logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus mk1 - jaki smar do drążków i zębatki maglownicy?

P-I-T-E-R 06 Lis 2017 00:15 4092 3
REKLAMA
  • #1 16804223
    P-I-T-E-R
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam.
    Posiadam Forda Focus mk1, ciężko chodzi kierownica na postoju, wycieków brak, płynu nie ubywa, zdjąłem harmonijkę przy drążku, a tam mało smaru. Teraz jakim smarem nasmarować:
    1. drążki kierownicze.
    2. zębatkę ślimaka maglownicy.
    Czy smar litowy molibdenowy do przegubów będzie odpowiedni?
    Zastanawiam się jeszcze, czy nie uległ uszkodzeniu czujnik ciśnienia wspomagania.
    Dowiedziałem się, że jeszcze mogę wymienić płyn wspomagania i może być poprawa.
  • REKLAMA
  • #2 16804508
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Zacznij od sprawdzenia sprawności pompy. Zakładam że przykręcona do silnika i napędzana paskiem, z oddzielnym zbiorniczkiem. Silnik pracuje na wolnych obrotach. Zaciśnij przewód o dużej średnicy między pompą a zbiorniczkiem. Pompa powinna zacząć buczeć, jeżeli tak się nie dzieje pompa do wymiany. To najczęściej występująca usterka poza zużytym paskiem i wyciekami.
  • REKLAMA
  • #3 16814687
    P-I-T-E-R
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam.
    Jest tak jak mówisz. Zacisnąłem mocno ten gruby przewód i pompa zaczęła buczeć raz głośniej, raz ciszej. Załączam zdjęcie płynu, zastanawia mnie dlaczego nie ściekło ze ścianek. Na co jeszcze zwrócić uwagę, będę zaglądał do maglownicy i drążków. Jak powolutku ruszam kierownicą, to jest taki opór potem nie ma i znowu, tak jakby się zgranulował płyn. Bąbelków w zbiorniczku nie widzę.
    Załączniki:
    • Ford Focus mk1 - jaki smar do drążków i zębatki maglownicy? IMG_20170915_172504_HDR.jpg (2.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 16819992
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Oddać przekładnię (maglownicę) do regeneracji może być krzywa listwa , lub nr uszkodzony zawór sterujący w przekładni.
REKLAMA