10  
    Jeżeli chodzi o oglądanie sportu na 60Hz, to niedawno kupiłem Samsunga MU6172, też 60 Hz, sportu jakoś dużo nie oglądam, ale akurat wczoraj był mecz ligi mistrzów, włączyłem i szczerze to byłem zdziwiony, że tak dobrze to wygląda. Pewnie jakiś koneser coś by znalazł, ale jak dla mnie to obraz elegancki, wszystko ostre, żadnych przycięć, piłka tylko 1 widoczna :D

Takie jest moje zdanie, zdanie zwykłego "oglądacza" ;)
  • #6 16796923
    Yac3k_SL
    Poziom 7  
    zyqzaq napisał:
    Jeżeli chodzi o oglądanie sportu na 60Hz, to niedawno kupiłem Samsunga MU6172, też 60 Hz, sportu jakoś dużo nie oglądam, ale akurat wczoraj był mecz ligi mistrzów, włączyłem i szczerze to byłem zdziwiony, że tak dobrze to wygląda. Pewnie jakiś koneser coś by znalazł, ale jak dla mnie to obraz elegancki, wszystko ostre, żadnych przycięć, piłka tylko 1 widoczna :D

Takie jest moje zdanie, zdanie zwykłego "oglądacza" ;)

Ja też zdecydowanie jestem zwykłym oglądaczem...
    Co powiecie o np. https://www.ceneo.pl/50967957#mh=O7a95Wan7900...1B6nCvd33kyRRBimfKc5PUPEyBEWXeyMGKUIZKWtvyVw2
    ??
  • #7 16797457
    zyqzaq
    Poziom 10  
    Yac3k_SL napisał:

Smart ten co w moim, więc mogę polecić w 100%. Tizen 3.0, bardzo szybki i intuicyjny, co do reszty elementów tego tv to na forum są ludzie bardziej obeznani to pewnie się wypowiedzą :) Niżej daję linka do specyfikacji, możesz popatrzeć.

https://www.displayspecifications.com/en/model/be1eb41
  • #8 16797793
    Yac3k_SL
    Poziom 7  
    Dzięki.
    Ostatnio mogłem kupić ten TV
    https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-pl...lewizory-led-lcd-plazmowe||Telewizory|product
    za 2000 zł... i tak się teraz zastanawiam czy dobrze zrobiłem że go nie kupiłem.... ale wydawało mi się że ten Thomson to jakaś chińszczyzna..... co myślicie o tym TV?

Dodatkowo patrząc na stronę https://www.displayspecifications.com/en/comparison/da0531fa7
    wychodzi na to że Philipsy mają jednak DLNA... czy to prawda? Czy ta strona jest wiarygodna? I czy faktycznie PUS6561 ma 120 Hz???
  • REKLAMA
  • #9 16797856
    Ludwik XVI
    Yac3k_SL napisał:
    I czy faktycznie PUS6561 ma 120 Hz???

Tak, ma.
    Tyle, że ten TV robi takie cyrki z obrazem, że główa mała.
    Generalnie ma problem z poruszającymi sie obiektami - szczególnie jest to widoczne jak sie ogląda piłke nożna czy siatkówkę...
    No i kontrast jest słabiutki 1000:1 :(
  • #10 16797885
    Yac3k_SL
    Poziom 7  
    To co? Lepiej samsung MU6402? Czy co innego?
  • #11 16797910
    Ludwik XVI
    Musisz iść do sklepu, włączyć mecz i zdecydować. Masa ludzi akceptuje matryce 60Hz, jednak są tacy dla których obraz rwie, smuży etc
    Bajki na każdym będą wyglądać fajnie.
  • #12 16797957
    Yac3k_SL
    Poziom 7  
    Ludwik XVI napisał:
    Musisz iść do sklepu, włączyć mecz i zdecydować. Masa ludzi akceptuje matryce 60Hz, jednak są tacy dla których obraz rwie, smuży etc
    Bajki na każdym będą wyglądać fajnie.

Byłem już raz w sklepie i niestety nie mam więcej czasu żeby testować każdy model z meczem.. poza tym w każdym markecie będą po 1-2 interesujące mnie modele i trzeba by jeszcze jeździć po kilku marketach.. nie mam na to czasu niestety..
    Chciałbym zawęzić poszukiwania do 2-3 modeli i ewentualnie poczekać na promocję i wybrać najkorzystniejszą opcję... tylko że na razie nie mam żadnego modelu, który mógłbym zobaczyć bo każdy ma jakieś "ale".....
    Więc prośba do Ciebie i innych w temacie biegłych osób o podpowiedź na jakich konkretnie modelach się skupić żeby nie kupić badziewia, ale też nie zapłacić nie wiadomo ile.... wolę te pieniądze wydać zdecydowanie na inne cele niż TV....

No i co z tym Thomsonem? Thomson 49UC6406
  • Pomocny post
    #13 16798090
    Ludwik XVI
    Yac3k_SL napisał:

To chińczyk. Klon TCL P60, składany w Polsce.
    Brak upłynniaczy, matryca VA (dobry kontrast), 60Hz. Niszowy model. Trudno o nim cokolwiek powiedzieć, bo Thomson raczej nie udostepnia modeli na testy.

Ja bym na Twoim miejscu skupił sie na Panasonic 50EX700 - to dobry, wszechstronny model.
  • #14 16798127
    Yac3k_SL
    Poziom 7  
    Ludwik XVI napisał:
    Yac3k_SL napisał:

To chińczyk. Klon TCL P60, składany w Polsce.
    Brak upłynniaczy, matryca VA (dobry kontrast), 60Hz. Niszowy model. Trudno o nim cokolwiek powiedzieć, bo Thomson raczej nie udostepnia modeli na testy.

Ja bym na Twoim miejscu skupił sie na Panasonic 50EX700 - to dobry, wszechstronny model.

Dzięki.. będę miał na niego oko :) trochę jest drogi, ale może wstrzymam się do poświątecznych wyprzedaży? Jak myślisz?
  • REKLAMA
  • #15 16798136
    Ludwik XVI
    Ceny spadaja cały czas - to naturalna kolej rzeczy w elektronice.
    Jednak Panasonic ma małą podaż na rynku i wiele osób nie kupiło w tym roku DS630 czy DX750, bo czekali na obnizki ale w miedzyczasie te modele zostały wykupione ze sklepów.
    Takich problemów nie ma z LG, Samsungiem czy nawet Sony, bo oni maja wiekszą podaż sprzętu w sklepach.
  • #16 16798139
    Yac3k_SL
    Poziom 7  
    Ludwik XVI napisał:
    Ceny spadaja cały czas - to naturalna kolej rzeczy w elektronice.
    Jednak Panasonic ma małą podaż na rynku i wiele osób nie kupiło w tym roku DS630 czy DX750, bo czekali na obnizki ale w miedzyczasie te modele zostały wykupione ze sklepów.
    Takich problemów nie ma z LG, Samsungiem czy nawet Sony, bo oni maja wiekszą podaż sprzętu w sklepach.

Rozumiem... w takim razie będę go obserwował.. ale muszę w razie czego mieć jakąś alternatywę... myślisz żę MU6400 będzie dobrą alternatywą?
    Albo Sony KD-49XE7077?
  • #18 16854672
    Yac3k_SL
    Poziom 7  
    Dzięki za pomoc. Dla podobnych mi poszukiwaczy czegoś co da się oglądać, a zarazem czegoś co nie kosztuje majątku opiszę mój wybór.
    Po przeczytaniu wielu wielu postów i opinii jak i - a może przede wszystkim po kilu wizytach w różnych elektromarketach zdecydowałem się na zakup Samsunga UE55MU6102. Niższy model samsunga jednak posiadający wszystko co mi (i pewnie większości normalnych użytkowników) jest potrzebne. Wahałem się między Philipsem ze względu na ambilight i androida, albo mniejszym Panasem, który faktycznie jest ciekawy ale cena ok. 3099 zł za 50 cali.
    Dlaczego ten model? Przede wszystkim to jednak 55 cali... wahałem się czy nie będzie za duży - otóż nie jest. Ogląda się idealnie z odległości ok. 2,5 m. Po drugie cena - zapłaciłem 2399 zł - nic innego markowego nawet nie zbliża się do tej ceny. Kolejny argument to oprogramowanie Smart Samsunga, na które nie usłyszałem i nie zobaczyłem nigdzie złego słowa i faktycznie potwierdzam - jest bardzo szybkie i proste w obsłudze, do tego Netflix, HBO GO itd - nic więcej nie potrzebuję. Pilot - nie spodziewałem się, że jest tak fajny. Malutki - mało przycisków, do tego działa mi z Vectrą i amplitunerem - rewelacja. Bałem się oglądania sportu - głównie meczy - straszą matrycą 50 hz, że się nie nadaje - chodziłem więc z meczem na pendrive po marketach i faktycznie gdzieniegdzie są lekkie problemy, ale tu zdecydowanie moje oko nie widzi żadnych niedomagań podczas oglądania sportu. Zaskoczeniem dla mnie (na plus) jest też dźwięk - jest na prawdę dobry jak na LCDka. Jeśli chodzi o sam obraz - dla mnie rewelacja zarówno w 4K jak i FHD. Oczywiście za te pieniądze nie można mieć wszystkiego. Z wad - plastik obudowy nie jest najwyższych lotów - prezentuje się dobrze, ale nie jest to ładne aluminium jak w droższych modelach - może to komuś przeszkadzać lub nie.. są gusta i guściki.... Przyczepić się można jeszcze do nierównomiernego podświetlenia matrycy... na czarnym tle widać na dolnej krawędzi miejsca mniej i bardziej oświetlone... pewnie komuś może to przeszkadzać... mi nie przeszkadza...
    Podsumowując za te pieniądze myślę, że warto.
  • #19 16894242
    blackninja
    Poziom 14  
    A na matrycy VA z bardzo równym podświetleniem masz TCLa 55C70 za 3099 zł z Androidem 7,0, Terrarium, Kodi, MxPlayer , obsługa głosem, wirtualna myszka,
  • #20 16898553
    Yac3k_SL
    Poziom 7  
    blackninja napisał:
    A na matrycy VA z bardzo równym podświetleniem masz TCLa 55C70 za 3099 zł z Androidem 7,0, Terrarium, Kodi, MxPlayer , obsługa głosem, wirtualna myszka,

za 3099 - 700 zł więcej, TCL....... , tu mam Netflixa i w sumie nic więcej nie potrzebuję :)
  • #21 16900192
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora 49-55 cali 4K do oglądania sportu, filmów, bajek oraz do konsoli w pomieszczeniu o powierzchni 18 m², z odległości 2,5 m. Wskazano na preferencje dotyczące technologii HDR, DLNA oraz minimalnej częstotliwości odświeżania 60 Hz. W dyskusji podano kilka modeli, w tym Panasonic 50EX700, Samsung MU7002, MU6172 oraz Thomson 49UC6406. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z jakością obrazu w modelach 60 Hz, sugerując, że lepszym wyborem będą telewizory z matrycą 120 Hz dla sportu. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na zakup Samsunga UE55MU6102, doceniając jego cenę oraz funkcjonalność Smart TV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA